Начало » Новини » Света
18.04.2024 г.

Бюджетът на ЕС за иновации в екология и цифров преход се увеличава с още 1,4 милиарда евро

Решения на ЕК
Бюджетът на ЕС за иновации в екология и цифров преход се увеличава с още 1,4 милиарда евро

Снимка: sinor.bg

Европейската комисия (ЕК) одобри промени в работната програма на ЕС за научни изследвания и иновации „Хоризонт Европа“ за периода 2023—24 г., с което по линия на „Хоризонт Европа“ бюджетът за 2024 г. ще бъде увеличен с близо 1,4 милиарда евро, достигайки 7,3 милиарда евро, съобщиха от пресцентъра на ЕК.

Това изменение включва инвестиция в размер на близо 650 милиона евро в мисиите на ЕС, като целта е повече от 100 града да бъдат превърнати в неутрални по отношение на климата. С този бюджет ще се финансират още проекти по механизма „Нов европейски Баухаус“, както и експериментални действия, които разкриват възможности за научни изследвания и иновации на ЕС.

ЕС ще инвестира 2 024 милиона евро в научноизследователски и иновационни дейности в подкрепа на мисиите на ЕС. Тези мисии обхващат пет области и са новост, въведена от „Хоризонт Европа“ за намиране на конкретни решения на някои от най-големите ни предизвикателства. Те имат амбициозни цели и ще постигнат конкретни резултати до 2030 г. Новите действия за 2024 г. следва да доведат до възстановяване на най-малко 25 000 км свободно течащи реки, договори за климатични градове с повече от 100 града, 100 живи лаборатории и фарове, водещи до прехода към здрави почви, местните и регионалните власти са по-добре подготвени да се справят с рисковете, свързани с климата, по-добро диагностициране на раковите заболявания и подкрепа за младите хора, страдащи от рак.

Насърчения в биопроизводството

Новият европейски Баухаус (НЕБ) има за цел да донесе ползите от Европейския зелен пакт в ежедневието и жилищните пространства на хората. През трите години от създаването си НЕБ предостави решения на конкретни проблеми. Примерите включват проекта tova от Испания, който е разработил техника за 3D печат със земята, за да се осигурят архитектурни решения за устойчиви жилища в общността на достъпни цени. Друг пример е проектът WATSUPS от Белгия, който създава ново обществено пространство успоредно с река Dyle, за да се намали рискът от гентрификация. Тези решения се коренят в научните изследвания и иновациите, които поставят европейците в центъра на екологичната трансформация.

Нов механизъм за НЕБ ще гарантира, че Европа продължава да се възползва максимално от този потенциал. Тя осигурява многогодишна бюджетна подкрепа за периода 2025—2027 г. чрез два стълба — част за научни изследвания и иновации за разработване на нови идеи и част за разгръщане на такива решения. В изменената работна програма „Хоризонт Европа“ за периода 2023—24 г. се отпускат 20 милиона евро за подготовка на почвата за изпълнението на Механизма за НЕБ.

Експериментални действия за привличане на нови участници

Това изменение включва пакет от нови експериментални действия за засилване на отвореността на програмата, за подкрепа на целите на мисиите на ЕС и за насърчаване на професионалното развитие на младите изследователи. Те ще изпробват нови подходи с оглед на подготовката за последните три години на „Хоризонт Европа“, както и на бъдещата ѝ програма приемник.

Действията включват четири отворени теми, които дават на изследователите по-голяма свобода да съсредоточат работата си върху избрана от тях тема с общ бюджет от 76 милиона евро в клъстери по „Хоризонт Европа „, насочени към „Здравеопазване„, „Климат, енергетика и мобилност „и „Храни, биоикономика, природни ресурси, селско стопанство и околна среда“. Експериментално действие в размер на 15 милиона евро за мисиите на ЕС ще превърне институциите на знанието като университети или научноизследователски организации във фокусни точки на местни трансдисциплинарни научноизследователски и иновационни дейности с европейски обхват. Освен това поканата за представяне на предложения по НЕБ „Преобразяване на кварталите, превръщайки ги в красиви, устойчиви и приобщаващи“ също има за цел да привлече нови участници в програмата, за да се постигне максимално въздействие. И накрая, 20 милиона евро ще подкрепят екосистемите от таланти за привлекателни ранни научноизследователски кариери.

Културното наследство

С изменението също така се отделят 48 милиона евро за Европейския облак за сътрудничество в областта на културното наследство. Това ново цифрово пространство за сътрудничество ще подкрепя институциите и изследователите в областта на културното наследство, както и културните и творческите индустрии, за да се възползват от предимствата на цифровия преход. Тя ще допълни общото европейско пространство на данни за културното наследство (пространството на данни), финансирано по програмата „Цифрова Европа“.

Подготвеност за пандемии

Пандемията от COVID-19 подчерта предизвикателствата, пред които са изправени европейските здравни системи при откриването, предотвратяването, борбата и управлението на огнища на инфекциозни болести. За да се подпомогне подготовката на Европа за потенциални бъдещи пандемии, изменената работна програма включва инвестиция в размер на 50 милиона евро за Европейско партньорство за готовност за пандемии.

Проправяне на пътя за 2025 г.

Призивите за 2 025 г. са включени и в изменението, за да се гарантира непрекъснатост на някои повтарящи се действия, като например действията „Мария Склодовска-Кюри „(MSCA) и „Образуване на екипи за високи постижения„и стипендии по ЕНП (Европейско научноизследователско пространство) в частта „Разширяване на участието и разпространяване на високи постижения „и „Реформиране и укрепване на европейската система за научни изследвания и иновации“. Комисията планира да въведе пълния набор от действия за 2 025 г. в специална работна програма през 2025 г.

„Хоризонт Европа“ е програмата на ЕС за научни изследвания и иновации за периода 2021—27 г. Първоначално работейки с 95,5 милиона евро за седем години, Европейският съвет реши да намали бюджета си с 2,1 милиарда евро като част от средносрочния преглед на дългосрочния бюджет на ЕС, за да се даде възможност на Съюза да финансира други спешни приоритети, като например помощта за Украйна. Съкращенията бяха намалени с 100 милиона евро, произтичащи от повторното използване на отменени бюджетни кредити, поради което намалението през периода 2025—27 г. ще възлезе на 2 милиарда евро.

Работната програма на „Хоризонт Европа“ за периода 2023—24 г. беше приета на 6 декември 2022 г. и изменена за първи път на 31 март 2023 г. Той се основава на стратегическия план на „Хоризонт Европа“ за периода 2021—2024 г., приет през март 2021 г., който беше изготвен съвместно със заинтересованите страни, Европейския парламент и държавите членки.

Новите мисии бяха задържани от първоначалната работна програма за периода 2023—24 г., за да се даде възможност за изпълнение на съобщението „Мисиите на ЕС две години по-късно: оценка на напредъка и бъдещи действия“, прието на 19 юли 2023 г., припомнят от ЕК.

Бюджетът на ЕС за иновации в екология и цифров преход се увеличава с още 1,4 милиарда евро
1457
 

Последни материали
Виж
Загубите за реколтата от плодове са основно при ранните сортове
Студовете през април нанесоха щети на овошките в ЕС и Украйна
Ршения на МС
Кабинетът одобри 295 млн. лева за компенсиране на фермерите, 80 млн. от тях са от централния бюджет
От Сдружението за модерна търговия остро възразиха
Депутати предложиха надценката на хляба да е до 15%
Мащабният внос основно от Украйна увеличава крайните запаси
ЕК понижи прогнозата за реколтата от пшеница в ЕС до 4-годишен минимум
Втора част на промените в Наредба 3
При обвързаната подкрепа за овошки и зеленчуци задължително представяте опис, заверен от агроном
Промени в Наредба 3
Заявленията за кампания 2024 г. ще се подават до 24 юни, при просрочие няма да има санкции
Свързани материали
Виж
Среща в Брюксел
Европейски център ще съобщава за проекти по „Хоризонт Европа“
През пролетта ще се приемат проекти
Първият план за наука и иновации по „Хоризонт Европа“ разполага с 95,5 млрд. евро
Европейско подпомагане
На 25 февруари ЕК ще отправи покани по научната програмата „Хоризонт Европа“
Иновации
Два земеделски института отличени по „Хоризонт 2020“
Еврофинансиране
Украинските компании не проявяват особен интерес към финансиране от ЕС на стойност милиарди евро
Грижи за градината
За добра реколта накарайте клоните на ябълката да растат хоризонтално на земята
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини