Вносът на свинско месо и продукти от преработката му в Китай нарасна със 7,4% през първото тримчесечие спрямо същия период на 2024 г. до 580 хил. тона, сочат данни на китайското Главно митническо управление. Вносът на свинско е нараснал с 8% през януари-март на годишна база до 270 хил. тона, докато доставките от чужбина на продукти от преработката му са се увеличили с 6,9% до 310 хил. тона, сочат данните.
Същевременно он Националното статистическо бюри на Китай обявиха, че производството на свинско в страната през първото тримесечие е нараснало с 1,2% спрямо същия период на 2024 г. до 16,02 млн. тона. Закланите свине пък са се увеличили с 0,1% до 194,76 млн.
Взети заедно, данните за вноса и производството недвусмислено показват, че китаският пазар остава на практика постоянно зависим от доставките от чужбина.
Според Пан Чъндзюн, водащ анализатор за пазара на протеини от животински произход в клона на специализираната в кредитирането на селското стопапнство нидерландска финансова институция Rabobank в Хонконг, ръстът на производството през първото тримесечие се дължи на увеличаването на поголовието от женски свине за разплод през миналата година, ефективната профилактика на болестите по животните през зимния период в Китай и по-голямото тегло на изпратените прасета за клане. Пан очаква в производството на свинско през годината да се запази тенденцията на слаб ръст, но подчертава, че фермерите ще оценяват внимателно плановете си за разширяването му заради задържащите се ниски цени вследствие на пренасищането на пазара на фона на относително стабилно търсене, понижаващи рентабилността и запазващи натиска върху бранша.