Начало » Новини » Света
27.10.2024 г.

Приеха нови правила за подобрено събиране на данни от стопанствата

Добавя се информация за устойчивостта по екологични и социални въпроси
Приеха нови правила за подобрено събиране на данни от стопанствата

Европейската комисия прие новите правила относно Мрежата за данни за устойчивостта на земеделските стопанства (FSDN), правейки значителна стъпка към подобряване на анализа в подкрепа на по-устойчив селскостопански сектор и целенасочено, основано на данни разработване на политики, съобщиха от изпълнителния орган на Европейския съюз. От 2025 г. държавите-членки на ЕС ще събират нови данни на ниво ферма, осигурявайки по-всеобхватно разбиране за устойчивостта в селското стопанство и неговите икономически, екологични и социални измерения, твърдят от ЕК.

Новата мрежа се основава на дългогодишната Система за земеделска счетоводна информация (FADN), която осигурява ценна информация за икономиката на земеделските стопанства в продължение на почти 6 десетилетия. Системата е източник на микроикономически и счетоводни данни, предавани всяка година от над 80 хил. земеделски стопанства в ЕС, а данните за устойчивостта по екологични и социални въпроси сега ще бъдат добавени в новата мрежа.

Модернизирането на мрежата е резултат от тясното сътрудничество с държавите-членки, които са работили заедно с Комисията за разработване на рамка, която да отговаря на необходимостта от надеждни данни, като същевременно се гарантира безпроблемното прилагане и свеждането до минимум на тежестта за земеделските стопани и националните администрации.

Освен това мрежата ще улесни достъпа и използването на информация от различни източници, като се следва принципът на „събиране веднъж, многократно повторно използване". Това ще спомогне за намаляване на работното натоварване за земеделските стопани и националните администрации както на национално, така и на ниво ЕС. Тя ще предостави и по-пълна картина и ще даде възможност за по-добре информирани решения чрез обединяване на информация от мрежата, стратегическите планове по Общата селскостопанска политика (ОСП) и Интегрираната система за администриране и контрол (ИСАК) относно селскостопанските практики, въздействието върху околната среда и икономическите резултати наред с други теми.

Използването на мрежата разкрива нови възможности за по-добър анализ на устойчивостта на земеделските стопанства както за фермерите, участващи в мрежата, така и за други неучастващи земеделски стопани, като по този начин се насърчава по-устойчив и конкурентоспособен селскостопански сектор. В препоръките на стратегическия диалог относно бъдещето на селското стопанство в ЕС се признава значението на новата мрежа за оценка на показателите за устойчивост, за изпитване на методите за събиране на данни, за наблюдение на устойчивостта на равнището на земеделските стопанства и за принос към бъдещата система на ЕС за сравнителен анализ.

За да се гарантира плавен преход към новата рамка за събиране на данни, с регламента се въвежда поетапен подход за изпълнение, който позволява на държавите-членки постепенно да приспособяват своите системи и процеси с течение на времето. Освен това регламентът включва клауза за преразглеждане, която ще даде възможност на ЕК и държавите-членки да преразгледат и приспособят рамката при необходимост, като вземат предвид резултатите от първите години на изпълнение. Преходът към мрежата се подпомага от значителни допълнителни ресурси, финансирани от ЕС под формата на еднократна вноска за разходите за учредяване в размер на 50 млн. евро, които ще бъдат разпределени на държавите членки в края на 2024 г., за да се улесни безпроблемното изпълнение. Освен това годишното текущо финансиране от ЕС ще бъде увеличено, за да се подпомогне годишното функциониране и поддръжка на мрежата, и може също така да се използва от държавите-членки за предоставяне на стимули за участието на земеделските стопани, ако решат.

Данните от мрежата ще подкрепят разработването на политики, основани на факти и резултати, както и анализа на селскостопанските сектори в държавите членки и в Съюза като цяло, като се оценява напредъкът и се предоставят ценни насоки за създателите на политики. Тя ще допринесе за анализа на засиленото икономическо, екологично и социално измерение на ОСП, за подобряването на консултантските услуги за земеделските стопани и за прозрачността и справедливостта на веригата за доставки на селскостопански и хранителни продукти. 

Приеха нови правила за подобрено събиране на данни от стопанствата
1040
 

Последни материали
Виж
Гъбни болести застрашават лука и чесъна след прибиране на реколтата
Мегатрон с впечатляваща демонстрация на горска техника
При пшеницата понижението е с по-скромните 5,5 на сто
Турция отчита спад от над 7 на сто в реколтата от зърно
Добавя се информация за устойчивостта по екологични и социални въпроси
Приеха нови правила за подобрено събиране на данни от стопанствата
В научното звено не разчитат само на субсидията от държавния бюджет
Селскостопанска академия държи 85 на сто от патентите за сортове и породи
През следващите 12-18 месеца
Градус АД ще загуби поне 25 милиона лева от птичия грип в Ямболско
Свързани материали
Виж
Актуални данни на Евростат
Доходите на родните фермери през 2023 г. са с 23 пункта под тези на гръцките им колеги
Денков предлага включване на селскостопанската авиация в борбата
Подпомагат и личните стопанства при загинали животни в пожар
Общ бюджет: 1 000 000 000 BGN
Информация за прилагане на „Помощ за инвестиции в земеделски стопанства чрез преотстъпване на корпоративен данък”
До 15 януари за стопанства в общините Тервел и Крушари
Добруджанска МИГ започва прием по подмярката за инвестиции
Удовлетворени са почти 60 на сто от заявките
Двойно са скочили закупените дърва за огрев в централна северна България
Утвърдена е и промяна в Насоките за кандидатстване по подмярка 4.2
Министерството увеличи бюджетът по подмярка 4.1 от ПРСР
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини