Начало » Важно за фермера » Гори и екология
17.10.2024 г.

Водната криза в Европа не е овладяна, сочи доклад

Европейската агенция по околна среда
Водната криза в Европа не е овладяна, сочи доклад

Снимка: sinor.bg

Нов доклад на Европейската агенция за околна среда (ЕАОС) показва как водните ресурси на континента са подложени на сериозен натиск, а от 2009 г. насам не е постигнат значителен напредък за тяхното съхранение. Анализът подчертава острата необходимост от по-стриктно прилагане на Рамковата директива за водите (РДВ) и за пореден път набляга на значителните промени, които трябва да се въведат в селскостопанското производство, за да бъдат възстановени екосистемите, предупреждават от WWF.

Авторите на изследването подчертават, че в Европа по-малко от 40% от повърхностните води - реки и езера, се определят като здрави към настоящия момент. Близо една четвърт от подземните водни обекти обаче не са в добро химично състояние, въпреки че осигуряват почти две трети от нашата питейна вода. Под 30% от реките, езерата и крайбрежните води отговарят на стандартите за допустимо замърсяване, определени от Рамковата директива за водите.

Вредните селскостопански практики, особено интензивното използване на хранителни вещества и пестициди, продължават да бъдат най-сериозният проблем пред качеството на водата. Натискът от дифузно замърсяване в земеделието засяга 32% от подземните и 29% от повърхностните води. Сред останалите причини за лошото състояние на сладководните екосистеми се открояват също и химическото замърсяване от въглищните електроцентрали, както и промените в реките, предизвикани от изграждането на язовирни стени и изправянето на речните корита.

Освен че подчертава мащабите на кризата, докладът обръща внимание и на последиците, пред които всички ние ще се изправим, ако не вземем спешни мерки сега. Също така обаче той показва и добрия пример на Естония, която работи по възстановяването на 3 300 км реки чрез премахване на язовирни стени и прегради и по този начин стабилизира популации от 32 вида.

Докладът го казва много ясно и категорично: водата в Европа е в сериозен риск. За съжаление, в него не са анализирани данните от нашата страна, защото България сериозно закъсня с подготовката на Плановете за управление на речните басейни и изпусна сроковете, определени от Рамковата директива за водите. Този факт идва да потвърди и другия извод – националните правителства все още не се отнасят с необходимото внимание и не приоритизират този критично важен за бъдещето на хората и екосистемите ресурс. Голяма част от мерките за опазване на водите, предвидени в тези Планове за управление, остават нефинансирани и неизпълнени. Това с особена сила важи за т.нар. „зелени мерки“, които целят опазване на водните ресурси чрез природно-базирани решения“, разказва Стоян Михов, ръководител програма „Води“ във WWF.

Докладът подчертава и цената, която ние, като граждани на Европейския съюз, ще трябва да платим заради бездействието на правителствата. Според последното проучване на „Евробарометър“ 78% от европейците искат ЕС да направи повече за справяне със замърсяването на водите. Затова коалицията от неправителствените организации Living Rivers Europe призовава държавите-членки да ускорят прилагането на Рамковата директива и да интегрират защитата на водните ресурси и екосистеми във всички свои политики.

Водната криза в Европа не е овладяна, сочи доклад
537
 

Последни материали
Виж
Предстои да бъдат определени ставките по преходната национална помощ
Увеличени добиви на тютюн и износ за 115 млн. евро отчитат тютюнопроизводителите
210 подадени проекта за над 184 млн. лв. ще бъдат оценявани по подмярка 4.2
До 15 ноември е отворен приемът на заявления за преструктуриране на лозята
Предвидени са 37 обучения в страната
Активно ще се рекламират родните биологични храни
Финансирана по програма LIFE
Международна конференция за възстановяването на горите
Компенсациите заради войната в Украйна
Еврокомисията разреши на България да отпусне 325 млн. лв. помощ за фермерите
Свързани материали
Виж
Европейската комисия предлага отпускането на 10,9 млн. евро кризисна помощ за българските фермери
Скачени съдове
Кризата със зърното отказа от бизнеса маса фермери, превръщайки ги в рентиери
Европейски ден на жертвите на глобалните климатични кризи ще бъде 15 юли
Важна подкрепа
България търси помощта на Германия по зърнената криза
При отмяна на ограничението инфлацията може да надхвърли 20 на сто
Унгария удължи замразяването на цените на основни храни до 31 декември
Млекопреработватели се подготвят по различни сценарии за „енергийната зима“
Преработватели в Швейцария и ЕС поискаха статут на клиенти с приоритет в енергийната криза
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини