От май 2019 г. се пуска приемът за малки стопанства и за напояване по ПРСР

Индикативен график за ПРСР

20.12.2018 г.

От май 2019 г. се пуска приемът за малки стопанства и за напояване по ПРСР

За първи път от следващата година ще бъде отворен прием по подмярка 4,3 „Инвестиции в инфраструктура“, по които министерството на земеделието заделя бюджет от 50 465 860 евро, или приблизително 101 милиона лева. Това е записано в одобрения индикативен график за прием на проекти по ПРСР през 2019 г., минал за обсъждане и на последното заседание на мониторинговия комитет, съобщи зам. министърът на земеделието Лозана Василева.

Този график беше обявен още през октомври и странното е, че в него не са включени отпадналият през тази година прием по подмярка 16,1, който би трябвало да тръгне още през януари 2019 г. Въпреки че зам. министърът обяви 9 приема през 2019 г., в сегашния вид на индикативен график са включени само 7 подмерки.

Както Синор.БГ писа, приемът за напояването е насрочен за периода от май до юли следващата година. Важното за него е, че средствата ще се отпускат за инвестиции извън земеделските стопанства и имат за цел да намалят загубите на вода, свързани с реконструкция/рехабилитация на съоръженията, за модернизация и механизация на оборудването, включително и за съоръжения за съхранение на вода за напояване в съществуващи мрежи извън стопанствата.

Допустими ще бъдат и инвестициите в машини и съоръжения за напояване, включително и такива, които пряко са свързани с подобряване на енергийната ефективност и опазване на околната среда. В случая става въпрос за реконструкция и рехабилитация на сгради и друга недвижима собственост, използвана за дейността, включително такава, използвана за опазване на околната среда.

Ще се одобряват и проекти за покупка и инсталиране на нови машини, съоръжения и оборудване, необходими за подобряване на дейността, включително свързани с опазване на околната среда и подобряване на енергийната ефективност.

От нематериалните инвестиции допустими ще бъдат и следните инвестиции:

1. Общи разходи, свързани със съответния проект за предпроектни проучвания, такси, хонорари за архитекти, инженери и консултантски услуги, консултации за екологична и икономическа устойчивост на проекти, проучвания за техническа осъществимост на проекта. Общите разходи по проекта не могат да надхвърлят 12 % от общия размер на допустимите инвестиции по проекта. /Съгласно Раздел 8.1/.

2. Разходи за ноу-хау, придобиване на патентни права и лицензи, и процеси, необходими за изготвяне и изпълнение на проекта;

3. Закупуване на софтуер, пряко свързан с дейността;

4. Разходите, свързани с въвеждане на системи за управление на качеството, подготовка за сертификация;

Според индикативния график за 2019 г. от май до юни ще бъде отворен и приемът на проекти по подмярка 6.3 „Стартова помощ за развитието на малките стопанства“ по тематичната подпрограма ТПП. Заделеният бюджет е в размер на 22 милиона евро, или 44 млн. леваи ще се предоставят за проекти за укрепване на малките земеделски стопанства и превръщането им жизнеспособни ферми.

Sinor.BG

Споделяне на сайта