Начало » Новини » Коментари
16.02.2024 г.

Промените в методиката за агроекология и биоземеделие засягат фермери, неосъдени за грешки

Уточнение
Промените в методиката за агроекология и биоземеделие засягат фермери, неосъдени за грешки

Снимка: sinor.bg

До 29 февруари върви обсъждане на промени в Методиката по мярка 214 „Агроекологични плащания” от Програмата за развитие на селските райони за периода 2007 – 2013 г. (първата ПРСР след присъединяването ни в ЕС), която не се отнася за досега извършвани грешки от страна на фермерите, а за бъдещи намаление на плащанията, след като тя влезе в сила. Това съобщиха за Синор.бг по повод проектометодиката, качена на страницата на Министерството на земеделието и храните и отнасяща се „до преиздаването на индивидуални административни актове, по които е налице съдебна отмяна поради различни причини. Методиката е инструмент, посредством който фонд „Земеделие“ може да намали процентно плащания при констатирани неспазвания, вместо да постанови пълен отказ“, обясняват от МЗХ.

Методиката е акт, който може да се прилага от фонд „Земеделие“ в случай на констатирани неспазвания по поет агроекологичен ангажимент, за да определи конкретния размер на намаленията на плащанията. Доколкото може да се говори за засягане на фермери, то това са тези земеделски стопани, които имат поет агроекологичен ангажимент по мярка 214 „Агроекологични плащания“ от ПРСР 2007-2013 г., които не са спазили този ангажимент и нямат издадени индивидуални административни актове или същите не са влезли в сила, поради оспорването им по съдебен ред, съобщиха от ведомството.

На въпрос колко земеделци ще засегнат новите промени, от ведомството отговориха, че „проектът, публикуван за обществено обсъждане, не е изменителен акт, затова не може да се говори за промени. С него се уреждат намаленията, които може да се наложат на земеделските стопани, които не са спазили установените изисквания по поетия агроекологичен ангажимент. Разликата от предходните методики, издавани по мярка 214 „Агроекологични плащания“ от Програмата за развитие на селските райони за периода 2007 – 2013 г. е, че не се отнася до конкретна кампания. И понеже тя ще е в сила след обнародването й в „Държавен вестник“, затова и нейните правила не могат да се засегнат вече извършени плащания по влезли в сила индивидуални административни актове“.

На въпрос на Синор.бг дали тази методика има нещо общо с одита на Европейската комисия, проведен преди месец, който обхващаше основно проекти по агроекология и биологично земеделие, от ведомството отговориха отрицателно.

Процедурата по изготвянето на проекта на методика, заедно с доклада към нея, стартира през 2023 г., когато влязоха в силапромени към Закона за подпомагане на земеделските производители, обнародван през декември 2022 г. В този закон се предвиди правно основание и компетентност на министъра на земеделието и храните да издава такъв тип нормативни административни актове, поясниха още от МЗХ.

Впоследствие е изготвен проект на методика и проект на доклад, които предварително са съгласувани с дирекции в рамките на структурата на Министерство на земеделието и храните, с второстепенни разпоредители с бюджет и с фонд „Земеделие“. Самата методика публикувана и на Портала за обществени консултации и на сайта на Министерство на земеделието и храните за обществени консултации на 30 януари т.г., така че времево не съвпада с годишната среща с Еврокомисията“, четем в отговора на юристите.

Екатерина Стоилова

Промените в методиката за агроекология и биоземеделие засягат фермери, неосъдени за грешки
5047
 

Последни материали
Виж
Фермерските пазари стават традиционни с промени в нормативната уредба
Иска се 5% самоучастие
Банката за развитие отпуска изгоден лизинг за земеделска техника и производствено оборудване
Млади фермери от Добрич получават безвъзмездно по 48 895 лева
За аренда фермерите са похарчели 2,4 милиарда лева
Изчислиха предприемаческия доход на фермерите за 2023 година
Европейският съюз стартира конкурс за Най-добро биологично производство
Пълнени тиквички
Свързани материали
Виж
Промени в наредбата за агроекология бяха обсъдени в МЗХ
Статистика за срива в плащанията
Капанът с подпомагането по агроекология и климат щракна
Годишно компенсаторно плащане получават 2842 земеделски стопани
Преведоха над 37 милиона лева по мерките за агроекология и биоземеделие
И тук ставките са индексирани според стратегическия план
Доплатиха близо 9 милиона лева по мярката за агроекология и климат
Дългоочаквани нормативни промени
До 1 юни се обсъждат новите ставки за агроекологичните ангажименти и за биофермерите
ДФЗ стартира прием по мерки 10 и 11 от ПРСР (2014-2020 г.)
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини