Начало » Важно за фермера » Животновъдство
23.12.2014 г.

Еколози от България и Унгария с обща грижа за изчезващ вид червеногуша гъска

Международни проекти

Wikipedia

 

Световно застрашен от изчезване вид червеногуша гъска е поставен за наблюдение от Българското дружество за защита на птиците и природозащитници от Националния парк „Хортобаги“ в Унгария. Унгарските еколози са наблюдавали един екземпляр с поставен пръстен сред ято от други червеногуши и големи белочели гъски. Птицата е имала жълт пластмасов пръстен с инициали „ZZ“, от което българските еколози заключават, че това е червеногуша гъска, опръстенена през февруари 2013 г. в България в рамките на международния проект LIFE+ под наслов „Сигурно убежище за червеногушата гъска“.

Тази зима за първи път се наблюдава струпване на 2 хиляди червеногуши гъски в унгарския парк Хортобаги, като се има предвид, че традиционните зимовища на вида са в Румъния и България (Добруджа). Досега броят на червеногушите гъски в Унгария е достигал най-много до няколкостотин.

Наблюдаваната чевреногуша гъска е мъжки възрастен индивид, опръстенен в близост до защитената зона „Шабленски езерен комплекс“ в България. Целта е била да се научи повече за миграцията и местообитанията на този световно застрашен вид.

В момента червеногушата гъска е най-застрашената от всички видове гъски, със статус „Застрашена“ в Червения списък на световно застрашените от изчезване видове на IUCN.

Проектът LIFE+ „Сигурно убежище за червеногушите гъски“ обединява усилията на природозащитници, местни ловци и фермери в търсенето на решение на проблемите и заплахите, пред които е изправен вида в неговите ключови зимовища. Проектът е подкрепен и от партньорите от Кралското дружество за защита на птиците (RSPB) и Тръста за дивите птици и влажните зони (WWT).

Червеногушата гъска е наблюдавана да се храни в местност, възстановена в рамките на LIFE+ проект „Възстановяване на хабитата на езерото Содик в Хортобаги“. Тази област приютява големи ята от зимуващи гъски, а в този случай и червеногуша гъска, опръстенена от LIFE+ проект в България. Добрата мрежа от контакти с експерти по видовете гъски в Европа и Азия спомогна да се установи бърз контакт между членовете на екипите на двата проекта.

Еколози от България и Унгария с обща грижа за изчезващ вид червеногуша гъска
9801
 

Последни материали
Виж
Няма сериозни нарушения при проверките през последната седмица
Магазини продават агнешко с неясен произход, изборът е на купувача
Цените на картофите и морковите падат
Предлагането на ябълки и лук нарасна
Оферти се подават до 7 май
Йордания обяви търг за внос на 120 000 тона хлебна пшеница
Влагата обаче не е достатъчна за засетите напролет култури
Есенниците в Украйна се развиват изпреварващо с до 2 седмици
Част от животните са върнати на собственика
Разкриха кражба на 6 агнета и още толкова овце в Старозагорско
С 6 месеца до края на годината
ЕК удължи действието на кризисните инструменти за държавна помощ в земеделието
Свързани материали
Виж
Агроекология и климат
В Приморска Добруджа ще се дават субсидии да опазване на червеногушата гъска
Експресно отглеждане на гъски
Зелените и сочните фуражи при водоплаващите птици
Най-доброто за малките гъсета
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини