Начало » Новини » Страната
24.10.2024 г.

Държавата плати 6 500 евро обезщетение за бавна реституция на земя в Пловдивско

Държавна пара за грешки на администрацията
Държавата плати 6 500 евро обезщетение за бавна реституция на земя в Пловдивско

Снимка: sinor.bg

На последното си заседание служебният кабинет одобри да бъдат изплатени левовата равностойност на 6 500 евро на четирима потърпевши от пловдивското село Браниполе (Община „Родопи“), които цели 17 години не са получили земята, която е трябвало да им бъде върната по реституционна процедура. След като те са подали жалба пред Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ), съдът се е произнесъл в тяхна защита. Позоваването е по Протокол 1 ( за защита на собствеността) към Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи и по член 13 от Конвенцията (право на ефективни правни средства за защита съгласно).

Причината за забавяне на процедурата са приеманите през годините различни решения на общинския съвет при Община „Родопи“ за предоставяне на земеделска земя за обезщетяване, част от които са обжалвани по съдебен ред. В изпълнение на влязлото в сила най-скорошно съдебно решение общинският съвет следва да предостави имоти от общинския фонд за изготвяне на план за обезщетение на правоимащите собственици на територията на общината.

ЕСПЧ е съдействал на страните да постигнат приятелско споразумение, ако българското правителство се съгласи да заплати обезщетение в размер на 6500 евро общо на четиримата жалбоподатели. Със сключване на споразумението се избягва установяване на нарушение на Конвенцията и осъдително решение по делото и жалбата се заличава, без да се изпраща в Комитета на министрите за мониторинг на изпълнението. Няма да се изплащат и разноски, които биха били направени в процедурата до постановяване на окончателното решение на съда.

Също на вчерашното си заседание Министерският съвет е приел още едно решение, свързано с бавно правосъдие в България. Този път държавната хазна отпуска цели 337 620 лева обезщетения за бавно правосъдие, по бюджета на Министерството на правосъдието. Сумата е предназначена за възстановяване на направените от министерството разходи по изплащане на обезщетения на граждани и юридически лица, пострадали от бавно правосъдие. Представете си - тази сума е изплатена само за три месеца - от 1 юли 2024 г. до 30 септември 2024 година по сключени споразумения за нарушени права за разглеждане и решаване на делата им в разумен срок!!! Редно е да попитаме защо държавата не търси тези обезщетения от виновните съдилища, които бавят процедурите.

Изплащането на обезщетения за вреди от бавно правосъдие се извършва по реда на Глава трета „а“ от Закона за съдебната власт. Заявления срещу актове, действия или бездействия на органите на съдебната власт, с които се нарушава правото на разглеждане и решаване на делото в разумен срок, могат да подават страни по приключени граждански, административни и наказателни производства, както и обвиняеми, пострадали или ощетени юридически лица по прекратени досъдебни производства. Заявленията се разглеждат от Инспектората към Висшия съдебен съвет, където се извършва проверка на обстоятелствата, а произнасянето по преписката се дължи в 6-месечен срок от постъпването на заявленията, съобщиха от пресцентъра на МС. 

Държавата плати 6 500 евро обезщетение за бавна реституция на земя в Пловдивско
764
 

Последни материали
Виж
Ставките са 70,29 лв. за говедо и 123 лв. за бивол
5 732 стопани получиха 28,8 млн. лева преходна национална помощ за говеда и биволи
ДФЗ обяви индикативния график за държавните помощи и директните плащания до края на годината
До 230 лв. е ставката за заклано говедо
ДФЗ изплати близо 1,1 млн. лв. по de minimis за реализация на говеждо месо
Практика
Обгогатяване на почвата в оранжерията през есента
Обмяна на опит
Капитанов: България би могла още от 2025 г. да въведе наземни генератори срещу градушките
Контрол
БАБХ затвори нелегална малка кланица във Видин
Свързани материали
Виж
Ответниците могат да обжалват на горна инстанция
Присъдиха царските гори в полза на държавата
Защо протестират в Генерал Тошево
Уедряване на земята е възможна с непотърсените от реституцията земи
Идентификация на самозалесилите се земеделски имоти
Добре, че са горските, да откриете, че сте наследили земя от реституцията
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини