27-06-2006 г. Мазнините са най-концентрираният източник на енергия, а птиците като животни с най-интензивна обмяна се нуждаят от комбиниран фураж с най-много мазнини. Качеството на добавяните мазнини обаче трябва да е много добро, особено когато е предназначено за малки пилета и пуйчета. Те не бива да са гранясали, да не са с висока киселинност. Колкото по-малки са пилетата и пуйчетата, толкова по-висококачествена трябва да е добавената към комбинирания фураж мазнина. При пилетата и пуйчетата над 4-седмична възраст съотношението на животинската към растителната мазнина може да бъде 1:0,5 на сто. Много важно е твърдите животински мазнини като говежда и овча лой да се смесят с растителни мазнини в съотношение 1:1 или поне 1:0,5, а свинската мас - 1:0,25. По-високата от 2-3 или 4-5 на сто добавка на мазнина в зависимост от основния зърнено-житен компонент (царевица или пшеница) пък изисква повишаване на суровия протеин с 0,5 на сто и пропорционално на метионин+цистин и лизин за всеки процент добавена в повече мазнина. Безразборното включване на мазнина, без да се знае съставът и съдържанието на комбинирания фураж за дадена категория птици, може да повлияе отрицателно на растежа. Това се случва, когато количеството на протеина, минералните вещества и витамините е ниско. Мазнините, добавени в комбинираните фуражи за кокошки, влияят за по-доброто оцветяване на жълтъка на яйцата, тъй като естествените оцветители са мастно разтворими и се абсорбират по-добре. Добавката на мазнини към комбинираните фуражи за птици задължително трябва да се съчетава с добавката на антиоксидант, като същевременно се отчита и съдържанието на аминокиселината метионин и на витамина холин, които не бива да са под нормата. По-ниското им съдържание в смеската и при високата добавка на мазнина може да доведе до тлъстинна дегенерация на черния дроб на птиците. В заключение може да се каже, че мазнини в комбинираните фуражи за птици трябва да се добавят, защото те повишават обменната енергия на смеската, продуктивността на птиците и оползотворяването на фуража.