Начало » Новини » Коментари
27.07.2015 г.

Пълно фиаско - едва 730 проекта от подадените 3 500 ще разчитат на финансиране по мярка 4,1

Дългоочакваният ранкинг

Предварителната оценка на 3 500-те проекта, внесени при първия прием по подмярка 4,1 за инвестиции в земеделски стопанства, показва, че само 730 от тях могат да получат финансиране според бюджета от 150 млн. евро, одобрен от министерството на земеделието. Това сочи предварителната оценка (ранкинг), подготвена от фонд "Земеделие", съобщиха от ведомството. Резултатите са отчайващи за останалите кандидати, които въпреки че имат перфектно изработени планове и са дали луди пари за тяхната подготовка, няма да се вредят до еврофинансиране, защото бюджетът не достига.

Всички проекти са оценени според изискванията на наредба 9 за прилагане на подмярка 4,1. Според този регламент в рамките на 130% от бюджета се подреждат онези проекти, които са набрали най-много точки. В случая бъдещи договор ще се сключват само за проекти, оценени с над 43 точки, поясниха от фонда.

Спорeд анализа заявените разходи на тези 730 проекта надхвърлят 589,3 млн. лв., като за тях стопаните очакват да получат 379,6 млн. лв.

Така те попадат в рамките на 130% от бюджета, определен със заповед на министъра на земеделието и храните, казват от фонда.

На практика фондът ще одобри едва 22% от всички подадени заявления, срещу което преди седмица възразиха представители на почти всички браншови организации.

Заедно с фермерите самите консултанти настояват държавата да увеличи бюджета по тази подмярка, за да не пропаднат хилядите качествени проекти, за които фермерите са направени значителни разходи. Проблемът е в това, че редица стопани могат да се обезкуражат и се откажат от бъдещо кандидатстване по селската програма. 

Въпросът е дали останалите министри от кабинета Борисов ще разрешат подобно увеличение на бюджета на агроведомството, необходим за съфинансиране на проектите, който трябва да се отпусне през следващата година.  

Очаква се решението на министерството.

От фонд "Земеделие днес дадоха и подробна инфромация за 730-те проекта, които ще бъдат одобрени. Преобладаваща част от тях - 347 броя,  включват инвестиции и дейности в приоритетния сектор „Плодове и зеленчуци” – с размер на заявените разходи 265 502 452,22 лв. и заявена субсидия от 172 146 689,52 лв.

Немалък дял се пада на проектите с инвестиции и дейности, насочени в сектор „Животновъдство” – 265 бр. с размер на заявените разходи 241 277 077,29 лв. и заявена субсидия от 153 656 766,93 лв. Проектите с инвестиции и дейности от сектор „Етерично - маслени и медицински култури” са 67 броя, а размерът на посочените разходи е 40 830 062,00 лв. при заявена субсидия от 26 539 160,48 лв.

В рамките на 130% от бюджета, по т. 3 от Заповед №РД 09-213 от 27.03.2015 г. на министъра на земеделието и храните, от общо 730 бр. заявления за подпомагане, 422 бр. са за производство на биологични суровини и продукти или в преход към биологично производство на суровини и продукти.

В съответствие с предвиденото в наредбата за подмярката приоритизиране на инвестиционната подкрепа, от всички 730 заявления, попадащи в рамките на 130% от бюджета, 106 броя  включват инвестиции и дейности, които ще се изпълняват на територията на Северозападния район от страната. Проектите ще допринесат за повишаване на конкурентоспособността на земеделските стопанства и качеството на живот в района и ще стимулират заетостта. Размерът на посочените разходи по проектите за Северозападния район е 98 728 607,16 лв., а заявената субсидия –  62 668 695,07 лв.

Днес в Държавен фонд „Земеделие“ се събраха заинтересовани членове на  Комитета по наблюдение към ПРСР 2014 - 2020, които са участвали на по-ранен етап в уточняването на критериите за подбор по 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства” от ПРСР 2014-2020 г. Изпълнителният директор на ДФ „Земеделие“ Румен Порожанов и Атидже Алиева – Вели, зам. изпълнителен директор с ресор ПРСР, ги запознаха с резултатите от предварителната проверка спрямо критериите за подбор по подмярката, както и с един бърз анализ на инвестиционните намерения по сектори. „Доволни сме, това е позитивна стъпка и знак за отвореност и прозрачност на процедурите“, заяви Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България.

След многото въпроси и отговори представителите на комитета филтрираха заявленията, регистрирани в ИСАК, по приоритетните критерии и се заеха с проверка на няколко проекта, избрани на случаен принцип. Освен откритата процедура, те получиха и уверение от страна на ръководството на ДФЗ, че тези 730 проекта веднага ще бъдат разпределени за разглеждане по същество и след много интензивна работа  процесът ще завърши към края на септември, след което незабавно ще се премине към контрактуване на одобрените инвестиционни заявления.

 

Пълно фиаско - едва 730 проекта от подадените 3 500 ще разчитат на финансиране по мярка 4,1
12889
 

Последни материали
Виж
Поскъпването на месните продукти компенсира резкия спад при захарта
Цените на храните в света нараснаха за втори пореден месец през април
В Румъния обаче е отчетен скок с над 20 на сто
Потреблението на вино в света е най-слабото от 1996 година насам
Четири държави от ЕС държат близо 70% от рибовъдните стопанства
Проблемите с есенната сеитба се очаква да имат същия ефект в ЕС като цяло
Активният износ на царевица за Китай и Южна Корея ще увеличи засетите площи у нас
Кюстендилските ще излязат на пазара в края на май
Череши от чужбина и парници вървят по 40 лева килото
По християнска традиция яйцата са задължителни на трапезата на Великден
Честито Въскресение Христово!
Свързани материали
Виж
Фонд „Земеделие”
Проекти с над 26,82 точки по подмярка 6.3 минават на следващ етап на разглеждане
Фонд Земеделие
Проектите за занаяти по подмярка 6.4.1. с набрани 10 точки, покриват 96,13% от бюджета
Официално писмо
Браншовици искат спестените 14 млн. лева по мярка 4,2 да се прехвърлят към втория прием
Предварително класиране на проекти по мярка 9 от ПРСР
От 38-те групи на производителите с шанс да получат финансиране, 22 са в животновъдния сектор
Фонд Земеделие
След предварителния ранкинг по подмярка 4.2 тепърва ще е ясно проекти с колко точки минават бариерата
Законови промени
Приемът по 4,2 най-после става възможен с обнародването на закона за земеделските производители
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини