Как да оздравите почвата със сидерати за доматите

Изключителни ползи и срещу болестите

16.08.2019 г.

Как да оздравите почвата със сидерати за доматите

Сидератните култури се отглеждат с няколко цели като това да подобрят качеството на почвата за сметка на естественото „разхлабване“ чрез корените, да защитят почвата от ерозия и да създадат конкуренция на плевелите с насищане с органичен материал. Именно затова и сидератите се наричат „зелен тор“.

Всъщност ползите от тези култури не се ограничават само до торенето и ограничаването на ерозията. С  правилен избор на „зелен тор“ е напълно възможно да се намали количеството на патогенни микроорганизми, което е особено важно при отглеждането на домати на малки участъци и в оранжерии, където е невъзможно да се прилагат пълноценно правилата на сеитбооборота – отглеждане на едно и също място не по-често от веднъж на три години.

При фитофтора по доматите белият синап действа чрез биофумигация.

Болестта се предизвиква от фитопатоген, постоянно присъстващ в повечето почви, който се активира при влажно и хладно време. Той е в състояние за много кратко време да унищожи плодовете на усърдната ни работа. За профилактика и борба с фитофтората, освен агрохимичните мероприятия е добре да се засява бял синап.

Последователите на органичното земеделие наричат синапа „градинска бавачка“. Той е богат на ефирни масла, които оздравяват почвата не само при фитофтора, но и срещу други патогени, предизвикващи кореново гниене.

Растението действа като биофумигант на прилична дълбочина, тъй като корените му могат да достигнат до три метра. Така работи и срещу уплътняването на почвата и насищането и с кислород.

Методите на биофумигация се прилагат предимно от любителите на органичното земеделие. Синапените растения произвеждат газ –  изотиоцианат. Той се образува при повреждане на клетките (при раздробяване, косене или смилане), а съединенията, наречени глюкозинолати влизат в контакт с почвените ензими при влажни условия.

Разкисляване на почвата с помощта на фацелия

Известно е, че доматите не понасят кисела почва, но се чувстват добре в неутрална. Основно преимущество на фацелията е това, че при разлагане действа като разкислител и създава благоприятна среда за кореновата система на доматите.

Фацелията, подобно на горчицата, съдържа много етерични масла във всички части на растенията.

Тя се развива и разлага много бързо и е добре да се засява в началото на пролетта. Добре е да се оставят няколко растения, които да привличат пчелите, защото фацелията е медоносно растение.

Мъхнатият фий е най-добрия сидерат за доматите

Известен е още като пясъчен фий и глушина.

В резултат на редица научни изпитания в щата Мериленд екип от специалисти установили, че мъхнатият фий съдържа неизменно високи количества азот и биомаса.

Растенията не само могат да осигурят необходимото количество азот за пълноценното развитие на доматите, но доставят и две други основни хранителни вещества – фосфор и калий в значителни количества, както и редица други микроелементи.

Глушината може да се отглежда като зимна култура, която се засява около два месеца до настъпване на зимата. Растенията поникват за около седмица и при достигане на 12 см височина, се срязват – от тях се приготвя течен тор, който се разрежда в съотношение 1 към 10.

Може да се избере и друга опция – като бавно действащ зелен тор. В този случай растенията се срязват месец след засяване, когато са все още млади (на височина около 6 см). Заравят се плитко в повърхностния слой и биомасата постепенно се трансформира от почвените микроорганизми. Възрастните растения на пясъчния фий се разлагат много бавно и до момента на засаждане на доматите няма да се получи желания ефект.

Sinor.BG

Споделяне на сайта