Празниците на тиквата в Севлиево ще приключат на Петковден

Предстоящо

09.10.2018 г.

Празниците на тиквата в Севлиево ще приключат на Петковден

На 14 октомври, Петковден, Севлиево ще отбележи деня на града, с който ще приключат и празниците на тиквата, традиционно провеждани в региона. Денят ще започне с литургия за Света Петка в 8,30 след което в 10,30 часа ще се състои ритуалът по издигане на знамената, а в 11 ч. ще се проведе тържествена сесия на Общинския съвет, на която ще бъдат обявени почетните отличия, съобщиха от Община Севлиево.

В последния ден от празниците на града от общината са подготвили и концерт на Националната танцова група на Палестина "Алкаумия"  и  Ансамбъл „Развитие“, насрочен за 11 часа. С него ще приключат празниците на Севлиево, определена за столица на тиквата през 2018 година.

Преди празника на града всички жители и гости на града ще могат да се  насладят на XIV-я празник на тиквата, на който има и много изненади.

В рамките на празника на тиквата ще бъде открита кулинарна изложба „Тиквени изкушения“. Експонатите ще се оценяват в следните категории: баница с тиква (тиквеник), печена тиква, други десерти от тиква, нетрадиционни ястия и напитки от тиква (салати, туршии, супи, предястия, основни ястия, сокове и др.) и карвинг.

Участниците в конкурса ще бъдат разделени в два раздела и пет категории, като първото разделение на претендентите за изложбата е на любители и професионалисти.

Във всяка от категориите в двата раздела ще бъдат връчени по три награди, а заелите призовите места ще получат и парична награда от 50 лв.

Всички желаещи да участват в кулинарната изложба трябва да направят своята заявка до 11 октомври на  тел. 0675/3-07-77. Важно е да бъде посочена необходимата площ за експониране, а  изделията ще се приемат на 13 октомври до 9 часа в парка на Хаджистояновото училище.

Изложбата ще бъде открита на 13.10.2018 г. от 10,30 ч.

Сладкото от тиква се произвежда по рецепта от кухнята на баба. Традиционната рецепта на рачела са парчета тиква, които са се обработвали с варно мляко, за да запазят целостта и хрупкавостта си. Захарният сироп се е приготвял от сока на захарна метла или захарно цвекло. Сокът е имал много специфична и неприятна миризма. Тя се е отстранявала като сокът се е третирал с препечена бяла пръст  или с растителна пепел.

За подобряване на вкуса и аромата на рачела в него са се поставяли парчета дюля, ябълка, ядки от кайсия, бадеми, листа от ароматното растение - индрише. Варенето на рачела е ставало в тави на бавен открит огън с внимателно разбъркване с дървена лъжица. Днес  в много малко домове рачелът се приготвя по този начин.

Автентичното в рецептата е обработката с варено мляко на парчетата тиква, днес това е етап от технологичния  цикъл на производство на сладко от тиква. Във времето на развитите технологии сладкото от тиква се изварява вакуумно на тристепенен режим. По този начин максимално се запазват вкусовите качества на плода и минерално витаминният му състав. Парченцата тиква са сочни и хрупкави, ароматът на ванилия и бергамот са съобразени със съвременните предпочитания на консуматора.

Sinor.BG

Споделяне на сайта