Начало » Новини » Света
18.10.2024 г.

Френските фермери получиха тавана на аванса за директните плащания - с 680 млн. лв. повече от 2023 г.

Средствата са преведени от 16 до 18 октомври
Френските фермери получиха тавана на аванса за директните плащания - с 680 млн. лв. повече от 2023 г.

Снимка: sinor.bg

От 16 октомври и Министерството на земеделието, хранителната независимост и горите на Франция, както в Румъния, е започнало да превежда авансово директните плащания на стопаните за 2024 година, съобщават от ведомството. По думите на земеделския министър Ани Женевард, „по този начин правителството е спазило ангажимента си, така че в първия разрешен от Еврокомисията ден тези средства да стигнат до фермерите“. Между 16 и 18 октомври техният фонд „Земеделие“ (Агенцията за услуги и плащания ASP) е превела над 4,32 млрд. евро по първия стълб на ОСП плюс обезщетението за природни бедствия (ICHN). Ще припомним, че в България тези предварителни суми се превеждат всяка година преди Коледа.

От 16 октомври беше платено и на фермерите в Румъния

Във Франция средствата се превеждат по необвързаните с производството помощи (основната подкрепа на доходите за устойчиво развитие; допълнителната преразпределителна подкрепа на доходите за устойчиво развитие и екорежим; както и допълнителната подкрепа на доходите за млади земеделски стопани) Платени са също повечето обвързани с производството помощи за животни (помощи за овце, кози и говеда във Франция плюс помощи за дребни преживни животни в Корсика). Преведени са и компенсациите за пораженията от природните бедствия.

Европейските регламенти позволяват през тази година да се определят извънредни ставки на авансовите плащания, припомнят от френското министерство.

В отговор на затрудненията с паричните потоци, с които се сблъскват много земеделски стопани, държавата е вдигнала процента на авансовото плащане до 70% за помощите за първи стълб и до 85 % за компенсациите за щети от бедствията. Това е максималният размер, разрешен съгласно европейските разпоредби.

Първите плащания са насочени към повече от 253 000 земеделски стопани, или почти 93% от кандидатите за помощ. Тези резултати са значително по-високи (с 9 процента) от тези за кампанията през 2023 г., първата година от прилагането на реформата на ОСП, и се връщат на същото ниво като за кампанията през 2022 г. Изплатената сума също е почти 680 млн. евро повече отсредствата, преведени с миналогодишния аванс.

За 7% от досиетата, които все още не са изплатени, т.е. малко под 20 000 стопанства, операциите по плащане, включващи допустимите досиета, ще се извършват на редовни интервали. Следващото обещано плащане ще стане на 30 октомври, последвано от допълнителни преводи през ноември до изплащането на остатъка през декември. Неизплащането на тези досиета в средата на октомври може да се дължи на различни причини.

Двете основни причини са закъснелите изменения на декларациите (много от които са свързани с летни култури) в рамките на правото на грешка, което позволява на земеделските стопани да изменят първоначалната си декларация до 20 септември; или необходимостта от извършване на задълбочен анализ на някои досиета, за да се потвърди характерът на „активен земеделски стопанин“ - нов критерий за допустимост, въведен в програмирането на ОСП за периода 2023-2027 г. Що се отнася до наблюдението на площта в реално време, което това лято беше засегнато от особено влажните метеорологични условия, анализът беше завършен във всички френски региони след голяма мобилизация на държавните служби и не оказа значително въздействие върху авансовото плащане. Остатъкът от тази помощ ще бъде изплатен, както всяка година, през първата половина на декември.

Френските фермери получиха тавана на аванса за директните плащания - с 680 млн. лв. повече от 2023 г.
1096
 

Последни материали
Виж
Изложение в Луковит
Тахов: Фермерите имат сигурност със защитеното наименование за произход на сиренето
Предстоящо
Националният агросеминар на НАЗ ще се проведе на 28 и 29 ноември в нов формат
Средствата са преведени от 16 до 18 октомври
Френските фермери получиха тавана на аванса за директните плащания - с 680 млн. лв. повече от 2023 г.
Пикантна търновска туршия
Седмичен обзор на ССБ
На Софийската борса маслодаен слънчоглед се предлага на 1 100,00 лв./тон
Татарстан увеличи износа с над 12% на зърнени и маслодайни култури за деветте месеца на 2024
Свързани материали
Виж
Производството на лешници във Франция се увеличава
Приемат се по-дребни зърна с по-ниско съдържание на нишесте
На преработвателите във Франция се налага да се справят с лошото качество на пшеницата
Производство на сливи във Франция, сортове, райони
Френската аграрна камара е силно ангажирана с превенцията на самоубиства на фермери
Произведената рапица е намаляла с 8 н сто спрямо миналата година
Оценките за реколтата от пшеница във Франция се понижават за сметка на царевицата
В Германия добивът е с 13 на сто по-малък
Реколтата от пшеница във Франция е най-слаба от 40 години насам
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини