Начало » Новини » Света
09.10.2024 г.

Фермерите в ЕС с ултиматум – изкупуването под себестойност да стане нелоялна търговска практика!

Писмо до европейските институции
Фермерите в ЕС с ултиматум – изкупуването под себестойност да стане нелоялна търговска практика!

Снимка: sinor.bg

Притиснати от ниските изкупни цени на селскостопанската продукция, земеделските производители и преработвателите на храни в Европейския съюз изискват до края на годината да се започне бърза процедура за включване на покупката под себестойност на селскостопанската продукция в черния списък за нелоялни търговски практики, разписана с европейската директива за тези практики. Това четем в отвореното писмо, изпратено днес до председателя на Европейската комисия, до председателя на Съвета по земеделие и рибовъдство и председателя на Европейския парламент, съобщиха от Европейската комисия.

Ръководствата на Европейския млечен борд, Европейската координационна организация ECVC и Европейската федерация на профсъюзите в хранително-вкусовата промишленост, селското стопанство и туризма (EFFAT) са поставили подписите си под това писмо, с призив към институциите на ЕС да предприемат бърза и конкретна мярка, за да гарантират справедливите доходи за фермерите и работещите в хранително-вкусовата промишленост.

И в България фермерите биват изнудвани с ниски изкупни цени

Бизнесът е категоричен, че този проблем не може да чака новата Директива за нелоялните търговски практики, защото многото секторни кризи, пред които са изправени фермери и преработватели, водят до непрекъснати протести в държавите членки.

За фермера и члена на координационния комитет на ECVC Антони Гарсия Ариола институциите на ЕС трябва да успокоят фермерите с конкретни действия. „Фермерите трябва да видят, че обещанията за справяне с цените, дадени в неотдавнашния доклад за стратегическия диалог, ще бъдат спазени в предстоящата пътна карта на Комисията за селското стопанство“ „Трябва да се предприемат незабавни действия, за да се отговори на тази ситуация и да се изгради „културата на сътрудничество“, която фон дер Лайен твърди, че иска“, посочва още Ариола.
Киартан Пулсен, президент на EMB също заяви, че „ЕС спешно се нуждае от своите фермери. А тези, които все още не са фалирали, спешно се нуждаят поне от постоянни цени, покриващи разходите. Точно както младото поколение, което трябва да влезе в производството. Ако ЕС не изпрати важния сигнал сега и не продължи със законовото транспониране, тогава и останалите производители, и младото поколение ще загубят вяра, че могат да имат бъдеще в селскостопанското производство и с тази загуба на вяра ЕС ще продължи да губи много от производителите му, което ще бъде пагубно за нашето производство на храни. Всички знаем, че това не е преувеличение или заплаха", заключи Пулсен.

Фермерите в ЕС с ултиматум – изкупуването под себестойност да стане нелоялна търговска практика!
1540
 

Последни материали
Виж
Предлага интервенциите през 2025 г.
МЗХ насочва 94 млн. евро за биоразнообразието в горите
Третиране
Препоръки за есенна защита на овощните дървета и храсти
Огнище на птичи грип в Пловдив, засегнати са 700 птици
Дължимата ревта е 27,7 хил. лева
МЗХ прекратява договор за ползване на земя от държавния фонд в Ловешко
Франция е домакин на 45-ия Световен конгрес по лозарство и винарство
Секторната програма по пчеларство
Гръцките пчелари са получили сериозни обезщетения за загубени кошери
Свързани материали
Виж
Браншът е обезсърчен да кандидатства за еврофинансиране
Николай Георгиев: Без защита от нелоялната конкуренция миденият бизнес е изправен пред фалити!
Допитване
Бизнесът иска законови гаранции срещу нелоялната конкуренция
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини