Начало » Хоби земеделие » Малката градина
09.11.2017 г.

Ей така става гроздето по асмата повече и по-хубаво

Асмовидната формировка предлага възможности за по-богат добив на висококачествено грозде. Неудобна за създаване на промишлени лози, тя се вписва много сполучливо в дворното лозарство. Тук асмовидно обикновено се формират десертните сортове, а амбициозните стопани така ги подбират така, че да берат от средата на лятото до първи слани. Съвременните сортове са родовити, гроздето им е хубаво, но с малко усилия може да е повече и по доброкачествено.
Ако със зимната резитба сте натоварили асмите с повече плод, след прецъфтяването се налага корекция. Премахнете недоразвитите гроздове на слабите леторасти още в млада възраст. Ако се налага, без страх премахнете и някои от по-добре развиващите се. Така останалите ще станат по-едри. Със същата цел си заслужава и да проредите и зърната. Изрежете с остра ножичка с тъп връх неоплодените, както и всички дребни и деформирани. Другите ще станат по-едри, а нали това е целта при десертните сортове.
При асмите гроздовете провисват надолу и остават засенчени от буйно развиващите се леторасти с едри листа. Неогрявани от слънцето, те не натрупват толкова захар, колкото биха могли. Освен това влагата по тях се запазва по-дълго време и това е причина за развитие на болести. Затова се заслужава да отделите малко време за съкращаване на колтуците около гроздовете с няколко листа. Ако прецените, може някои и съвсем да махнете. Важно е все пак да установите някакъв достъп на слънчеви лъчи до гроздовете, но така че да не ги изложите по цял ден пряко на слънцето. В това отношение много помага и прореждането на листата в зоната на гроздовете. Най-подходящият момент за такова обезлистване е когато зърната на червените сортове започнат да се прошарват, а на белите да омекват. Не се страхувайте – премахвате малко листа и то все стари, които не са особено активни и лозата няма много полза от тях. Затова пък осигурявате проветрение и достъп на слънчева енергия, която се превръща в сладост.

Ей така става гроздето по асмата повече и по-хубаво
13213
 

Последни материали
Виж
Заради свиването на засетите площи с двете култури
В Германия очакват спад на реколтите от пшеница и рапица
Освен промените в климата в световен мащаб
И обезлесяването е подпомогнало пагубните наводнения в Бразилия
На националния събор на овцевъдите край Петропавловския манастир
Фермерите представиха 60 млечни продукта в състезанието за вкус
Полезни съвети
Азот, азотни торове и как да ги използваме за подхранване на растенията
МЗХ ще продължи да подкрепя животновъдството, увери замминистър
За втория транш от украинската помощ ще трябва актуализиране на бюджета
За ватора на химна
Честит 24 май, празникът на българската писменост!
Свързани материали
Виж
Предстоящо
На изложението Macfrut 2024 в Италия очаквайте симпозиум за десертното грозде
Френското черно грозде
Как да размножаваме и поддържаме касиса?
Обсъждането на промените в наредбата е до 13 юли
По-голям размер на помощта за лозаро-винарския сектор през 2023 г.
Допустими за подпомагане са винените сортове
Малко над 3700 лева е максималното застрахователно обезщетение за гроздовата реколта
Зъдържаха крадец на един тон мавруд от лозе край Любимец
Забранено е преминаването през чужди лозя и пренос и превоз на грозде без документи
В Дупнишко прибират реколтата от грозде само между 6 и 19 часа
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини