Начало » Новини » Света
22.10.2024 г.

ЕС инвестира над 380 милиона евро в 133 нови проекта в подкрепа на екологичния преход в Европа

ЕС инвестира над 380 милиона евро в 133 нови проекта в подкрепа на екологичния преход в Европа

Днес Европейската Комисия отпусна повече от 380 млн. евро за 133 нови проекта в цяла Европа по програмата LIFE за околната среда и климата. Отпуснатата сума представлява повече от половината от общо 574 млн. евро, необходими за инвестиране в тези проекти - останалата част идва от национални, регионални и местни правителства, публично-частни партньорства, предприятия и организации на гражданското общество.

Проектите по програма LIFE допринасят за постигането на широкия спектър от цели на Европейската зелена програма в областта на климата, енергетиката и околната среда, включително целта на ЕС да стане неутрален по отношение на климата до 2050 г. и да спре и обърне загубата на биологично разнообразие до 2030 г., като същевременно гарантира дългосрочния просперитет на Европа.

Проектите ще обхванат следните области:

- 143 млн. евро (от които ЕС ще предостави 74 млн. евро), за да се допринесе за кръговата икономика и за подобряване на качеството на живот, като 26 проекта ще намалят използването на вода, промишлени и битови отпадъци, замърсяването на въздуха и шума, както и ще представят бизнес аргументите за намаляване, повторно използване и рециклиране;

- близо 216 млн. евро (144,5 млн. евро принос на ЕС) за проекти в областта на природата и биоразнообразието за възстановяване на сладководни, морски и крайбрежни екосистеми и местообитания, както и за подобряване на природозащитния статус на птици, насекоми, влечуги, земноводни и бозайници;

- около 110 млн. евро (почти 62 млн. евро принос на ЕС) за устойчивост на климата, смекчаване на последиците от него, управление и информация;

- 105 млн. евро (99 млн. евро принос на ЕС) за управление и пазарни решения за ускоряване на прехода към чиста енергия.

Примери за проекти в подкрепа на устойчивостта, иновациите и качеството на живот

Сред 26-те проекта, избрани за насърчаване на по-кръгова икономика и качество на живот, проектът LIFE GRAPhiREC на стойност 7,5 млн. евро има за цел рециклиране на графит от отпадъци от батерии в Италия. Предвижда се той да генерира приходи в размер на 23,4 млн. евро и да спести 25 млн. евро от производствени разходи. Испанският проект LIFE POLITEX ще инвестира 5 млн. евро в намаляване на екологичния отпечатък на модната индустрия чрез превръщане на текстилни отпадъци в нови текстилни изделия. Проектът DESALIFE на стойност 9,8 млн. евро от Канарските острови има за цел да подпомогне устойчивостта на водните ресурси чрез производство на прясна вода от Атлантическия океан. Задвижваните от вълни буйове, разположени край Канарските острови, ще изпомпват 1,7 милиарда литра обезсолена прясна вода до брега.

25 проекта ще подпомогнат природата и биоразнообразието в широк кръг от области. В два проекта - LIFE4AquaticWarbler и LIFE AWOM - участват Белгия, Германия, Испания, Франция, Литва, Унгария, Нидерландия, Полша, Португалия, както и Украйна и Сенегал, като общият им бюджет възлиза на близо 24 млн. евро, за да се спаси рядката птица водна земеровка в съответствие със стратегията на ЕС за биологичното разнообразие до 2030 г. Друг пример е проектът Biodiverse City LIFE в Будапеща на стойност 3,6 млн. евро за насърчаване на „мирното съжителство на природата и градския начин на живот“.

IMAGE LIFE и LIFE VINOSHIELD са част от 23-те проекта за устойчивост на изменението на климата и смекчаване на последиците от него, обявени днес. С общ бюджет от 6,8 млн. евро проектите, които се осъществяват в Испания, Франция и Италия, ще помогнат на световноизвестни лозя и на производството на известни сирена като Parmigiano Reggiano, Camembert de Normandie и Roquefort да станат по-устойчиви на въздействието на екстремни метеорологични явления. Проектите показват отговорите на въпроса как най-добре европейската селскостопанска индустрия може да се адаптира към изменението на климата и недостига на вода. Също толкова важен е и проектът LIFE BLUE 420 kV GIS на стойност 6,9 млн. евро, който се осъществява в Белгия и се ръководи от Siemens за намаляване на емисиите на парникови газове от електрическите прекъсвачи.

За да се осигури преход към чиста енергия, като част от 59-те нови проекта, обявени днес, LIFE DiVirtue, тригодишна схема за цифрово обучение на стойност 1,25 млн. евро, ще изгради капацитет за по-ефективен и иновативен сектор на строителната индустрия. Проектът по-специално използва виртуална реалност (VR) и разширена реалност (AR), за да помогне на студентите и специалистите в областта на строителството да реализират сгради и ремонти с нулеви емисии в България, Чехия, Гърция, Хърватия и Румъния.

Същевременно с почти 10 млн. евро проектът ENERCOM FACILITY ще предостави преки безвъзмездни средства на 140 нововъзникващи енергийни общности в цяла Европа, за да се задействат инвестициите в устойчива енергия. Той ще подкрепи допълнително енергийните общности в разработването на техните бизнес модели чрез обучения и материали за изграждане на капацитет, проправяйки пътя за възпроизводими бизнес модели с дългосрочна устойчивост.

За 32 години съществуване програмата LIFE е съфинансирала повече от 6000 проекта в областта на околната среда и климата в ЕС и асоциираните държави. Обявените днес 133 проекта бяха избрани измежду повече от 653 заявления, подадени в рамките на поканата за представяне на предложения по програма LIFE 2023.

Комисията увеличи финансирането на програма LIFE с почти 60 % за периода 2021-2027 г., като сега то възлиза на повече от 5,43 млрд. евро. Безвъзмездните средства, финансирани по програма LIFE, се управляват от CINEA - Европейската изпълнителна агенция за инфраструктура в областта на климата и околната среда.

ЕС инвестира над 380 милиона евро в 133 нови проекта в подкрепа на екологичния преход в Европа
816
 

Последни материали
Виж
Ставките са 70,29 лв. за говедо и 123 лв. за бивол
5 732 стопани получиха 28,8 млн. лева преходна национална помощ за говеда и биволи
ДФЗ обяви индикативния график за държавните помощи и директните плащания до края на годината
До 230 лв. е ставката за заклано говедо
ДФЗ изплати близо 1,1 млн. лв. по de minimis за реализация на говеждо месо
Практика
Обгогатяване на почвата в оранжерията през есента
Обмяна на опит
Капитанов: България би могла още от 2025 г. да въведе наземни генератори срещу градушките
Контрол
БАБХ затвори нелегална малка кланица във Видин
Свързани материали
Виж
До 230 лв. е ставката за заклано говедо
ДФЗ изплати близо 1,1 млн. лв. по de minimis за реализация на говеждо месо
Контрол
БАБХ затвори нелегална малка кланица във Видин
Дори валежите със стопанско значение не компенсират късната сеитба
Всички посеви с есенници в Украйна на практика са в рисковата зона
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 25-31 октомври 2024 година
Задълбочаваща се суша затруднява сеитбата и развитието на есенниците
Индия и Великобритания са основните клиенти за маслото от общността
ЕС свива износа и вноса на слънчогледово масло през сезона
Държавна пара за грешки на администрацията
Държавата плати 6 500 евро обезщетение за бавна реституция на земя в Пловдивско
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини