Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
05.12.2006 г.

Дрянът не е само за сурвакане

Дрянът не е само за сурвакане

Свикнали сме да събираме дренки в гората, докато култивираните насаждения с дрян са извънредно малко. Но неговите запаси в горите, както и самите гори, в последните години стават все по-малко. Изходът е един - да се отглежда този лечебен продукт, при това не само като отделни храсти в градината, но и в големи масиви, даващи стабилна реколта. За разлика от ябълката например дрянът за 30 години дава 29 реколти, т. е. 9,67 за 10 години.

Дрянът има разностранно полезно действие. Особено голямо е неговото значение като едно от най-ценните диви плодни растения. Вкусните кисело-сладки плодове на дряна са богати на захари, органични киселини и витамин С, употребяват се за ядене в пресен и сух вид, от тях се приготвят кисели, компоти, прекрасно сладко, пълнежи за бонбони, разхладителни напитки, настойки, ликьор, а в някои райони на Закавказието от дренки се приготвя дори супа.

Плодовете, както и листата на дряна, от векове се използват в народната медицина главно за лечение на стомашно-чревни и простудни заболявания. Доколко древно е използването на плодовете на това растение показват намерените костилки от дренки в останки на наколни жилища в Швейцария. От векове датира и използването на твърдата като рог дървесина на дряна, която била използвана още през бронзовия век за изработката на дръжки на мечове. В експозицията на един от музеите в германския град Нюрнберг се съхранява един от първите часовници, чиито колелца били изработени от дрянова дървесина. Едно от положителните качества на дряна е неговата невзискателност към условията на отглеждане. Той понася със завидна лекота чакълестите, каменистите, карбонатните, бедните и недълбоки почви, което позволява да се засажда на всякакви терени, на склонове и в низини, на равнини и в планински райони на височина до 1500 м.

Лошо расте само на блатисти кисели почви, където е необходимо внасяне на 2-4 тона вар на хектар една година преди засаждането. Най-добре се чувства и дава най-голяма реколта на леки, плодородни, карбонатни почви. Суровата зима, многократните замръзвания, засушаването, резките температурни колебания изобщо не могат да уплашат дряна. Подготовката на почвата за градината с дрян, както и за всяка друга, започва с внасяне на торове и дълбока оран. В зависимост от състава на почвата, през есента се внасят 70-100 кг минерални и 50-100 тона органични торове на 1 хектар, след това земята се оре с обръщане на почвата на дълбочина 60-80 см. Напролет се прави изравняване и повърхостна обработка на почвата за "затваряне" на влагата и унищожаване на плевелите.

Преди засаждане се прави култивация и разбивка на площта по схемата 4х5 м или 5х5 м, което съставлява 400-500 броя на хектар и се изкопават ями за садене с дълбочина 45-60 см. Най-доброто време за засаждане на дрян е есента, когато младите дръвчета успяват да се аклиматизират, да излекуват повредената си коренова система и да развият към пролетта млади смукателни корени, за да противостоят успешно на ранните пролетни засушавания.

В градинските участъци е необходимо половин година по-рано да се изкопават ямите - напролет за есенното засаждане и есента - за пролетното. Ямите трябва да бъдат с размери 80х80х80 см, внасят се 200-400 грама минерални и 1-2 кофи органична тор, като се смесват с почвата. От в. Фермер

Дрянът не е само за сурвакане
15620
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
С разрешително за почистване на земеделски имот се секат държавни и общински гори
Задържаха незаконна дървесина и автомобил в Дряновско
В практиката най-често дрянът се хваща от отводи и чрез присаждане
Обича сянката и низините
Чашкодрянът създава настроение
До пролетта растението ще поникне, тогава ще иде в градината
Дрян от семка се хваща в късна есен
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини