Да откъсваме ли цветовете на картофите за по-високи добиви?

Съвети за градинари

22.05.2019 г.

Да откъсваме ли цветовете на картофите за по-високи добиви?

Появата на цветовете на картофите е един от важните моменти в процеса на отглеждане на кореноплодите. Това е времето, когато започва формирането на семена и картофи (клубени). Съществуват много мнения за това дали трябва да откъсваме цветовете на картофите и какво е влиянието на тази процедура върху количеството и качеството на реколтата.

Достоверно известно е, че в миналото картофите са отглеждани като декоративно растение, защото са цъфтели красиво и обилно. Съвременните сортове картофи не само не дават много цвят, но има сортове, които съвсем оскъдно цъфтят, а при други цветовете сами падат.

Да откъсваме ли цветовете на картофите или не?

Много производители изказват становище за целесъобразността да се отстраняват цветовете и влиянието върху бъдещата реколта. Както се казва, колкото хора, толкова мнения. Някои смятат, че цветовете не дават възможност на картофите (клубените) да растат и се развиват пълноценно. Други твърдят, че между цветовете и плодовете не съществува никаква взаимна свързаност и реколтата зависи от други фактори. В научните среди мненията са също разнопосочни.

Научен експеримент

За целта на научния експеримент са засадени картофи на три лехи от един и същи сорт, който образува ягода след цъфтежа. На първата леха цветовете и върховете не са отстранени, което позволява на растенията да преминат през целия цикъл на пълно развитие. На втората леха върховете на стъблата са прищипани, а на третата напълно са отстранени всички пъпки и цветове.

В края на вегетационния период, когато реколтата е прибрана са получени следните експериментални резултати:

– В първия участък, където картофите са преминали пълна фаза на развитие на стъблата има сравнително малко количество картофи, но всички те имат правилна форма и са големи по размер.

– На втория и третия участък, където върховете са прищипани малко преди цъфтеж или цветовете са отстранени напълно, се наблюдават по-голям брой картофи, но с малък размер, а големи грудки са открити в отделни случаи. Добивът се увеличава до 10%.

Какви са логичните заключения?

1. Размерът и броят на клубените са пряко зависими от премахването на съцветията, както и от прищипването на върховете на стъблата.

2. Травмирането на картофите, което се получава в резултат на отстраняването на върховете и цветовете, увеличава времето за узряване на клубените. Това се дължи на факта, че растенията губят сили за възстановяване на наранените стъбла.

3. Картофите, чиито въхове и цветове са отстранени, са много по-податливи на болести, като най-сериозна е фитофтората (мана), която може да унищожи до 70% от реколтата.

Съвети на специалистите

Специално внимание трябва да се обърне на климатичните условия, при които се отглеждат картофите, защото в сухи и ветровити райони повечето цветове са стерилни и няма образуване на семена. Енергия за зреенето им не се губи и не е нужно травмиране.

Сортовете, за които е характерно опадането на цветовете или липса на семена също не се нуждаят от тази процедура.

Уплътняването на почвата при откъсването на цветовете и прищипването възпрепятстват нормалното развитие на клубените.

Възможно е разнасянето на гъбични патогени, вируси и бактерии.

Оценка на връзката между добив и наличието на цветове при картофите

Хранителните вещества, които се образуват в стъблата и листата на картофите, се преразпределят в определено съотношение между всички органи на растенията. Немалка част остават в съцветията за образуване на семена. Смята се, че около 25% остава в цветовете, 24-25% в стъблата и листата и останалото количество (около 50%) се ориентира към клубените, но количеството на скорбялата (нишестето) в тях е значително по-ниско.

Ако такива клубени се използват за засаждане през следващата година, то добивът ще намалее значително.

Sinor.BG

Споделяне на сайта