Начало » Важно за фермера » Животновъдство
27.06.2006 г.

Мазнините в храната на птиците

27-06-2006 г. Мазнините са най-концентрираният източник на енергия, а птиците като животни с най-интензивна обмяна се нуждаят от комбиниран фураж с най-много мазнини. Качеството на добавяните мазнини обаче трябва да е много добро, особено когато е предназначено за малки пилета и пуйчета. Те не бива да са гранясали, да не са с висока киселинност. Колкото по-малки са пилетата и пуйчетата, толкова по-висококачествена трябва да е добавената към комбинирания фураж мазнина. При пилетата и пуйчетата над 4-седмична възраст съотношението на животинската към растителната мазнина може да бъде 1:0,5 на сто. Много важно е твърдите животински мазнини като говежда и овча лой да се смесят с растителни мазнини в съотношение 1:1 или поне 1:0,5, а свинската мас - 1:0,25. По-високата от 2-3 или 4-5 на сто добавка на мазнина в зависимост от основния зърнено-житен компонент (царевица или пшеница) пък изисква повишаване на суровия протеин с 0,5 на сто и пропорционално на метионин+цистин и лизин за всеки процент добавена в повече мазнина. Безразборното включване на мазнина, без да се знае съставът и съдържанието на комбинирания фураж за дадена категория птици, може да повлияе отрицателно на растежа. Това се случва, когато количеството на протеина, минералните вещества и витамините е ниско. Мазнините, добавени в комбинираните фуражи за кокошки, влияят за по-доброто оцветяване на жълтъка на яйцата, тъй като естествените оцветители са мастно разтворими и се абсорбират по-добре. Добавката на мазнини към комбинираните фуражи за птици задължително трябва да се съчетава с добавката на антиоксидант, като същевременно се отчита и съдържанието на аминокиселината метионин и на витамина холин, които не бива да са под нормата. По-ниското им съдържание в смеската и при високата добавка на мазнина може да доведе до тлъстинна дегенерация на черния дроб на птиците. В заключение може да се каже, че мазнини в комбинираните фуражи за птици трябва да се добавят, защото те повишават обменната енергия на смеската, продуктивността на птиците и оползотворяването на фуража.

Мазнините в храната на птиците
2328
 

Последни материали
Виж
Овчарска кавърма
Укрепването на позицията на млекопроизводителите трябва да остане основен приоритет на ЕС
Айдинските борови фъстъци получиха географско означение от ЕС
След това ще взимат комисионна
Над 2000 пощи в малки селища ще обменят 6 месеца безплатно левове за евро
Германиците бъркат по-дълбоко в джобовете си за чаша кафе
Плащането ще е до 31 декември 2025 г.
До 30 септември е удължен срокът за изпълнение на проекти по мярка 4.1 с прием от 2021 г.
Свързани материали
Виж
Овчарска кавърма
Укрепването на позицията на млекопроизводителите трябва да остане основен приоритет на ЕС
Айдинските борови фъстъци получиха географско означение от ЕС
След това ще взимат комисионна
Над 2000 пощи в малки селища ще обменят 6 месеца безплатно левове за евро
Германиците бъркат по-дълбоко в джобовете си за чаша кафе
Плащането ще е до 31 декември 2025 г.
До 30 септември е удължен срокът за изпълнение на проекти по мярка 4.1 с прием от 2021 г.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини