Начало » Пазари » Животинска продукция
05.05.2015 г.

Вносители на сирене в Русия прилагат 3 начина за заобикаляне на забраната

Находчивост

Вносителите на сирене в Русия са открили 3 начина за заобикаляне на забраната за внос на определени хранителни стоки, въведена на 7 август 2014 г. спрямо САЩ, Канада, Европейския съюз, Норвегия и Австралия в отговор на санкциите, които същите държави наложиха спрямо Русия заради положението в Източна Украйна, съобщи електронното издание MilkNews, като се позова на проучване на руския Национален съюз на производителите на мляко. Оценки в проучването сочат, че само през ноември и декември 2014 г. са били внесени 8 800 тона сирена от ЕС, а през февруари 2015 г. – 3 400 тона.

За заобикаляне на забраната вносителите най-често съзнателно предоставят грешна информация за страната на произход на продукта. По тази схема през ноември и декември миналата година са внесени 2 800 тона сирена от ЕС. За страни на произход са били посочени Албания, Сърбия и Турция, макар сирената да са били произведени в Полша и Литва. Експертна проверка е показала, че посочените в документите производители не правят твърди и полутвърди сирена. Например в Сърбия една от компаниите, посочена в документите, произвежда само меки и саламурени сирена, а с нейното оборудване не могат да се произвеждат твърди и полутвърди сирена, които освен това не са популярни в страната. Измамата е възможна и поради факта, че руската федерална служба за ветеринарен и фитосанитарен контрол (Россельхознадзор) не взема проби от внасяните сирена за изследване и не контролира качеството и безопасността им, а това прави невъзможно и проследяването на произхода на сирената, отбелязват браншовата организация, извършила проучването.

При по-изтънчената схема се използват разрешени за внос класификационни кодове от типа ТН ВЭД ТС (абревиатурата означава „Стокова номенклатура на външноикономическата дейност на Митническия съюз”). Най-вероятно някои от тези кодове са били пропуснати в постановлението за забрана за внос поради недоглеждане и това е позволило на вносителите честно да посочат при декларирането на стоките истинските страни-производители – Дания, Полша, Литва и Франция. През ноември и декември 2014 г. по този начин в Русия са били внесени над 6 хил. тона сирена, а използваният код е ТН ВЭД ТС 1901 90 990 0 – „продукти, наподобяващи сирене, произведени на базата на растителни мазнини”.  

Наблюденията на експертите обаче сочат, че най-находчивите вносители увеличават доставките на сирена под формата на безлактозни продукти, чийто внос бе изключен от забраната на 20 август 2014 г. Но всички твърди и полутвърди сирена също се включват в тази класификация. Поради тази причина експертите предвиждат значителен ръст на вноса на сирене в Русия от държавите, спрямо които е наложена забрана, именно по този начин.

Вносители на сирене в Русия прилагат 3 начина за заобикаляне на забраната
7797
 

Последни материали
Виж
Поскъпването на месните продукти компенсира резкия спад при захарта
Цените на храните в света нараснаха за втори пореден месец през април
В Румъния обаче е отчетен скок с над 20 на сто
Потреблението на вино в света е най-слабото от 1996 година насам
Четири държави от ЕС държат близо 70% от рибовъдните стопанства
Проблемите с есенната сеитба се очаква да имат същия ефект в ЕС като цяло
Активният износ на царевица за Китай и Южна Корея ще увеличи засетите площи у нас
Кюстендилските ще излязат на пазара в края на май
Череши от чужбина и парници вървят по 40 лева килото
По християнска традиция яйцата са задължителни на трапезата на Великден
Честито Въскресение Христово!
Свързани материали
Виж
Русия вдига летвата на квотния режим при износа на зърно на 29 млн.т
Русия заделя още 5 млрд. рубли за финансиране на изгодни заеми за земеделските производители
ЕС въвежда мито до 95 евро на тон върху руското зърно и слънчоглед
Русия обяви изкупуване на зърно за резерва на стойност 7 млрд. рубли
Представена като част от санкциите на ЕС срещу държавата-агресор
Латвия наложи забрана върху вноса на селскостопанска продукция от Русия
Експортните цени на руската пшеница се сринаха до най-ниските стойности от септември 2020 г.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини