Начало » Новини » Страната
06.04.2024 г.

Прехвърлят неусвоени средства по селската програма към подмерки 4.1 и 4.2

По приеми от 2021 и 2022 година и за предстоящи през тази година
Прехвърлят неусвоени средства по селската програма към подмерки 4.1 и 4.2

Снимка: МЗХ

На третото си заседание в София Комитетът по наблюдение (КН) на Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони (СПРЗСР) 2023-2027 г. одобри 17-то изменение на Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г. (ПРСР 2014-2020), съобщиха от дирекция "Връзки с обществеността и протокол" в министерството на земеделието и храните. Основната цел е осъществяване на ефективно разпределение на свободния финансов ресурс в съответствие със заложените цели и приоритети по програмата до края на 2025 г.

Във връзка с натрупаните свободни средства по отделните мерки и подмерки се предвижда  преразпределяне на близо 100 млн. евро. Промените са обосновани и с наличието на изготвени проекти в Държавен фонд „Земеделие“, отговарящи на условията за допустимост и съответстващи на критериите за оценка, за които не е бил наличен бюджет по съответните процедури за прием.

С промяната в пълна степен ще бъдат постигнати 3-те главни приоритета на ПРСР, свързани с повишаване на конкурентоспособността и балансираното развитие на селското и горското стопанство и преработващата промишленост, опазване на екосистемите и устойчивото управление на природните ресурси и утвърждаване на социално-икономическото развитие на селските райони.

Остатъчният ресурс е преразпределен от мярка 1, подмярка 4.1.2, подмярка 6.1, подмярка 6.4.1, мярка 10, мярка 11, мярка 16 и Пподмярка 22.2,  както и от финансовия инструмент кредитен фонд от програмата. Свободните разполагаеми средства ще бъдат насочени към бюджетите на подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделските стопанства“ и подмярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“ с цел обявяване на целеви приеми по двете подмерки през 2024 г. Също така чрез преразпределението на средства ще бъде осигурен и финансов ресурс за увеличение на бюджета по проведени през 2021 и 2022 г. процедури за прием по подмерки 4.1 и 7.2.

На заседанието беше одобрена Индикативната годишна работна програма на ПРСР за 2024 г., предвиждаща провеждане на целеви прием по подмярка 4.1  и на целеви прием по подмярка 4.2 за инвестиции в околна среда. Участниците в комитета одобриха и критериите за подбор на проектни предложения по двете процедури, които да осигурят реалистично изпълнение на проектите.

Заместник-министърът на земеделието и храните Таня Георгиева заяви, че амбицията на Управляващия орган е да осигури ликвидност на средства по приключили приеми от ПРСР 2014-2020 г., които имат потенциал да бъдат реализирани. Георгиева обясни, че успешното приключване на програмата е възможно само чрез вземане на реалистични решения в контекста на екшънплана, по който се работи през тази и следващата година. „Средствата трябва да бъдат инвестирани своевременно, оптимално и без допускане на загуба“, подчерта тя.

Предстои Управляващия орган да представи и договори окончателен вариант на 17-то изменение на ПРСР със службите на Европейската комисия.

На заседанието Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ) представи общия напредък на изпълнението на ПРСР.

Прехвърлят неусвоени средства по селската програма към подмерки 4.1 и 4.2
8176
 

Последни материали
Виж
Съвет на ЕС по земеделие: България и 14 държави-членки поискаха по-висок таван на de minimis
ДФЗ преведе 31 млн. лева на над 14 хил. стопани с протеинови култури
Съюза на енолозите проведе конференция „Преглед на гроздоберна реколта 2023“
Статистика
Продължава процесът на намаляване и застаряване на населението на България
Важно!
ЕК с препоръки към България в областта на енергетиката и климата
Поляците отблокираха границата с Украйна
Свързани материали
Виж
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Еврокомисията одобри искането на България
Не губим средства по Програмата за развитие на селските райони за 2023 г.
Уточнение
Промените в методиката за агроекология и биоземеделие засягат фермери, неосъдени за грешки
Отчет за 2023 г.
Около 50 млн. евро остават неусвоени по ПРСР 2014-2020 г.
Публикуван през ноември
Сериозно изоставане по ПРСР - в отчета на ДФЗ за полугодието
ДФЗ
Две седмици преди Коледа са платени 35,5 млн. лева по ПРСР
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини