Начало » Новини » Страната
25.03.2014 г.

Бизнесът иска законови гаранции срещу нелоялната конкуренция

Допитване

Farmer.bg

Законовата уредба не е достатъчно добра за предотвратяване на имуществени и парични щети или при нарушаване на търговската тайна от страна на служителите в дадена фирма.

 

Това показва експресна анкета сред членовете на търговско-промишлената палата по повод взаимоотношенията между работодателите и техните подчинени.

 

Само 27% от анкетираните работодатели считат, че има добра регулация в тази сфера. Основната част от представителите на бизнеса, участвали в анкетата (73%), са на мнение, че законовата уредба не е достатъчно добра за превъзмогване на материални вреди и нарушаване на търговска тайна от страна на заетите във фирмата.

 

На въпроса дали са търсили съдебна защита при подобни нарушения, преобладаващият дял от мениджърите (65%) отговарят отрицателно.

 

Сложността на материята и бавното съдебно производство обезмислят търсенето на съдебна защита, посочват като обяснение някои от анкетираните работодатели.

 

В проучването, осъществено по електронен път, през периода 17-19 март 2014 година, участват 141 представители на бизнеса от различни сектори на икономиката.

 

Допитването показа, че пречка за преобладаващата част от анкетираните (76%) е изтичането на обучените от тях специалисти към конкурентни фирми. Тук опасенията са свързани предимно с нелоялната конкуренция.

 

Повечето работодатели (68%) са посочили, че са пострадали от разкриване на търговска тайна или че са понесли парични и имуществените щети от действия на служители.

 

Законодателството не е достатъчно съвършено, след като толкова фирми са имали такива затруднения. Същевременно 32% от фирмите са отбелязали, че не са срещали подобни затруднения.

 

Основната част от работодателите (63%) извършват проверки преди наемане на работа (включително в интернет и социалните мрежи), за да са по-добре осведомени за кандидатстващите.

 

Разговорът с предишен работодател също е предпочитана мярка от около половината от членовете на БТПП (47%). Приблизително 37% са посочили и изискването на препоръка като практика при назначаване на нов служител.

 

Категорично ползването на т.нар. детектор на лъжата (полиграф) не е разпространено сред фирмите няма фирма, която да е посочила, че го е използвала. Подобно средство е изключение подходящо е само при определени случаи и в тясно специализирани сфери (напр. сигурност, охрана и др.).

Бизнесът иска законови гаранции срещу нелоялната конкуренция
4945
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Браншът е обезсърчен да кандидатства за еврофинансиране
Николай Георгиев: Без защита от нелоялната конкуренция миденият бизнес е изправен пред фалити!
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини