Начало » Новини » Света
04.04.2014 г.

Ивайло Калфин: Бюджетът на ЕС трябва да се демитологизира

Начало на преговори

Farmer.bg

Европейският съюз (ЕС) трябва да се раздели с митовете за бюджета си и да търси промяна във финансирането на Съюза. За това настоя Ивайло Калфин при първата сбирка на Групата на високо равнище за бъдещето финансиране на ЕС, която се проведе вчера в Брюксел.

 

Под ръководството на бившия италиански премиер и бивш еврокомисар Марио Монти представители на трите основни европейски институции са натоварени да предложат нови приходни източници за бюджета, така че да се преодолее недостигът на средства.

 

Ивайло Калфин представлява социалистите в Европейския парламент в 10-членната група.

 

Според българския евродепутат бюджетът е малък, не натоварва прекалено националните бюджети и изпълнява функции, които отделните страни членки не могат да постигнат.

 

По-голямата част от общите средства (94%) се връщат в страните и се управляват от правителствата, подчерта Калфин. Въведени през 70-те години на миналия век като допълващи, днес националните вноски са 85 на сто от бюджета, което променя виждането за общите разходи.

 

"Нашата цел трябва е не да правим бюджета по-голям или да предлагаме нови данъци, а да го направим по-автономен и независим от конюнктурата", убеден е българският евродепутат.

 

Той добави, че най-голямото предизвикателство пред "бюджетните мъдреци", както наричат членовете на групата, е да убедят страните членки и гражданите, че има по-добри начини за финансиране на общите разходи от сега съществуващите.

 

Калфин смята, че част от националните вноски на страните могат да се внасят направо в бюджета на ЕС, да се ревизира формулата за изчисляването им, за да се подобри предвидимостта на разходите и да не се налагат доплащания към европейския бюджет, които не са предварително планирани.

 

Калфин се обяви срещу обособяването на отделен бюджет на еврозоната. Според него прозрачността на договарянето на бюджета трябва да се подобри, като в преговорите се включат т.нар. подаръци, допълнителни средства за отделни държави, които сега се договарят на четири очи.  Калфин припомни, че 53 такива подаръка бяха раздадени в бюджета 2014-20. Според него постепенно трябва да отпаднат и ребатите (компенсации, давани на някои страни, нетни донори на бюджета).

 

Създаването на групата на високо равнище за бъдещото финансиране на ЕС беше оповестено от председателя на Европейския парламент Мартин Шулц, председателя на Съвета Антонис Самарас и председателя на Комисията Жозе Мануел Барозу на 25 февруари 2014 г. в Страсбург.

 

Групата, която беше договорена по време на преговорите за дългосрочния бюджет на ЕС за 2014—2020 г., трябва да излезе с първите си заключения до края на годината.

 

Предложенията ще бъдат обсъдени с парламентите на страните членки на междупарламентарна конференция през 2016 г. Въз основа на резултатите Европейската комисия ще прецени, успоредно с прегледа на бюджет 2014—2020 г. дали да предложи реформи в действащата система на собствени ресурси за следващия финансов период след 2020 г.

 

В групата Европейският парламент е представен от Ивайло Калфин, председателя на бюджетната комисия Ален Ламасур (ЕНП) и лидера на либералите Ги Верхофщат.

 

От името на Европейската комисия в нея са комисарите по бюджета Януш Левандовски, по данъчното облагане Алгирдас Шемета и по междуинституционалните връзки Марош Шефчович. Съветът е представен от трима (бившите финансови министри на Литва Ингрида Шимоните и на Румъния Даниел Дъяну и от проф. Клеменс Фюст, председател на Центъра за европейски икономически изследвания (ZEW) в Германия.

Ивайло Калфин: Бюджетът на ЕС трябва да се демитологизира
8378
 

Последни материали
Виж
Ива Иванова стана изпълнителен директор на ДФ „Земеделие”
Ниските запаси от слънчоглед обаче ще натиснат доставките до края на сезона
Износът на слънчогледово масло от Украйна гони рекордни стойности
Доклад на Европейската комисия
Краткосрочни перспективи на селскостопанските пазари
Губернаторът хвърли вината за съсипването на животновъдството върху елита
Щатът Флорида забрани частично продажбата на лабораторно създадено месо
На 31 май на форум в София
Учени с план за осигуряване на продоволствената сигурност на България
История без край
От зимата прокуратурата разследва новите виртуални стада, разкрити от агроведомството
Свързани материали
Виж
Ршения на МС
Кабинетът одобри 295 млн. лева за компенсиране на фермерите, 80 млн. от тях са от централния бюджет
Решения на ЕК
Бюджетът на ЕС за иновации в екология и цифров преход се увеличава с още 1,4 милиарда евро
Само за авансовите плащания по втория прием през финансовата 2024 година
Определен е бюджетът по 2 интервенции за лозари и винари
Еврокомисията одобри искането на България
Не губим средства по Програмата за развитие на селските райони за 2023 г.
Ще се търси допълнителен бюджет за проектите, получили необходимите точки
Новите центрове за плодове и зеленчуци по НПВУ ще заработят до юни догодина
За директните плащания - 409,38 млн. лв. по ПРСР 2014 - 2020 г.
ДФЗ ще разполага с 3 209,29 млн. лева за плащания за 2024 година
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини