В България пасищният период за отделните райони на страната е различен. В Южна България е по-дълъг, а в планинските райони - по-къс. Това е наложило и прилагането на различни системи на отглеждане: пасищно-оборна, оборно-пасищна и оборна (на ясли). Поради климатичните ни особености - очертани четири сезона, чисто пасищна система, т. е. отглеждане изцяло на паша, не се прилага.
Парцелното използване на пасището е най-ефективно
Тревата на пасището се използва най-добре от овцете, ако площта се раздели на парцели. По този начин животните не я утъпкват. Броят и размерът на парцелите се определят според нуждите на овцете от зелена маса за 6 дни във всеки цикъл на изпасване. За една овца са необходими 0,4-0,5 м от широчината на парцела, за агне - 0,3 м, а за шиле - 0,4 м. Специалистите препоръчват пашата да започне във фаза бутонизация на растенията и при образуване на странични разклонения на бобовите треви, а при сенокосна растителност - 20-30 дни след окосяване на тревата.
Когато няма възможност за парцелиране
Ако не се прилага парцелиране на пасището, овцете се подкарват сутрин от местата с по-груба и оскъдна трева, към местата с по-богата и вкусна трева. Важно е да се знае, че е необходимо овчарят да осигури възможност животните да изпасват колкото се може повече трева, но без да се разкарват излишно из цялото пасище. При прибирането им за нощуване те се прекарват през съвсем свежи пасищни площи, за да може ситите животни да пасат още.
Ако пасищните площи не са достатъчни
Обикновено се прилага т. нар. лагерно-пасищно отглеждане на овцете. На една овца се осигурява 1 дка бобово-житни многогодишни тревни смески и едногодишни треви, подходящи за паша в различни срокове. Това позволява да се получат големи количества зелена маса и да се съкратят разходите на труд. Може да се дава и окосена пасищна трева Това е характерно за Добруджа, където няма достатъчно пасища. Там фермерите предпочитат да косят тревните фуражи и да ги карат на яслите при животните в обора. Овцете се пускат по стърнищата само след жътвата на зърнените култури.