Начало » Новини » Коментари
15.07.2020 г.

Последното отворено писмо от дребните фермери, адресирано до първите във властта

Позицията на малките фермери
Последното отворено писмо от дребните фермери, адресирано до първите във властта

sinor

По молба на земеделски производители Синор.бг публикува пълния текст на отвореното писмо от малките фермери, които отглеждат плодове и зеленчуци, адресирано до министър председателя Бойко Борисов, земеделския министър Десислава Танева, изпълнителния директор на фонд „Земеделие” Васил Грудев и Мария Белова, председател на земеделската комисия в парламента.

„Ние  реалните биологични, дребни и средни производители на плодове и зеленчуци продължаваме да настояваме за среща с министър председателя Борисов, който твърди, че не отказва срещи с протестиращи. Ние сме интелигентни и разумни хора и все още не сме излезли на улицата, но ако 5-те изпратени писма не се считат за опит за протест, ще отидем  на площада, за да отстояваме правата си и да информираме обществеността за реалната обстановка в нашия сектор и в земеделието.

Оценяваме жеста на МЗХГ да изпратят заместник министър Вергиния Кръстева, директора на дирекция ,,Растениевъдство” - Петър Кировски и представители на пресцентъра им на среща с нас на терен, в стопанството на един производител. До тук добре, защото администрацията се убеди, че ние сме реални, добри и честни хора, които произвеждат, информират се за всичко, изказват, доказват и отстояват правата и становищата си за справедливост за всички в земеделието и обществото.

 Не знаем, г-н Борисов, Вие имате ли информация за тази среща и каква е тя, защото реално нищо положително не се случва, но неразумните действия продължават.

Населението отново е въведено в заблуждение от почти всички медиите, които по навик само копират информацията на пресцентъра на МЗХГ, без да правят допълнителни проучвания. Това предоверяване не знаем дали е стил на работа ли или нещо друго, но невярната информация настройва обществото срещу реалните земеделски стопани. Ето и последнотодоказателство:

На тази важна за нас среща изпълнихме всички предварително поставени ни изисквания: Да бъдем само производители и то не повече от 10 – 15 човека; да сме на открито; да спазваме правилата за безопасност;  да не я превръщаме в протест.

Какво се случи и как бе представено на българските граждани от пресцентъра на МЗХГ.

1. Тази среща бе за поставяне и обсъждане на проблемите на малките и средни производители, за която настоявахме повече от 2 месеца, но беше представена като информационна за представяне на мерките по СOVID – 19. И това се обсъди, но не това бе целта за провеждането й.

2.Ние бяхме представители от 6 области – Бургаска, Ямболска, Сливенска, Старазагорска, Великотърновска и Пазарджишка, но пресцентърът написа само 2 – ЗАЩО? Имахме и гости от областните и общински институции.

3. Всеки от нас беше представител на много други колеги и после трябваше да даде отчет за проведената среща за поставените проблеми, но информацията на пресцентъра  затруднява това, защото:

а) Не се направи нито една снимка, която да докаже, че представителите на определена област /община/ са присъствали. Поставени са 2 снимки при посещението на един от земеделските парцели, направени от шосето, на входа на овощната градина и доказателство за това са крайпътните дървета, които се виждат. Токова ли уважение заслужават представителите на малките и средни земеделски производители?

б) Не се отразиха многото поставени проблеми относно финансирането, което е почти недостъпно за този сектор. Кредитите и лизингите за нас се отпускат с лихва от 10 – 15%.

в) Голяма част от черешовата реколта остана неприбрана, защото изкупуването е 60 – 80 стотинки, от които 40 – 50 стотинки се дават веднага на берачите, но това не се казва на обществото. Защо?

г) Гостите бяха изненадани, че ние сме принудени и даваме продукцията си без да знаем на каква цена и кога ще бъде платена. Ето и друг пример: Производител през месец август 2019 г. продава и фактурира на предприятие сини сливи на цена 35 стотинки за килограм; плаща ДДС-то в срок и получава плащане през месец март 2020 г. ТОВА НЕ Е ВАЖНО ЗА НЯКОЙ, НО ТО ТРЯБВА ДА СТАНЕ ИЗВЕСТНО НА КЛИЕНТИТЕ, КОИТО ПЛАЩАТ В ПЪТИ ПО-ВИСОКА ЦЕНА. В СЪЩОТО ВРЕМЕ СЕГА ПАК СЕ ПОДПОМАГАТ ТЪРГОВЦИ, ПРЕВОЗВАЧИ И ПРЕРАБОТВАТЕЛИ, НО СЕ ДЕМОНТРИРА КАК ВИДИТЕ ЛИ СА ПОДПОМОГНАТИ ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИ?

д) Не се каза нищо за поставените въпроси свързани с напояването – за трудното изграждане и узаконяване  на водоизточници и високите цени на Напоителни системи за поливната вода. Държавата реално подпомага ли ни?

е) Как ни защити и компенсира ли загубите ни от лошите климатични условия, когато щетите са под 100% (и тогава покритите разходи за растениевъдството не са 100% )?

ж) Не бяха подминати и проблемите с мярка 11 ,,Биологично земеделие”

з) Поставени бяха и въпроси за неполучени средства за кампания 2018 без вина на производители, както и други индивидуални проблеми.

Въпросът е pащо ние с нашите данъци плащаме заплатите и ДМС на  лица от пресцентъра и множеството служители, когато те не изпълняват съвестно задълженията си и никой не им търси отговорност? На кого служат те, на кого се отчитат, кой ги контролира – очакваме отговор?

Защо висши служители манипулират населението като казват, че черешите, въпреки добрата реколта, се продавали на висока цена над 4 лева, защото производителите печелили като получавили висока цена и затова те не протестирали. (В предаване по NOVA TV).

Реалността е, че колегите производителите продаваха черешите от 60 до 80 стотинки за килограм, като на берачите плащаха по 40 – 50 ст./кг.  По-изгодно им беше да не ги оберат, за да не вземат кредит с висок лихвен процент, за да плащат на работниците, а те самите да не знаят кога ще получат парите си от търговците и преработвателите, които ДФ ,,Земеделие” подпомага, а се казва, че са подпомогнати земеделските стопани. Не е вярно, че като не протестираш ти си доволен, ти си печеливш.

Ние, отговорните производители не мислим, че протестът на улицата е единствен начин за изказване на недоволството, но явно ще трябва да променим мисленето и действията си, за да ни чуят и уважават управляващите и обществото. През 2006-2007 г. черешите за преработка се изкупували по 1,40 лв/кг, а сега цената е на половина при много по-високи цени на препарати, работни заплати и осигуровки, машини, ренти и т.н.

Защо, когато държавата дава пари за подпомагане на изкупвачите, не им въвежда защитни минимални изкупни цени, както направи за кланиците /минимум 5 лв/кг за изкупено агне/ както и максимални цени за продажба, а допусна те да печелят 500% от продукцията плюс субсидии? По този направения начин  на подпомагане от МЗХГ не се подпомагат нито производителите, нито българските клиенти, а само определени хора или фирми, които не се публикуват. Този проблем го поставяхме и в предходните писма, но промени няма.

Схемите и мерките с критериите към тях се правят за специални хора, но не и за производителите и гражданите. Информация за изразходваните средства не се представя, защото не е в полза на обществото, което ще пита на кого са приведени парите и къде е остатъка от тях?

Нищо не се казва изразходвани ли са и как предоставените 25 милиона лева за кредити в сектор плодове и зеленчуци, съотвестващ на 80 % от авансовата ни обвързана подкрепа. Условията за тези кредити бяха: залог, застраховка и  много бюрократични операции, които обезсмисляха и изчерпваха средствата за плащане на такси, преди кредита да е получен. Ние няколко пъти казвахме, че това е неработеща схема, но глас в пустиня. Срокът за реализирането му изтече на 30 юни, но досега нищо не се казва за него колко е полезен, колко производителя са се възползвали от този кредит и какъв ресурс е усвоен. И най-важно - къде ще бъде насочен остатъкът от кредита – за разрешаване на проблеми в сектор плодове и зеленчуци, за които е определен или неизвестно къде?

Ние многократно казваме и настояваме спешно да ни се предоставят средства за закупуване на хладилни бусове до 3,5 тона, за да имаме право да предлагаме и доставяме нашата продукция до малките и големи търговски вериги и да осигурим на българските граждани нашите вкусни продукти. Някои от нас успяха не само да произведат продукция, но и да си изградят малки хладилни бази и накрая пак веригата не се затваря, защото не могат да стигнат до търговските вериги поради липса на въпросния хладилен транспорт. Разумно ли се подпомага нашия сектор?

И, Вие премиер министър Борисов, казвате, че на хората са необходими не кредите, а безвъзмездни средства, но за нас досега такива няма. Ние сме изключени от всички добри форми на подпомагане като: грандови схеми; безлихвени кредити; работни заплати и осигуровки 60:40 /80:20/ и т.н. Нима ние не сме важна част от икономиката и то работещата, тази, която винаги е изваждала страната ни от тежките икономически кризи?

Сега вече има повече информация за очакваната мярка COVID  - 19, но и тя не ни удовлетворява напълно, защото не получаваме отговор на следните въпроси:

1. Всички ли производители на всички видове плодове и зеленчуци ще получат планираните суми.

2. Защо черупковите продукти, които са вид плодове няма да се подпомагат?

3. Защо и как  в приоритетните сектори попаднаха декоративните дървета? Те по полезни и необходими ли са за здравето на хората? Кои са техни клиенти, бедните или богатите хора и институции, които разполагат със средства?

4. Защо това подпомагане се свързва с подадените заявления за 2019 г., тъй като целта му е покриване на част от разходите от пандемията COVID  - 19, която е обявена през месец март 2020 г., когато се подаваха заявленията за кампания 2020.

5. Защо за различните сектори подпомагането за най-малките и средни стопани  е с различни стойности като площ и пари? Следният пример илюстрира това за площ от 14 дка – т.е. за дребен стопанин:                                                                  

Дека

ри       Вид култура от приоритетен сектор      Предлагана стойност за 14 дка

14 дка            плодове        750 лв.

14 дка            зеленчуци     950 лв.

14 дка            рози   4 000 лв.

14 дка          декоративни дървета          8 000 лв.

По-полезни ли са декоративните дървета и розите от плодовете и зеленчуците? Очакваме отговор, за да пренасочим дейността си към полезни неща, а не да инвестираме в градини с плодове и зеленчуци?

ТОВА СПРАВЕДЛИВО ПОДПОМАГАНЕ ЛИ Е, КАТО ПРОИЗВОДИТЕЛЯТ НА ДЕКОРАТИВНИ ДЪРВЕТА  ПОЛУЧАВА НАД 10 ПЪТИ ПОВЕЧЕ СРЕДСТВА ИЛИ НА РОЗИ НАД 5 ПЪТИ ПОВЕЧЕ СРЕДСТВА ОТ ПРОИЗВОДИТЕЛЯ НА ПЛОДОВЕ? КАКВО КОНСУМИРА БЪЛГАРИНЪТ - ПЛОДОВЕ ИЛИ ДЕКОРАТИВНИ ДЪРВЕТА И РОЗИ? КОГА ЩЕ ИМА ХУМАННО ОТНОЩЕНИЕ КЪМ ЧОВЕКА, КАКТО КЪМ НЯКОИ ЖИВОТНИ, КОИТО ДОБРЕ СА СУБСИДИРАНИ ЗА ТОВА? НАСТОЯВАМЕ ЗА РАЗУМНОСТ, А НЕ ЗА АБСУРДИ!

6. Защо подпомагането за брой работни места за различните сектори се различават в пъти повече като всеки работи и се осигурява за 1 година? За растениевъдството подпомагането е 30 лв., за птицевъдството, за свиневъдството и преработвателните предприятия в десетки пъти повече. Справедливо ли е и това?

7. Защо по една и съща мярка COVID - 19 винените лозя получават двойно подпомагане – по 303,67 лв. за бране на зелено и по 30 лв. по подмярка COVID  - 19? Това трябва ли да се коригира?

8. Не се разбира юридическите лица /ООД, ЕООД/, регистрирани по Търговския закон и работещи в сектор земеделие, по мярка COVID  - 19 като земеделски производители ли ще се тълкуват или като малки и средни предприятия, каквито са по закон?

Сега се дава някаква възможност колегите с биологичното производство да поправят грешки, за които те не са виновни и да не бъдат санкциониране. Това е добре, но защо то не се прилага и за тези 140 биологични бенефициенти, които по вина на системата при очертаването за 2016 година са с прекратени 5-годишни биологични ангажименти, с връщане на средства, с вписване в Регистъра за нередности и те упорито продължават да изпълняват всички биологични изисквания? Кога ще има справедливост? Ние не я получаваме от българските институции и затова е вече време да я потърсим от европейските. Не ни се сърдете, защото много Ви чакахме, но чашата на търпението ни преля, както и на обществото в момента.

Поради изброените по-горе мотиви ние НАСТОЯВАМЕ ЗА:

1. СПРАВЕДЛИВО, УВАЖИТЕЛНО И ФИНАНСОВО ОТНОШЕНИЕ КЪМ НАС И ПРОДУКЦИЯТА НИ, ЗАЩОТО СМЕ ВАЖЕН СЕКТОР ОТ ИКОНОМИКАТА.

2. ПОДПОМАГАНЕ НА РЕАЛНИТЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИ, А НЕ НА ТЪРГОВЦИ, ПРЕВОЗВАЧИ И ПРЕРАБОТВАТЕЛИ. ОСИГУРЕТЕ НИ СРЕДСТВА ЗА ХЛАДИЛНИ БУСОВЕ ПОНЕ ОТ НЕИЗПОЛЗВАНИТЕ ПАРИ ЗА НАШИЯ СЕКТОР.

3. НУЛЕВА ИЛИ 5 % ДДС СТАВКА ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ.

4. ОТМЯНА НА УВЕДОМИТЕЛНИ ПИСМА И САНКЦИИ НА БИОЛОГИЧНИ ОПЕРАТОРИ, ПРИЛОЖЕНИ ЗА НЕСЪОТВЕСТВИЯ В ОЧЕРТАВАНИЯТА, КОИТО НЕ СА ПО  ВИНА НА ПРОИЗВОДИТЕЛЯ, КОЙТО ОТГЛЕЖДА ТРАЙНИТЕ СИ НАСАЖДЕНИЯ НА ЕДНО И СЪЩО МЯСТО, НО В ОРТОФОТО КАРТИТЕ СА ИЗМЕСТЕНИ.

От дребните и средните производители на плодове и зеленчуци

Последното отворено писмо от дребните фермери, адресирано до първите във властта
11819
 

Последни материали
Виж
Няма сериозни нарушения при проверките през последната седмица
Магазини продават агнешко с неясен произход, изборът е на купувача
Цените на картофите и морковите падат
Предлагането на ябълки и лук нарасна
Оферти се подават до 7 май
Йордания обяви търг за внос на 120 000 тона хлебна пшеница
Влагата обаче не е достатъчна за засетите напролет култури
Есенниците в Украйна се развиват изпреварващо с до 2 седмици
Част от животните са върнати на собственика
Разкриха кражба на 6 агнета и още толкова овце в Старозагорско
С 6 месеца до края на годината
ЕК удължи действието на кризисните инструменти за държавна помощ в земеделието
Свързани материали
Виж
Отворено писмо
Браншовици призовават Тахов за нова подкрепа заради градушките
Отворено писмо
От аграрната камара питат дали има риск от неизплащане на украинската помощ
След фермерските протести
България и 19 държави в ЕС очакват решения от Европейската комисия по Зелената сделка
Министър Вътев изпрати протестно писмо до Украйна
Близо 38 т слънчоглед от Украйна са внесени в България без лицензии от декември 2023 г.
В писмо до министрите на земеделието в Общността
Шест фермерски организации в ЕС настояват за ограничаване на вноса от Украйна
БАхК не присъства на срещата с премиера на 22 януари
От агрохранителната камара искат среща с депутати и изпълнителна власт по проблемите в сектора
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини