Важно е да се изследват условията, които обезпечават растителния обмен на веществата с максимално образуване на протеин. Растения с повишено образуване на протеин са по-резистентни, при това тук особено значение има равномерното плодородие на почвата. Внесеният азот влияе отрицателно на резистентноста само при натрупване на нискомолекулярни азотни съединения. Причините могат да са превишените норми на внесения азот или нарушаването на синтеза на протеина от недостига на други елементи.
В резултат на много изследвания е установено, че едностранното азотно торене води до повишаване фитопатогенната чувствителност. При зърнените култури то води до чувствителност към гъбни болести -брашнести мани, главни, ръжди и др. При високи съотношения на азот и калий растенията са по-чуствителни към заболявания като стъблени ръжди, главни и снежна плесен. Това се обяснява със значителното увеличаване на азотните съединения от типа на аспаргин, путресцин и др., които помагат за развитието на причинителите на болестите. При това отрицателното въздеиствие на неблагоприятното съотношение азот-калий зависи не от абсолютното съдържание, а от съотношението им в хранителните вещества.
По отношение на вредителите действа следното правило: нападението е толкова по-високо, колкото по-голяма е плътността (гъстотата) на растенията. Но съществуват и примери, когато културните растения са с пожълтели от недостиг на азот листа и се оказват твърде привлекателни за дадени вредители, например зелена прасковена въшка. Много изследвания потвърждават, че завишаването на азотното торене води до поява на определени листни заболявания при зърнените като брашнеста мана и ръжда. Като причина се сочи повишаване съдържанието на въглехидратите. На практика това значи, че при повишаване нормите на внесения азот е необходимо да се предвидят допълнителни разходи за фунгициди.
Освен това в дългосрочен план завишаването на азотното торене помага за увеличаването на благосклонните към азота плевели - лепка, бяла куча лобода и др. Борбата с тези плевели изисква специални хербициди, което също значително увеличава разходите в растениевъдството.




