Сеем фасула през април

19.04.2019 г.

Сеем фасула през април

Благоприятният срок за засяване на фасула настъпва през първата половина на април в Южна България, а през втората - и на север от Балкана. Подходящи сортове са както вейковите, като Ерусалимски, Тракия, Илинден и др, така и пешаците, каквито са Никос, Старозагорски чер, Лоди, Кантаре, Дого, Роко и др. За малката дворна градина често се предпочитат вейковите сортове, защото няколко растения осигуряват дълго време пресен зелен фасул на домашната кухня.

Подготовката на почвата започва с есенната дълбока до 25-30 см обработка на почвата. Когато предшественикът е бил обилно торен зеленчук, като домати, краставици, пипер и др., органични торове с тази обработка не се внасят. В случай че почвата е бедна на органично вещество, заслужава си с дълбоката обработка да се заровят по 2-4 кг на квадратен метър прегорял оборски тор или компост. С тази обработка се внасят по 50-60 г суперфосфат и по 20-30 г калиев тор на декар.

През пролетта, в началото на април, площта се подготвя за сеитба. Почвата се обработва на дълбочина 10-15 см и с тази обработка се внасят фосфорните и калиевите торове, ако това не е сторено през есента. Ако е, използва се само малко амониева селитра – по около 20-30 г на квадратен метър.

Сеитбата става възможна, когато почвата се е затоплила докъм 10°С и прогнозите да не вещаят застудяване. Нискостъблените сортове, пешаците, си заслужава да се засеят на няколко пъти през 10 дни, което ще осигури етапна беритба, т. е. по-дълъг период на използване за собствени нужди или за пазара.

Пещаците се засяват на редове на разстояние между тях 50 см, а разстоянието между растенията в реда трябва да 5-6 см. Желателно е още със сеитбата да се осигури това вътрередово разстояние, за да се избегне прореждането. За вейковите сортове разстоянието между редовете е 80 см, а между растенията в реда – 50 см. В малката домашна градина се използват малко по-къси разстояния. На практика в тях семената се засяват в копки (гнезда, направени с мотика). В гнездата се пръсват по няколко семена, а в последствие се оставят по 1-2 от най-развитите растения. Дълбочината на сеитбата е 4-5 см.

Грижите за посева започват скоро след сеитбата. След поникването, щом се очертаят редовете, се извършва първото окопаване. Второто е 10-15 дни след първото, но ако дъждове са причинили образуването на почвена кора, то се извършва и по-рано, за да се разруши кората. С второто окопаване се извършва и прореждането в редовете и в гнездата.

Коловете за увивните сортове се поставят преди стъблата да са започнали да се разстилат по почвената повърхност. За по-голяма устойчивост върховете на 4 вейки се съберат и свързват.

През май се полива по-рядко, дори понякога това не се налага, но през юни и юли поливките зачестяват и се налагат всяка седмица, така че почвата да е винаги умерено влажна.

Сеитбооборот на културите в градината!

Беритбите започват през юни. Те трябва да се извършват навреме, преди чушките да са достигнали максималната дължина и ширина, докато семената в тях са недоразвити, дребни и нежни. Тази зрелост, наричана техническа, преминава много бързо, особено в горещо и сухо време и чушките загрубяват. Мнозина производители изнасят на пазара зелен градински фасул с едри зърна в чушките, очевидно чакали „да направи килограми”. Грешат. Чушките стават тежки и...нежелани от купувача, а килограмите в действителност са по-малко, защото зърната са наедрявали за сметка на образуването на нови завръзи. Колкото по-навременни са беритбите, толкова добивът е по-висок и качеството по-добро.

Sinor.BG

Споделяне на сайта