Начало » Хоби земеделие » Малката градина
22.01.2019 г.

В практиката най-често дрянът се хваща от отводи и чрез присаждане

В практиката най-често дрянът се хваща от отводи и чрез присаждане

Освен като диворастяща форма, дрянът нашироко се отглежда и като любителска култура. Особен интерес има към размножаваните у нас няколко ценни едроплодни форми, които официално са признати за сортове. Посадъчният материал от тях е доста дефицитен на пазара заради трудното размножаване. Ето защо е добре любителите овощари да научат как се размножава дървото и това ще им позволи сами да си произведат посадъчен материал от едроплодния дрян.

Единственият начин за запазване на качествата на майчините растения, както е и при другите овошки, е вегетативното размножаване. В практиката най-често дрянът се хваща от отводи и чрез присаждане.

Дрянът има способността да образува много прикоренови издънки, които сравнително лесно се вкореняват. Издънки се използват само когато растението е на собствен корен, а не е присадено.

За вкореняване могат ца се вземат и клонки, израснали по-високо в короната. Леторастите се извиват дъговидно и се закрепват в предварително изкопана канавка. Върхът остава над почвата, прикрепен към забито до него колче. Вкореняването ще е много по-бързо, ако кората в мястото на прививката предварително се нарани или се отдели малък кръг от нея. Отводите се поставят в почвата през есента или рано напролет, покриват се с лека почва, смесена с оборски тор.

През вегетацията е необходима оптимална влажност там, където е пъхнат отводът. Вкореняването може да стане за една година, но  по-добре отводите да престоят две години, преди да се отделят от майчиното растение.

Присаждането е другият начин за размножаване на дряна. Тук обаче има доста трудности. Костилките много бавно поникват, после семеначета се използват за подложки. А и процентът на прихващането никак ни е висок. Семената (костилките) за подложки се събират от плодове, започнали да се зачервяват, без да са напълно узрели. Те изискват продължителна стратификация - около 20 месеца, и поради това през първата година след засяването поникват много малко. Едва на втората се появяват по-голямата част и най-много 50 % от тях са годни за присаждане. Част от семената поникват чак през третата година.

За да се подобри поникването, се прилага т. нар. топла стратификация. Семената се поставят във влажен пясък в продължение на два месеца при 21-30°С. После температурата се понижава от 0 до минус 4-5°С. Има и други начини за третиране - със сярна киселина, натриева основа. За подложки могат да се използват и млади дренчета, поникнали в горските масиви около дряна.

В практиката най-често дрянът се хваща от отводи и чрез присаждане
17157
 

Последни материали
Виж
Ива Иванова стана изпълнителен директор на ДФ „Земеделие”
Ниските запаси от слънчоглед обаче ще натиснат доставките до края на сезона
Износът на слънчогледово масло от Украйна гони рекордни стойности
Доклад на Европейската комисия
Краткосрочни перспективи на селскостопанските пазари
Губернаторът хвърли вината за съсипването на животновъдството върху елита
Щатът Флорида забрани частично продажбата на лабораторно създадено месо
На 31 май на форум в София
Учени с план за осигуряване на продоволствената сигурност на България
История без край
От зимата прокуратурата разследва новите виртуални стада, разкрити от агроведомството
Свързани материали
Виж
С разрешително за почистване на земеделски имот се секат държавни и общински гори
Задържаха незаконна дървесина и автомобил в Дряновско
Обича сянката и низините
Чашкодрянът създава настроение
До пролетта растението ще поникне, тогава ще иде в градината
Дрян от семка се хваща в късна есен
Дрянът не е само за сурвакане
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини