Начало » Хоби земеделие » Малката градина
20.07.2021 г.

Какво да засадим след лука като втора реколта

Какво да засадим след лука като втора реколта

След прибиране на реколтата от лук има възможност за отглеждане на втора култура и това е по-добро решение пред това да оставим да растат плевели. Тези междинни насаждения имат обективни предимства, защото земята вече е готова, суровината за „зелено торене“ (бурени) все още расте в изобилие и има всички шансове да се получи добра реколта. В този случай има още един плюс – лукът се отнася към скромните „консуматори“ на почвени хранителни вещества и оставя запас за своите последователи.

Веднага след лука да засадим моркови

Оранжевият зеленчук е много подходящ, защото остатъците от лук в почвата прогонват морковената муха. И двете култури харесват рохкава, добре дренирана почва, която е по-скоро песъчлива, отколкото глинеста. Обикновено след прибиране на реколтата почвата е вече рохкава, но няма да е излишно да се обработи допълнително на дълбочина 30-на см и да се изравни с гребло.

Това ще помогне за максималното и насищане с кислород, а също за почистване от растителни остатъци и плевели. Внасянето на комбиниран тор (NPK) преди засяване на семената ще обогати почвата.

Морковите са сред културите, чиито семена покълват бавно и това налага използването на ускорени процедури. Лесен метод за летен посев на моркови:

Етап 1. Три до четири дни преди планираното засяване на семената се накисват за един час във вода, а след това се прехвърлят върху влажна хартия, покриват се и поставят в херметически затворен съд. За това време те ще са набъбнали достатъчно, а това ще улесни сеитбата и ще покълнат по-лесно.

Етап 2. Семената се засяват не по-дълбоко от 1 см. Покриването на лехите с нетъкан текстил или картон ще ускори покълването. След една до две седмици след поникване растенията се разреждат на разстояние 10-на см едно от друго.

Засадете след лука и бързи картофи

Отглеждането на картофи като втора реколта не е много популярно у нас, но културите от семейстнво „Картофови” са най-подходящи след лука. Препоръчват се сортовете с по-къс вегетационен период – около 10-на седмици.

Добре е кълновете да са с дължина най-малко 1 см. Ако те не са достатъчно израснали, тогава процесът може да се ускори, като клубените се поставят в картонени кутии между влажен слой  листа от коприва. Важно е също да се покрият с листа и да се оставят на слънчево място. Ако върху тях се поставят няколко глави лук, тогава близостта на лука с картофите ще ускори покълването. При съхранение двете култури трябва да са далеч една от друга.

Отгледайте грах през юли – и то в удивително трио с компаньони!

Грижата за отглеждането на картофи като втора култура има своите особености. По-специфичното се състои главно в периодичното поливане. Засаждането на картофите се прави задължително във влажна почва, след което се мулчира. Почвата трябва да се овлажнява по-често до пожълтяване на надземните части.

След лука изберете пекинско, китайско или главесто зеле

Пекинското и китайско зеле са подходящи за отглеждане след лука, защото имат ортворени розетки и тъмнозелени листа с бели цилиндрични глави. Растенията са сравнително устойчиви на топлина и на студ.

Китайското и пекинско зеле се отглеждат чрез засяване на семена в допълнително обогатената с компост почва, който задържа влагата и увеличава азотното съдържание. Семената се поставят на разстояние 10 см едно от друго, а после се разрежда до 30-45 см, в зависимост от сорта.

Главестото зеле обикновено се засажда чрез предварително отгледан разсад.

Тези култури могат да се прибират и след първите есенни слани.

Много важно условие е да се поддържа равномерна влажност по време на вегетацията. Това ще предотврати стрелкуването и ще спомогне за равномерното израстване на главите.

Какво да засадим след лука като втора реколта
208780
 

Последни материали
Виж
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Свързани материали
Виж
Наръчник Кампания 2023 г. - втора част
Сроковете за косене при екосхемата за тераси, синори и противоерозионни зони
Втора част
Ротация и други практики от „предварителната условност”
Някои от пушките и пистолетите са за резервни части
НАП продава на търг оръжия втора употреба
Няколко съвета за добри добиви
Скоростно отглеждане на моркови през август
Добрите практики
Засадете картофи и през лятото!
Чуждият опит
Интензивното сеитбообращение е в основата на ръста в производството на зърно в Бразилия
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини