Начало » Важно за фермера » Животновъдство
26.09.2006 г.

Месодайни породи говеда, подходящи за България

Месодайни породи говеда, подходящи за България

В света се развъждат повече от 40 породи от месодайното направление, като непрестанно се усъвършенстват старите и се създават нови. В нашата страна през 70-те и 80-те години на ХХ век са внесени значителен брой мъжки и женски разплодни животни от такива породи. Независимо от положените усилия за създаване на специализирани ферми от това направление, липсата на цялостна и всеобхватна държавна политика в тази насока, развитието и производственият ефект, реализиращ се в национален мащаб, е крайно незадоволителен. Резултатите от развъжданите вносни животни показват, че подходящи за нашата страна са следните породи:

Херефорд. Тази порода е създадена в графство Херефорд - Англия, в условията на хълмист терен, но с много богата тревна растителност и изобилна паша през по-голямата част от годината. Животните са скорозрели, с много добри месодайни качества и добра възпроизводителна способност. Космената покривка е червена, но главата, шията, герданът, долната част на гърдите и китката на опашката са бели. Главата е широка и лека, с плътни рога, но е създадено отродие Безрог херефорд, предпочитано от стопаните. Херефордската порода спада към средните по едрина, като живата маса на кравите е 600-650 кг, а на биците - 800-900 кг. Телетата при раждането тежат 30-32 кг, а при отбиването на 7-месечна възраст достигат 170-220 кг. При нормални условия на хранене и отглеждане юниците достигат жива маса 310-320 кг на 13-14-месечна възраст и могат да бъдат заплождани, като по този начин първото отелване се реализира още преди навършването на двегодишна възраст. Внесените у нас през 1981-1982 г. 2500 бици и бременни юници проявиха много добра аклиматизационна способност, непретенциозност към тревния състав в районите, където бяха настанени, и беше постигнат добър възпроизводствен ефект в стадата, на които беше осигурена добра паша и осъществен близък контрол по тяхното заплождане. По данни на учените от ИПЖС - Троян, при херефордското стадо в този институт, отглеждано в специално изграден пасищен комплекс, е постигнат среден дневен прираст 0,704 кг на женските телета от раждането до първата разгоненост и са достигнали живо тегло 239,9 кг на възраст 289,6 дни (9 месечни и 20 дни). Юниците са били заплодени на 436,8-дневна възраст (14-месечни и 12 дни) и е постигната обща заплодяемост 92,2 на сто. Средната плодовитост на стадото за 5-годишен период е 92,9 на сто, като варира от 86,2 до 98,0 на сто. При животните, на които не е осигурена добра паша и грижи за заплождането, примерно в с. Каленик, Ловешка област, плодовитостта за 4-годишен период средно е била 81,6 на сто с вариране от 68,0 до 88,3 на сто. Заключението на специалистите е, че тази порода е подходяща за отглеждане при пасищни условия както за развъждане в чисто състояние, така и за целите на промишленото кръстосване. Като недостатъци на породата биха могли да се посочат, че при интензивно угояване след 6-месечна възраст се натрупват много вътрешни тлъстини, които са нежелателни и се прави голям разход на фуражи при угояването; месото е по-грубо в сравнение с другите месодайни породи; на тази порода репродуктивен недостатък е, че по-чести са случаите на трудно отелване, особено при юниците.

Породата Абердин Ангус е създадена в началото на ХIХ век в Североизточна Шотландия в условията на хълмисти терени, обрасли с гори, но с богата тревна растителност, която животните оползотворяват изцяло за интензивен растеж и развитие. Животните от тази порода са черни на цвят, без рога, а тялото е добре замускулено с паралелепипедна форма. Средното тегло на кравите е около 500 кг, а на биците - около 700 кг. Теглото на телетата при раждане е 25-28 кг, което благоприятства бързото отелване. Интензивният растеж на телетата след раждането осигурява достигането на живо тегло при отбиването на 200-дневна възраст при мъжките 200-220 кг, а при женските - 160-18 кг. Изключително ценните биологични и месодайни качества на породата са кланичен рандеман 65-70 на сто и малък процент на костите на трупа - 12-14 на сто, а при другите породи - 15-17 на сто. Високото качество на месото - нежно, вкусно, сочно, нареждат тази порода на челно място. Не случайно по разпространение в света тя е на едно от първите места. Селекцията на тази порода в САЩ е насочена към увеличаване на живата маса. Съобщава се, че приплодите от бик Бак Травелер от тази порода на 1-годишна възраст достигат 534 кг, а при завършен растеж - 1013 кг. Същият бик е класиран на първо място за 2000 г. по признак леки отелвания, а неговите дъщери притежават силен растежен потенциал и висок рандеман (65-70 на сто), здрави копита, способност за отлично оползотворяване на грубите фуражи и отлични резултати при промишлено кръстосване. В нашата страна се внесоха мъжки и женски разплодни животни през 1960-1982 г. от Канада за промишлено кръстосване с по-дребните животни (напр. от родопската порода). Лесното отелване, интензивният растеж на телетата и отличното качество на месото са причина за големия интерес към тези животни на стопаните от планинските и полупланинските райони. Лесните отелвания ще наложат заплождането на юниците от останалите стокови ферми с бици от Абердин Ангус, което ще даде необходимия производствен ефект. От в. Фермер

Месодайни породи говеда, подходящи за България
71878
 

Последни материали
Виж
С 2 защитни механизма за някои селскостопански продукти от Украйна
ЕС утвърди окончателно удължаването на безмитния режим за внос от Украйна и Молдова
Планирани за покупка са отново 120 000 тона с произволен произход
Йордания пак отмени търга за внос на хлебна пшеница и го пренасрочи
План за ползване на дивеча за 2024 г.
Резултати от пролетната таксация за състоянието на дивечовите запаси
В Хърватия обвиниха стопани в измама със земеделски субсидии и фалшифициране на документи
WWF с анализ на потенциала за ВЕИ в нарушени и урбанизирани терени
България планира да добива 20 гигавата енергия от възобновяеми източници до 2050 г.
Приемът се отваря днес
До 15 юни кандидатствате по интервенцията за застраховане на винени лозя
Свързани материали
Виж
Предстоящо
Семинар за новите технологии в млечното говедовъдство на 2 април
Опити в Земеделския институт в Стара Загора
Икономически модели в млечното говедовъдство
Стопаните разпродават животни, но изкупните цени на месото падат, предупреди Михаил Михайлов
Производители на мляко очакват спешен план за справяне с кризата
Решения на Министерския съвет
Студентите по кои специалности няма да плащат такса във висшите земеделски училища
Позицията на съюза на говедовъдите
Не е време за скандали
Форум
Председателят на Селскостопанска академия предлага по-голяма помощ за автохтонните породи
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини