Начало » Хоби земеделие » Малката градина

Ей така става гроздето по асмата повече и по-хубаво

Синор.БГ / 09.11.2017 г.

Асмовидната формировка предлага възможности за по-богат добив на висококачествено грозде. Неудобна за създаване на промишлени лози, тя се вписва много сполучливо в дворното лозарство. Тук асмовидно обикновено се формират десертните сортове, а амбициозните стопани така ги подбират така, че да берат от средата на лятото до първи слани. Съвременните сортове са родовити, гроздето им е хубаво, но с малко усилия може да е повече и по доброкачествено.
Ако със зимната резитба сте натоварили асмите с повече плод, след прецъфтяването се налага корекция. Премахнете недоразвитите гроздове на слабите леторасти още в млада възраст. Ако се налага, без страх премахнете и някои от по-добре развиващите се. Така останалите ще станат по-едри. Със същата цел си заслужава и да проредите и зърната. Изрежете с остра ножичка с тъп връх неоплодените, както и всички дребни и деформирани. Другите ще станат по-едри, а нали това е целта при десертните сортове.
При асмите гроздовете провисват надолу и остават засенчени от буйно развиващите се леторасти с едри листа. Неогрявани от слънцето, те не натрупват толкова захар, колкото биха могли. Освен това влагата по тях се запазва по-дълго време и това е причина за развитие на болести. Затова се заслужава да отделите малко време за съкращаване на колтуците около гроздовете с няколко листа. Ако прецените, може някои и съвсем да махнете. Важно е все пак да установите някакъв достъп на слънчеви лъчи до гроздовете, но така че да не ги изложите по цял ден пряко на слънцето. В това отношение много помага и прореждането на листата в зоната на гроздовете. Най-подходящият момент за такова обезлистване е когато зърната на червените сортове започнат да се прошарват, а на белите да омекват. Не се страхувайте – премахвате малко листа и то все стари, които не са особено активни и лозата няма много полза от тях. Затова пък осигурявате проветрение и достъп на слънчева енергия, която се превръща в сладост.

Ей така става гроздето по асмата повече и по-хубаво
15011
 

Последни материали
Виж
Въвеждат се санкции за социални нередности
В наредбата за Натура 2000 увеличат с 20% субсидиите за по-големи био растениевъди
Продава и трактори
НАП търгува земеделски земи от 1000 лв. до 60 000 лв. за декар
БАБХ
Видим скок на таксите за анализ на нитрати, афлатоксини и др. през тази година
Годишната програма на ЕК за следващата година
Еврокомисията започва кампания „Купувай европейски храни“ през 2026 г.
Становище по документа за обновяването на поколенията до 2040 г.
Copa Cogeca: В новата си стратегия ЕК не дава решения за срива в доходите
Петиция
От WWF настояват властта да купи хеликоптери за гасене на пожари
Свързани материали
Виж
FAO обяви новите обектите на световното селскостопанско наследство
Въпреки очакваните рекордни цени лозарите ще останат без печалба
Добивите от грозде се очертават с 20-30 на сто под миналогодишните
Повишаването на цените е неизбежно при оскъпената суровина и очаквания внос
Ще правим вино от червените сортове грозде след измръзването на белите
Производителите на грозде и вино са получили 31 милиона лева субсидии за година
Регистрираните винарски изби в България вече са 362
Кои сортове грозде създават най-доброто червено вино?
До 10 декември ДФЗ ще изплати помощта
До 15 ноември лозарите заявяват помощ за борба с вредителите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини