Начало » Хоби земеделие » Малката градина

Ей така става гроздето по асмата повече и по-хубаво

Синор.БГ / 09.11.2017 г.

Асмовидната формировка предлага възможности за по-богат добив на висококачествено грозде. Неудобна за създаване на промишлени лози, тя се вписва много сполучливо в дворното лозарство. Тук асмовидно обикновено се формират десертните сортове, а амбициозните стопани така ги подбират така, че да берат от средата на лятото до първи слани. Съвременните сортове са родовити, гроздето им е хубаво, но с малко усилия може да е повече и по доброкачествено.
Ако със зимната резитба сте натоварили асмите с повече плод, след прецъфтяването се налага корекция. Премахнете недоразвитите гроздове на слабите леторасти още в млада възраст. Ако се налага, без страх премахнете и някои от по-добре развиващите се. Така останалите ще станат по-едри. Със същата цел си заслужава и да проредите и зърната. Изрежете с остра ножичка с тъп връх неоплодените, както и всички дребни и деформирани. Другите ще станат по-едри, а нали това е целта при десертните сортове.
При асмите гроздовете провисват надолу и остават засенчени от буйно развиващите се леторасти с едри листа. Неогрявани от слънцето, те не натрупват толкова захар, колкото биха могли. Освен това влагата по тях се запазва по-дълго време и това е причина за развитие на болести. Затова се заслужава да отделите малко време за съкращаване на колтуците около гроздовете с няколко листа. Ако прецените, може някои и съвсем да махнете. Важно е все пак да установите някакъв достъп на слънчеви лъчи до гроздовете, но така че да не ги изложите по цял ден пряко на слънцето. В това отношение много помага и прореждането на листата в зоната на гроздовете. Най-подходящият момент за такова обезлистване е когато зърната на червените сортове започнат да се прошарват, а на белите да омекват. Не се страхувайте – премахвате малко листа и то все стари, които не са особено активни и лозата няма много полза от тях. Затова пък осигурявате проветрение и достъп на слънчева енергия, която се превръща в сладост.

Ей така става гроздето по асмата повече и по-хубаво
15142
 

Последни материали
Виж
Прогнозите им са за ръст на износа и спад на вноса на зърно в общността
Експерти на ЕК вдигнаха оценките за реколтите от пшеница и царевица в ЕС
И дума не може да става за сравнение с нашите политици
Наливат нови 50 милиона за гръцките фермери, протесите не спират
Мелничарското зърно от САЩ поскъпна в Южна Корея за разлика от фуражното
Хлебната пшеница поевтиня на търга в Алжир, закупени са 900 000 тона
Търговци сигнализират за измамници, източващи аванси от фиктивни продажби на зърно
Заради шарка по дребни преживни
Очаква се по-малко и по-скъпо сирене Фета заради шарката в Гърция
Обявени са победителите в 8-ата награда за иновации за жени фермери
Свързани материали
Виж
Стопаните да залагат на сортове с ранно и средно ранно зреене
Реколта 2025 г. е прецедент – има грозде, но липсват череши, сливи и ябълки.
Практика
Как температурата и светлината влияят на цвета на гроздето
FAO обяви новите обектите на световното селскостопанско наследство
Въпреки очакваните рекордни цени лозарите ще останат без печалба
Добивите от грозде се очертават с 20-30 на сто под миналогодишните
Повишаването на цените е неизбежно при оскъпената суровина и очаквания внос
Ще правим вино от червените сортове грозде след измръзването на белите
Производителите на грозде и вино са получили 31 милиона лева субсидии за година
Регистрираните винарски изби в България вече са 362
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини