Начало » Новини » Коментари
07.10.2024 г.

Промените на ДЗЕС 2 за влажните зони ще се прилагат от 2025 г.

Информационна кампания
Промените на ДЗЕС 2 за влажните зони ще се прилагат от 2025 г.

Снимка: sinor.bg

Задължителните забрани за земеделски дейности във влажните зони и торфищата, които са разписани в доброволния стандарт за земеделско и екологично състояние за опазване на тези зони (така наречения ДЗЕС 2), са познати на стопаните от методиката за прилагане на Стратегическия план. Но с тазгодишните изменения в този стандарт са разписани нови правила, които обаче ще бъдат прилагани от фермерите от 2025 г. Това беше съобщено по време на информационната кампания, проведена от инспектората на Държавен фонд „Земеделие“ и насочена към фермерите, като целта е да бъдат намалени грешките при изпълнението на ДЗЕС-те в новия програмен период.

Припомняме, че за опазването на влажните зони и торфищата земеделците, които имат площи на тези територии, имат забрани да извършват всички дълбоки почвени обработки; да пресушават и дренират тези терени; да преобразуват и разорават постоянно затревените площи в тези зони. Забранено им е да изгарят растителността; както и да използват минерални и органични и азотсъдържащи торове.

Тези забрани ще важат от 2025 г. за земеделски парцели, които се намират на териториите на следните езера и торфища – езерото Сребърна, Комплексът „Ропотамо“, Атанасовскота езеро, Дуранкулашкото езеро, Шабленското езеро, Комплексът „Беленски“, Островите Ибиша и Пода; Комплексът „Поморие“, Езерото Вая (Бургаско езеро) и комплексът „Драгоманско блато“.

От 15 октомври ДФЗ започва така наречените кръстосани проверки за 2024 г., които вече се наричат проверки за предварителната условност. ДЗЕС 6, който изисква поддържане на минимална почвена покривка за площи, които са чувствителни на ерозия, задължителните срокове за поддържане на тези покривки, изтече на 30 септември. Но сателитните снимки на ДФЗ, направени от 1 юни до 30 септември, може да са открили липси на покривка преди този срок. Затова е важно стопаните да следят за съобщенията на фонда, в случай че за даден парцел снимките показват изменение в изискванията.

Попълвайте много внимателно дневниците за екологичните интервенции 

Припомняме, че- в земеделското стопанство с уникален идентификационен номер е задължително според ДЗЕ 6 върху минимум 80% от цялата обработваема площ на стопанството да се поддържа минимална почвена покривка през чувствителния период от 1 юни до 30 септември. Това означава или да има налична основна култура; или налична втора, или междинна/покривна култура; или оставяне на растителни остатъци, включително стърнища и/или самозасети площи, или мулчиране.

На земеделските стопани се предоставя възможност при изпълнението на стандарта да осигурят последваща култура в рамките на: 

* 2 седмици след премахването на предходната растителна покривка;

* 3 седмици след премахването на предходната растителна покривка само за площите с последваща култура рапица.

При трайните насаждения, за осигуряване на минимална почвена покривка върху минимум 50% от площта с трайни насаждения в стопанството, се извършва укрепване на междуредията чрез затревяване, засяване с покривни култури или мулчиране през чувствителния период (от 01 юни до 30 септември).

По отношение на прилагането на ДЗЕС 7 за сеитбооборот (ротация) на културите върху обработваема земя или с изключение на култури под вода) или диверсификация на културите, на стопаните се дава възможност да изберат да приложат или ротация, или диверсификация на културите както следва:

7.1. На обработваема земя с площ над 100 декара, 10 ха, земеделският стопанин осигурява ежегодно смяна на отглежданата култура (ротация) на земеделски парцел върху минимум 35% от обработваемата земя в стопанството си.

Втората култура се счита за ротация, ако е засята/засадена след прибирането на основната култура и е налична на парцела до подготовката на почвата за сеитба на следващата основна култура.

При избор на изпълнението на настоящия стандарт чрез ротация, земеделският стопанин след третата година е длъжен да гарантира, че всички земеделски парцели от обработваемата земя от стопанството са били обект на ротация по отношение на културата, отглеждана през референтната 2023 година на ниво парцел.

Горните правила не се отнасят за площи, заети с оризови клетки, многогодишни култури, треви и други тревни фуражи и земя оставена под угар.

7.2. На обработваема земя с площ над 100 декара, 10 ха, земеделският стопанин осигурява ежегодно разнообразяване на културите чрез диверсификация.

* При стопанства, в които размерът на обработваемата земя е над 10 и до 30 хектара включително, диверсификацията на културите се състои в засяване на обработваемата земя в стопанството с поне две различни култури. Основната култура не може да превишава 75 % от обработваемата земя.

* При стопанства, в които размерът на обработваемата земя е повече от 30 хектара, диверсификацията на културите се състои в засяването на обработваема земя в стопанството с поне три различни култури. Основната култура не може да заема повече от 75 % от обработваемата земя, а двете основни култури не могат да обхващат заедно повече от 95 % от обработваемата земя.

За целите на диверсификацията, култура означава едно от следните:

а) култура от който и да е от различните родове, определени в ботаническата класификация на културите;

б) култура от който и да е от видовете от сем. Brassicaceae, Solanaceae и Cucurbitaceae;

в) оставена под угар земя;

г) треви или други тревни фуражи.

От изискванията, посочени в т. 7.1. и т.7.2. се изключват следните случаи:

а) стопанства, в които повече от 75 % от обработваемата земя се използва за производство на треви или други тревни фуражи, представлява земя, оставена под угар, засята е с бобови култури или съчетава тези употреби;

б) стопанства, в които повече от 75 % от отговарящата на условията за подпомагане земеделска площ е постоянно затревена площ, използва се за производството на треви или на култури под вода (оризища) през значителна част от годината или от цикъла за отглеждане на културите, или съчетава тези употреби; или

в) с площ на обработваемата земя до 10 хектара включително.

За земеделските площи, сертифицирани за биологично растениевъдство, стандартът ще окаже положителен екологичен ефект върху запазването и подобряването на биоразнообразието във фермите и ще позволи екосистемите да функционират нормално.

Промяната при ДЗЕС 8 през 2024 г. отпада от 2024г. задължението за поддържането на поне 4% от обработваемата земя като непроизводствени площи и характеристики - земя оставена под угар, тераси, особености на ландшафта

Стопанствата задължително следва да:

* запазват съществуващите особености на ландшафта (отделни дървета, синори, живи плетове и редици дървета,дървета в група) и тераси;

* запазват съществуващите живи плетове и дървета, които не се отрязват по време на размножителния период и периода на отглеждане на малките при птиците (от 1 март до 31 юли);

* запазват и поддържат съществуващите постоянно затревени площи от нежелана растителност - орлова папрат (Pteridium aquilinum), чемерика (Veratrum spp.), айлант (Ailanthus altissima) и аморфа (Amorpha fruticosa).

Особености на ландшафта, определени за запазване са:

* Отделни дървета с корона с диаметър, не по-малък от 4 м;

* Синори (полски граници) с широчина между 1 и 15 м, върху които не се произвежда земеделска продукция;

* Живи плетове и редици дървета с широчина между 1 и 15 м;

* Дървета в група с максимална площ до 0,3 ха;

* Тераси.

Особеностите на ландшафта продължават да бъдат:

- Жив плет:

- Тераси:

- Отделни дървета с корона, с диаметър не по-малък от 4 м;

- Дървета в редица, с корона с диаметър не по-малък от 4 м, като разстоянието между короните не надхвърля 5 м;

- Буферни ивици са площи с широчина от 1 до 15 м

- Дървета в група:

През 2024 г. изменения има само в два ЗИУ – 2 и 7. Законовоустановеното изискване на управление (ЗИУ) 2 – е свързано с ограничаване на замърсяването на водите в нитратно уязвимите зони . Спазва се Програмата от мерки за ограничаване и предотвратяване на замърсяването с нитрати от земеделски източници в уязвимите зони за периода през 2024г

При законоустановеното изискване за управление (ЗИУ) 7, където се спазват правилата за използване на продуктите за растителна защита ПРЗ, новото за 2024 г. е, че отпада вземането на растителни проби и анализ за остатъчни количества пестициди, което е радписано с Наредба № 12 от 2023 г.

Промените на ДЗЕС 2 за влажните зони ще се прилагат от 2025 г.
1544
 

Последни материали
Виж
Предстои да бъдат определени ставките по преходната национална помощ
Увеличени добиви на тютюн и износ за 115 млн. евро отчитат тютюнопроизводителите
210 подадени проекта за над 184 млн. лв. ще бъдат оценявани по подмярка 4.2
До 15 ноември е отворен приемът на заявления за преструктуриране на лозята
Предвидени са 37 обучения в страната
Активно ще се рекламират родните биологични храни
Финансирана по програма LIFE
Международна конференция за възстановяването на горите
Компенсациите заради войната в Украйна
Еврокомисията разреши на България да отпусне 325 млн. лв. помощ за фермерите
Свързани материали
Виж
ДЗЕС и ЗИУ
До 15 октомври започват проверките за предварителната условност
Информационни срещи
При неизпълнение на базовите ДЗЕС режат субсидии по всички заявени от фермера интервенции
Опитът на съседите
Ето как в Румъния разясняват корекциите в прилагането на двата стандарта ДЗЕС 7 и ДЗЕС 8
Отговор от МЗХ
Пояснения как да се ориентирате в новата методика за предварителните условия в Стратегическия план
Стандарти за добро земеделско и екологично състояние
Публикувани са последно одобрените изисквания от първия до 8-я стандарт (ДЗЕС)
Министър Тахов издаде заповед за облекченията в стандартите за ДЗЕС 5, 6, 7 и 8
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини