Начало » Новини » Страната
19.07.2014 г.

Агроминистерството съди комисията за конкуренцията заради провален избор на одитор на фонд Земеделие

Параграф 22

shc.hu

На 17-и юли министерството на земеделието е завело жалба във Върховния административен съд срещу решение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) от 10-и юли т.г., с което се спира обществена поръчка за избор на одитиращ орган на Разплащателната агенция към фонд «Земеделие», съобщиха от агроведомството.

Обжалването е по повод решението на КЗК за спиране на последната обществена поръчка за избор на сертификационен одитор на фонд "Земеделие" и разплащателната агенция с мотива, че министерството на земеделието не било депозирало в срок своето становище по обжалваната от отхвърлен кандидат обществена поръчка.

Късно в петък от пресцентъра на ведомството обориха твърдението на КЗК за забавяне от тяхна страна, защото крайният срок за подаване на това становище било 11-и юли, а не 10-и, както е обявено от КЗК. Според агрочиновнците твърдението за забавяне не кореспондира с истината, защото администрацията била изпратила "становището си в посочения от комисията срок 11-и юли 2014 г., в 12:23 часа на официалния факс на комисията и то е заведено в деловодството на комисията още същия ден".

От агроминистерството определят като «тежко процесуално нарушение» факта, че КЗК спира процедурата по обжалването още на 10 юли, ден преди крайния срок. «Така се стигна не само до накърняване не само нашата възможност за защита, но и до възможността за правилна и законосъобразна преценка на КЗК», обясняват от министерството на земеделието.

Скандалът между двете институции се изостри и от факта, че агроминистерството е притиснато спешно да извърши допълнителни проверки по изплатените евросубсидии в периода октомври 2012 – октомври 2013 г.

Ако министерството на земеделието не избере нов одитор на фонд «Земеделие», който да провери работата по изплащането на евросубсидиите, има опасност да не бъдат изпълнени инструкциите на Европейската сметна палата за повторни проверки.

Тези одити бяха наложени върху вече изпълнени и платени от ЕС договори, за които през пролетта на тази година евроекспертите посочиха съмнения за нарушения. В случай, че нарушенията бъдат доказани, под заплаха са милиони левове, изплатени на земеделските производители за отчетния период.

Затова и тези проверки са от решаващо значение за оневиняването на администрацията, чиято основна задача е да прилага строг контрол при усвояването на евросредствата.

За да може администрацията в агроведомството да докаже, че не е допускала нарушения, одитиращият орган на фонд «Земеделие» трябваше до 30 юни да инспектира повторно изпълнението на посочените от евроодиторите договори. Тогава обаче се разбра, че заради блокираните обществени поръчки по избора на нов одитор, реално проверките не могат да се извършат в срока, посочен от Брюксел. Затова и на страната ни беше дадена поредна отсрочка за изпълнение на проверките, която трябва да приключи на 30-и юли.

И понеже процедурата за избор на нов одитор се оспорва от отхвърлените кандидати, от агроведомството обясниха, че проверките ще се извършат от предишния одитор «Делойт одит», чийто петгодишен договор с фонда изтече в края на миналата година.

На този фон скандалите между агроминистерството и комисията изглеждат странни, още повече, че в писмото си до медиите от агроведомството определят «наложената мярка „спиране” на процедурата за избор на одитор като заплаха за националната сигурност, защото се поставят под риск изплащането на приблизително три милиарда евро за период от 2014 г.- 2020 г.».

Ако България не докаже, че е не е допуснала проблеми при изплащането на евросубсидиите за периода 2012 – 2013 г., Брюксел може да наложи санкции, които страната да плаща от бъдещите плащания, предвидени да се отпуснат след 2015 г.

От агроминистерството се възмущават от решението на КЗК и го определята като фрапиращо, защото «във въпросното определение на КЗК се описват възражения на жалбоподателя, които не съществуват в жалбата му и не са релевирани като доводи».

Такова например е твърдението, че според КЗК «жалбоподателят възразява, че липсва изразът „или еквивалент“ на посочените сертификати, които според агроминистерството не фигурират като възражение в жалбата. Припомнямe, че в предходно обжалване на процедура със същия предмет, имаше такива твърдения, вероятно КЗК е смесил двете производства или е използвал свое старо определение, заключават агроекспертите.

В определението са цитирани и определяни като еквивалентни сертификати, които изобщо не са предмет на обществената поръчка. Същите са посочени като цитат от жалбата, но запознавайки се обстойно с нея, такива коментари липсват.

От агроведомството отбелязват още, че "настоящата обществена поръчка е напълно съобразена с Решение № 1647/11.12.2013 г. на Комисията за защита на конкуренцията и Решение № 3913/20.03.2014 г. на Върховния административен съд, поради което имаме увереност, че Върховният административен съд ще върне поръчката към законосъобразния й развой и няма да се допусне поради неприемливи интереси да се стигне до тежките последици", заключават юристите на агроминистерството.

 

Агроминистерството съди комисията за конкуренцията заради провален избор на одитор на фонд Земеделие
14510
 

Последни материали
Виж
Предстоящо
През юни в София се организира българо-китайски бизнес форум
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 17-23 май 2024 година
Времето остава неустойчиво с чести валежи, но при по-високи температури
Семо Семков, продуктов мениджър за „Кубота България“
КББГ ООД представи на БАТА АГРО прецизната си навигация Ag Leader, произведена в Айова
Обзор на Софийска стокова борса за периода 14-17 май 2024 година
Май продължава в приспивно темпо и без сделки със зърно на борсата
Петкратно увеличение на огнищата с Африканска чума при домашните свине
Продажбите на пестициди в ЕС намаляват
Свързани материали
Виж
Нормативни промени
Назначават нови одитори за Стратегическия план и програма „Рибарство“
Без да бъдат поканени журналисти
Еврокомисията извърши годишен одит на българската ПРСР 2014-2020
Увеличават щата на одиторите в агроминистерството
Без спешни действия санкциите този път няма да ни се разминат
Смаяхме Еврокомисията с обществени поръчки, та взеха да одобряват отчетите ни без одитори
След продължителни процедури
Одиторът Грант торнтон е избран да проверява изплащането на евросредствата от октомври 2014 г. до октомври 2015 г.
Васил Грудев
До дни ще бъде обявен новият одитор за земеделските субсидии
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини