Начало » Важно за фермера » Животновъдство
27.01.2009 г.
Отглеждане на кози - 5 основни правила

Главното при отглеждането на кози в личното стопанство е любовта към тях, търпението, правилното хранене и отглеждане.
ПЪРВО. Необходимо е да се спазват точно сроковете за покриване на животните. Голяма грешка правят онези стопани, които бързат с първото съешаване на козичките, недостигнали едногодишна възраст.
ВТОРО. Задължително е включването на зърно в дажбите. Много често козите дават малко мляко именно поради недостига на концентриран фураж. За постигане на висока млечна продуктивност е необходимо около 1 кг зърно дневно за коза, а за подрастващо козле до 8-месечна възраст - 0,5 килограма.
ТРЕТО. Необходимо е да се спазват правилата за поене. Козите пият с охота подсолена вода, млечна суроватка и разредено с вода брашно. Температурата на водата за пиене, особено през зимата, трябва да бъде 35-40 градуса.
ЧЕТВЪРТО. Козите трябва да пасат на воля, а помещението, в което се отглеждат, да бъде винаги чисто. За разлика от кравите козите практически ядат всички треви, както и гъби. Може би поради тази причина някои козевъди любители практикуват привързано или оборно отглеждане. Не се страхувайте, козите са умни животни. Инстинктът им няма да им позволи да навредят на здравето си. Смело ги изкарвайте на паша в планината или на ливадата. От това те ще укрепнат и ще повишат млеконадоя си.
ПЕТО. В дажбите на козите може да липсват сочни фуражи, но сено трябва да има винаги в достатъчно количество. Благодарение на разнообразието на приеманите фуражи, качеството на козето мляко е много по-високо от това на кравето. То е с по-висока бактерицидност и не ослизнява човешкия организъм, т.е. не го замърсява със слуз като кравето. Според авторитетното мнение на учените постоянната употреба на козе мляко и продукти от него повишава творческата активност, забавя стареенето на организма и отделя радионуклеидите от тялото, помага при белодробни, стомашно-чревни заболявания и хипертония.

51471
Коментари (4)
Напиши коментар
 От: denis  12:44  пeтък, 23 януари 2015 г.
ishakm damii kajite kak dase grijim dobre zatqh kato plashtate 65stotinki na 1litar koe nai na predd licernatali lili zarnoto koeto pravi 40stotinki a licernata 5lv i togaz gooovrete kak dase grijim zatqhh ini nejelaem dase geldat kozite mizerno no s 65stotinki na 1 litar kakvo dagi pravim to samo za pastir plashtam 1000 lv mesechno
 От: denis  12:40  пeтък, 23 януари 2015 г.
az imam 400 broqkozi i 100 broq qareta za prodan zakontakt 0889523645
 От: futini1  07:31  четвъртък, 2 януари 2014 г.
mnogo dobre poiasnihte
 От: stoiko  20:33  пeтък, 19 юли 2013 г.
mn hubawi
Последни материали
Виж
Предстоящо
Агенцията по храните въвежда новости при контрола на млечните храни
Важни промени
Откритият ден на БАСФ в добричкото село Сенокос ще се проведе на 1 юни
Над 100 хиляди души са посетили кулинарния фестивал „България посреща вкусовете на света”
Предстоящо
Обсъжда се стратегия за предпазване от градушките
Важно преди старта
Приемът на проекти за малки стопанства по индикативния график трябва да върви от 30 май до 3 юли, но не е ясно
Национална конференция на младежи се провежда в Пловдив
Готви се стратегия за развитие на младите хора в България
Свързани материали
Виж
Предстоящо
В Кресна се провежда петата изложба на автохтонни породи
За да избегнете нараняване на цицките на козите
След навършване на 15 дневна възраст може да отделите яретата
Започнете да подготвяте животните за презимуване
Превенция
Засилват превантивно контрола по южната граница заради шарка по овцете и козите
Бременност и сухостоен период
Грижи за козите през февруари
Последният екземпляр е бил отстрелян през 20-те години на миналия век
Отново диви кози населяват високите части на планината Витоша
Приятели на SINOR.bg: НАЗ /    Национална Овцевъдна Асоциация /    Професионална техника /    Градинска техника /    Книжарница /    Агровестник /    Гласът на фермера    
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2016

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам