Начало » Пазари » Животинска продукция
05.05.2015 г.

Вносители на сирене в Русия прилагат 3 начина за заобикаляне на забраната

Находчивост

Вносителите на сирене в Русия са открили 3 начина за заобикаляне на забраната за внос на определени хранителни стоки, въведена на 7 август 2014 г. спрямо САЩ, Канада, Европейския съюз, Норвегия и Австралия в отговор на санкциите, които същите държави наложиха спрямо Русия заради положението в Източна Украйна, съобщи електронното издание MilkNews, като се позова на проучване на руския Национален съюз на производителите на мляко. Оценки в проучването сочат, че само през ноември и декември 2014 г. са били внесени 8 800 тона сирена от ЕС, а през февруари 2015 г. – 3 400 тона.

За заобикаляне на забраната вносителите най-често съзнателно предоставят грешна информация за страната на произход на продукта. По тази схема през ноември и декември миналата година са внесени 2 800 тона сирена от ЕС. За страни на произход са били посочени Албания, Сърбия и Турция, макар сирената да са били произведени в Полша и Литва. Експертна проверка е показала, че посочените в документите производители не правят твърди и полутвърди сирена. Например в Сърбия една от компаниите, посочена в документите, произвежда само меки и саламурени сирена, а с нейното оборудване не могат да се произвеждат твърди и полутвърди сирена, които освен това не са популярни в страната. Измамата е възможна и поради факта, че руската федерална служба за ветеринарен и фитосанитарен контрол (Россельхознадзор) не взема проби от внасяните сирена за изследване и не контролира качеството и безопасността им, а това прави невъзможно и проследяването на произхода на сирената, отбелязват браншовата организация, извършила проучването.

При по-изтънчената схема се използват разрешени за внос класификационни кодове от типа ТН ВЭД ТС (абревиатурата означава „Стокова номенклатура на външноикономическата дейност на Митническия съюз”). Най-вероятно някои от тези кодове са били пропуснати в постановлението за забрана за внос поради недоглеждане и това е позволило на вносителите честно да посочат при декларирането на стоките истинските страни-производители – Дания, Полша, Литва и Франция. През ноември и декември 2014 г. по този начин в Русия са били внесени над 6 хил. тона сирена, а използваният код е ТН ВЭД ТС 1901 90 990 0 – „продукти, наподобяващи сирене, произведени на базата на растителни мазнини”.  

Наблюденията на експертите обаче сочат, че най-находчивите вносители увеличават доставките на сирена под формата на безлактозни продукти, чийто внос бе изключен от забраната на 20 август 2014 г. Но всички твърди и полутвърди сирена също се включват в тази класификация. Поради тази причина експертите предвиждат значителен ръст на вноса на сирене в Русия от държавите, спрямо които е наложена забрана, именно по този начин.

Вносители на сирене в Русия прилагат 3 начина за заобикаляне на забраната
7801
 

Последни материали
Виж
От 1 май отпаднаха такси и разрешителни при превоз на кошерите
Разходите за подвижно пчеларство в Сърбия намаляват с над 100 евро
Яйцата са изключение от тенденцията
Млечните продукти поевтиняват рязко в Естония, следвани от брашното
Доказано е, че вирусът се предава от бозайник на бозайник със сурово мляко
Котки умряха в САЩ, след като пиха мляко с птичи грип
Християнски празници
Да поздравим слънцето на Гергьовден и на светлий понеделник!
Поскъпването на месните продукти компенсира резкия спад при захарта
Цените на храните в света нараснаха за втори пореден месец през април
В Румъния обаче е отчетен скок с над 20 на сто
Потреблението на вино в света е най-слабото от 1996 година насам
Свързани материали
Виж
Русия вдига летвата на квотния режим при износа на зърно на 29 млн.т
Русия заделя още 5 млрд. рубли за финансиране на изгодни заеми за земеделските производители
ЕС въвежда мито до 95 евро на тон върху руското зърно и слънчоглед
Русия обяви изкупуване на зърно за резерва на стойност 7 млрд. рубли
Представена като част от санкциите на ЕС срещу държавата-агресор
Латвия наложи забрана върху вноса на селскостопанска продукция от Русия
Експортните цени на руската пшеница се сринаха до най-ниските стойности от септември 2020 г.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини