Девет мерки с бюджет над 113,5 милиона евро ще бъдат пуснати през тази година

Семинар на агроведомството

22.04.2019 г.

Девет мерки с бюджет над 113,5 милиона евро ще бъдат пуснати през тази година

Девет мерки с бюджет, надхвърлящ 113,5 милиона евро, ще бъдат отворени за прием до края на 2019 година. Най-много средства от 50 465 860 млн. евро ще се вложат за възстановяване на напоителните системи по подмярка 4,3 за „Инвестиции в инфраструктура“. Освен „Напоителни системи“ тук ще кандидатстват още сдруженията за напояване, както и други фирми, собственици или ползватели на хидромелиоративни системи. Максималният размер на субсидията за един проект ще бъде левовата равностойност на 6 млн. евро.

Сравнително най-скоро ще бъде отворен приемът по подмярка 16,1 за иновации, където ще се отпуска безвъзмездна помощ на оперативни групи от фермери, институти и други научни звена, внедрили дигитализацията или други иновации за облекчаване на бизнеса и за опазване на околната среда. Бюджетът по тази мярка е левовата равностойност на 20 милиона евро, посочи на семинар във Велико Търново Милен Кръстев, експерт в министерството на земеделието. Все още обаче не са оповестени указанията за кандидатстване.

От тази година ще започне и обучението за фермерите по подмярка 1,1, където бюджетът е в размер на 8 млн. евро. Парите се предоставят безплатни курсове в областта на агрономството или ветерарната медицина, пряко свързана с дейността на земеделците.

Тази година ще бъде отворена е подмярката 6,3 за „Стартова помощ за развитие на малки стопанства“ от тематичната подпрограма, където бюджетът е в размер на 22 млн. евро. Тук максималният размер на проектите е 15 хиляви евро и се дават за развитие на производството.

Прозорецът за прием на проекти по подмярка 7,2 за възстановяване на културното и историческо наследство също ще бъде отворен тази година. Бюджетът там е в размер на 12 112 401 евро, като парите ще се разпределят между местните вероизповедания.

През есента се очаква да бъде отворен и дългоочакваният прием за къси вериги на доставка и за фермерски пазари по подмярка 16,4, където заложеният бюджет е за 8 млн. евро.

До края на годината ще има и прием по подмярка 19,1 помощ за подготвителни дейности и подпомагане на пилотни проекти на местните инициативни групи МИГ. Бюджетът там още не е определен.

Дългоочакваният прием за широколентов интернет също е насрочен за тази година. Там обаче все още не определен.

През август ще има прием и по подмярка 19,3 „Подготовка за изпълнение на дейност и сътрудничество при МИГ-те“.

Sinor.BG

Споделяне на сайта