Начало » Важно за фермера » Животновъдство
24.10.2024 г.

Крави умират край българо-турската граница, БАБХ - под натиск заради спор между Румъния и Турция

За хуманността и нейната липса
Крави умират край българо-турската граница, БАБХ - под натиск заради спор между Румъния и Турция

Снимка: sinor.bg

Пети ден в буферната гранична зона между България и Турция, намираща се на територията на южната ни съседка, бедстват 46 крави в турски камион, който ги е транспортирал от Румъния, но не са приети от турските ветеринарни власти с мотива, че товарът идвал от регион с огнища на чума по дребните преживни животни. Камионът е минавал транзитно през България, затова и като външна граница на Европейския съюз Българската агенция по безопасност на храните няма право да приеме повторно върнатия тир, съобщи зам. директорът на агенция Валентин Атанасов.

От миналия петък досега камионът продължава да стои в буферната зона, като в БАБХ за първи път получават сигнала за бедстващите крави едва в понеделник 21 октомври. Животните обаче са напуснали територията на Република България, преминавайки през ГКПП „Капитан Андреево“, и се намират на територията на Република Турция, извън границите на Европейския съюз (ЕС).

Поради недохранване обаче две от кравите вече са починали, съобщиха в репортаж на „Нова телевизия“ адвокатът на фирмата-превозвач Красимир Стоянов и водачът на тира. Стоянов поясни, че са поискали съдействие от българските власти кравите да бъдат разтоварени в изолатор, за да бъдат нахранени и напоени, но до този момент не срещали разбиране. Зам. директорът Атанасов заяви пред цяла България, че всеки ден служителите на границата са давали вода и храна за животните, въпреки че не било в техните задължения. Адвокатът обаче силно се изненада от това твърдение.

Заради дълго проточващите се разговори между ветеринарните власти на Румъния и Турция обаче очевидно БАБХ е под натиск, въпреки че нормативно няма задължения към този товар.

Затова и в позицията, изпратена късно днес към медиите, четем, че „Агенцията е провела среща с представител на румънската фирма, изпращаща животните. От страна на БАБХ е осъществен разговор с Генералното консулство на Турция - Пловдив, като от тяхна страна е уточнено, че са в контакт с фирмата получател в южната ни съседка. Разрешаването на случая попада в обхвата на двустранните отношения между Румъния и Турция. БАБХ изразява надежда, че двете държави ще намерят бързо решение на ситуацията с оглед на хуманното отношение към животните и в съответствие с международните регулации“.

В заключение от ведомството допълват, че „Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) спазва стриктно европейското законодателство, регулиращо здравеопазването на живите животни. Съгласно него, следва да подчертаем, че Република Турция не е включена в списъка на трети държави, от които се допуска повторно въвеждане на живи животни на територията на Европейския съюз (ЕС). Това е предвидено в Регламент за изпълнение (ЕС) 2021/404 на Комисията и Делегиран регламент (ЕС) 2020/692. Пратката е напуснала границите на ЕС и се намират на територията на Турция. След отказа за внос от страна на южната ни съседка, животните нямат право да бъдат върнати в ЕС“.

Извън спазването на нормативите обаче със сигурност представителите на митническите служби на България и Турция е трябвало да проявят онова човешко отношение към животните, което всяко живо същество има към друго, за да не се стига до умъртвяването им. Въпросът е кой и защо е допуснал тази безчовечност.

Крави умират край българо-турската граница, БАБХ - под натиск заради спор между Румъния и Турция
2867
 

Последни материали
Виж
Гъбни болести застрашават лука и чесъна след прибиране на реколтата
Мегатрон с впечатляваща демонстрация на горска техника
При пшеницата понижението е с по-скромните 5,5 на сто
Турция отчита спад от над 7 на сто в реколтата от зърно
Добавя се информация за устойчивостта по екологични и социални въпроси
Приеха нови правила за подобрено събиране на данни от стопанствата
В научното звено не разчитат само на субсидията от държавния бюджет
Селскостопанска академия държи 85 на сто от патентите за сортове и породи
През следващите 12-18 месеца
Градус АД ще загуби поне 25 милиона лева от птичия грип в Ямболско
Свързани материали
Виж
Технологични карти за животновъдство, как да изчислим разходите на стопанството
Едрия рогат добитък в Румъния се увеличава
Франция спешно ваксинира животните срещу син език
Епизоотична обстановка в България, съседни страни и ЕС
САЩ спешно заделиха 824 милиона долара за овладяване на птичия грип по кравите
Доказано е, че вирусът се предава от бозайник на бозайник със сурово мляко
Котки умряха в САЩ, след като пиха мляко с птичи грип
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини