В Италия откриха изключително високи нива на канцерогения микотоксин охратоксин A в турски сушени смокини, като продуктът бе спешно изтеглен от пазара, тава ясно от официалната страница в интернет на Системата за бързо оповестяване на храни и фуражи (RASFF) между държавите-членки на Европейския съюз. Охратокин A е най-опасният сред микотоксините, а откритото количество в смокините от Турция е 61,41 микрограма на килограм – над 8 пъти повече от максимално допустимото ниво от 8 микрограма на килограм.
Проблемната партидае внесена в Италия от хърватска компания, но за момента не е ясно дали на пазара в Хърватия се продават от същите смокини.
Охратоксин A (OTA) е сред най-срещаните микотоксини в хранителните продукти, макар и в значително по-малки количества от максимално допустимите. Известен е с причиняването на сериозни здравословни проблеми, като според изследване, поръчано от Европейската комисия, той е в сътояние да увреди пряко ДНК и е потвърдено, че причинява рак на бъбреците.