Доц. д-р Антоний Стоев: Обеззаразяване (обработка, третиране) на семената

21.09.2018 г.

Доц. д-р Антоний Стоев: Обеззаразяване (обработка, третиране) на семената

Обеззаразяването на посевния и посадъчния материал е важно растителнозащитно мероприятие от технологичната карта за отглеждането на много културни растения. Обеззаразяването цели: - унищожаване на вредителите, които са на повърхността или са проникнали размножителния материал (семена, клубени и др.); - обеззаразяване на коренообитаемия слой (т. нар. ризосфера); - предотвратяване на развитието на болести и нападението от неприятели в началния стадий от развитието на културното растения; - предотвратяване на разпространяването на болести и неприятели на големи разстояния.

Обеззаразяването е последица от целенасоченото физическо или химическо въздействие по отнешение на вредителите, свързани по един или друг начин с размножителния материал. Например високите или ниските температури могат да убият вредителите или причинителите на болести по културните растения. За същата цел могат да бъдат използвани и химически вещества в различно агрегатно състояние (течно, твърдо и газообразно).

При използването на химически препарати има няколко начина за обеззаразяване/ мокро, полумокро, влажно и сухо.

Мокрото обеззаразяване става с предварително приготвен работен разтвор на препарата. В този разтвор става потапяне на семената за определено време според вида на семето и местонахождението на вредителя. След изваждането на семената те трябва да бъдат изсушени до стандартния процент на влагата. При някои препарати изсушаването е предхождано от водна промивка на вече третиряния материал.

Обеззаразяване на почвата от гъбични инфекции!

Когато към семената се прибави работен разтвор в определена концентрация обеззеразяването е полумокро. Семената могат да бъдат съхранени за определен период без изсушаване. Количеството на работния разтвор и неговата концентрация зависят от активното вещество на търговския продукт, вида на посевния материал и на вредителя.

Влажното обеззаразяване става с препарати, които се изпаряват и техните пари действат на вредителите. Например 150 – 200 мл от препарата могат да бъдат достатъчно за третирането на 100 кг семена.

Размножителният материал може да бъде размесен и с прахообразни препарати. Това е сухо обеззаразяване. Поради недоброто покритие на подлежащите на защитна органи този начин е рядко прилаган в практиката.

Във връзка с предстоящата сеитба семената на ечемика могат да бъдат обработени с препарати като: АУСТРАЛ ПЛЮС, БАРИТОН СУПЕР, БИОШИЛД Т ОП, ВИБРАНС ДУО, и ПРЕМИС.

Например Аустрал Плюс, който е от втора професионална група, в доза 500 мл  / 100 кг сухо семе действа срещу важни насекомни неприятели като телените червеи и житния бегач, както и срещу причинителите на гъбните болести главни (Tilletia caries, Tilletia foetida), фузариози (Fusarium  roseum, Microdochium nivale) и др. Баритон Супер е фунгицид от втора професионална група, който може да бъде приложен в доза 100 мг / 100 кг сухо семе и е ефикасен срещу фузарийното кореново гниене (Fusarium ssp.), праховитата главня (Ustilago nuda f. sp hordei) и др. стопански важни болести по житните.

Третирането с тези препарати трябва да стане от професионалист при строго спазване на указаните дози  и правила за безопасна употреба.

Доц. д-р Антоний Стоев

ИПАЗР  Никола Пушкаров”,

София

Sinor.BG

Споделяне на сайта