Начало » Хоби земеделие » Малката градина
09.11.2017 г.

Ей така става гроздето по асмата повече и по-хубаво

Асмовидната формировка предлага възможности за по-богат добив на висококачествено грозде. Неудобна за създаване на промишлени лози, тя се вписва много сполучливо в дворното лозарство. Тук асмовидно обикновено се формират десертните сортове, а амбициозните стопани така ги подбират така, че да берат от средата на лятото до първи слани. Съвременните сортове са родовити, гроздето им е хубаво, но с малко усилия може да е повече и по доброкачествено.
Ако със зимната резитба сте натоварили асмите с повече плод, след прецъфтяването се налага корекция. Премахнете недоразвитите гроздове на слабите леторасти още в млада възраст. Ако се налага, без страх премахнете и някои от по-добре развиващите се. Така останалите ще станат по-едри. Със същата цел си заслужава и да проредите и зърната. Изрежете с остра ножичка с тъп връх неоплодените, както и всички дребни и деформирани. Другите ще станат по-едри, а нали това е целта при десертните сортове.
При асмите гроздовете провисват надолу и остават засенчени от буйно развиващите се леторасти с едри листа. Неогрявани от слънцето, те не натрупват толкова захар, колкото биха могли. Освен това влагата по тях се запазва по-дълго време и това е причина за развитие на болести. Затова се заслужава да отделите малко време за съкращаване на колтуците около гроздовете с няколко листа. Ако прецените, може някои и съвсем да махнете. Важно е все пак да установите някакъв достъп на слънчеви лъчи до гроздовете, но така че да не ги изложите по цял ден пряко на слънцето. В това отношение много помага и прореждането на листата в зоната на гроздовете. Най-подходящият момент за такова обезлистване е когато зърната на червените сортове започнат да се прошарват, а на белите да омекват. Не се страхувайте – премахвате малко листа и то все стари, които не са особено активни и лозата няма много полза от тях. Затова пък осигурявате проветрение и достъп на слънчева енергия, която се превръща в сладост.

Ей така става гроздето по асмата повече и по-хубаво
14191
 

Последни материали
Виж
Заради слабата слънчогледова реколта и сдържаните продажби от фермерите
Износът на високоолеиново слънчогледово масло от Украйна е на 7-годишно дъно
Спадът в средния надой натисна производството на мляко през януари
Млечните ферми в САЩ са намалели с 5 на сто през миналата година
Унгарското правителство търси споразумение с веригите за ограничаване на цените на храните
Работи се по 28 нови противоградни площадки
Тахов: С 2 милиона и половина декара могат да се увеличат напяваните площи в страната
Чили кон карне
В Гърция тръгват проекти за 135 милиона евро за преработка на селскостопански продукти
Свързани материали
Виж
Производителите на грозде и вино са получили 31 милиона лева субсидии за година
Регистрираните винарски изби в България вече са 362
Кои сортове грозде създават най-доброто червено вино?
До 10 декември ДФЗ ще изплати помощта
До 15 ноември лозарите заявяват помощ за борба с вредителите
Туршия камби с карфиол и грозде
На 29 август в МФ има среща с бранша по наредба H-5
Чорбаджийски: Заради сушата гроздето олеква, а цените скочиха с 25 процента
Люти чушлета с грозде
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини