Начало » Новини » Света
30.09.2024 г.

BASF задава нова посока с корпоративната си стратегия и поддържа високо ниво на дивиденти

BASF задава нова посока с корпоративната си стратегия и поддържа високо ниво на дивиденти

Между 2025 и 2028 г. общото разпределение към акционерите на дивиденти и обратно изкупуване на акции ще възлезе на най-малко 12 милиарда евро, с годишен дивидент от най-малко 2,25 евро на акция. Компанията си поставя нови финансови цели за оперативния приход преди данъци, такси, лихви и амортизация (EBITDA) (10 до 12 милиарда евро през 2028 г.) и кумулативния свободен паричен поток (над 12 милиарда евро за периода 2025 до 2028 г.)

Чрез активно управление на портфолиото си компанията отключва допълнителна стойност

BASF определи нова посока със своята корпоративна стратегия и дефинира финансовите си цели за периода 2025-2028 г., като същевременно актуализира и политиката си за разпределяне на дивиденти.

В средносрочен план BASF се ангажира да поддържа общото разпределение към акционерите си на нивото от последните години чрез комбинация от дивиденти и обратно изкупуване на акции. По този начин BASF цели да разпредели на акционерите си най-малко 12 милиарда евро за периода от 2025 до 2028 г. По-конкретно, компанията ще изплаща дивидент от най-малко 2,25 евро на акция (2023: 3,40 евро) или около 2 милиарда евро годишно. Това ще се прилага още за дивидента за финансовата 2024 година, който ще бъде изплатен през 2025 г. Общото изплащане на дивиденти от около 8 милиарда евро през четиригодишния период ще бъде допълнено от обратно изкупуване на акции, което се планира да започне най-късно през 2027 година и се очаква да възлезе на около 4 милиарда евро.

Стабилният баланс и паричните потоци на BASF ще подкрепят изплащането на дивидентите и обратното изкупуване на акции. Освен това, от 2026 г. компанията ще намали значително и капиталовите си разходи чрез амортизация. Планирано е това да се случи след стартирането на интегрирания производствен комплекс в Джандзян, Китай през 2025 г.

Актуализираната дивидентна политика е подкрепена и от нови финансови цели на BASF. Очаква се оперативния приход преди данъци, такси, лихви и амортизация (EBITDA) да бъде между 10 и 12 милиарда евро през 2028 г. при средно до високо пазарно състояние. Кумулативният свободен паричен поток за периода 2025-2028 г. се очаква да бъде повече от 12 милиарда евро. Целевата възвръщаемост на вложения капитал (ROCE) за 2028 г. е около 10%.

Като част от новата си корпоративна стратегия, BASF също така дефинира ясни роли на портфолиото за своите бизнеси и прави разграничение между основните и самостоятелните направления. Подразделенията „Химикали“, „Материали“, „Промишлени решения“ и „Хранене и Грижа“ са основните бизнеси на компанията, докато “Автомобилни катализатори и Бизнес с ценни метали”, “Материали за батерии”, “Покрития” и „Решения в земеделието“ са самостоятелните бизнеси. През следващите години BASF ще се фокусира върху укрепването и печелившия растеж на основните си бизнеси. За самостоятелните бизнеси BASF ще преследва активни опции за портфолио, които да добавят стойност за BASF и неговите акционери. Като следваща стъпка BASF подготвя процес на отделяне на бизнеса си с декоративни бои в Бразилия. През 2024 г. BASF очаква да получи общ паричен пoток от приблизително 2 милиарда евро от излизането си от нефтения и газовия бизнес в резултат на по-ранни мерки за управление на портфолиото.

За BASF

AnchorВ BASF създаваме химия за устойчиво бъдеще. Комбинираме икономическия напредък с опазване на околната среда и социална отговорност. В групата BASF работят около 112 000 служители, които допринасят за успеха на нашите клиенти в почти всички сектори и почти във всяка страна по света. Нашето портфолио е организирано в шест подразделения: „Химикали“, „Материали“, „Промишлени решения“, „Технологични решения за повърхности“, „Хранене и грижа“ и „Решения в земеделието“. През 2023 г. BASF генерира продажби от 68,9 милиарда евро. Акциите на BASF се търгуват на Фондовата борса във Франкфурт (BAS) и като Американски депозитарни разписки (BASFY) в САЩ. Още информация за BASF Bulgaria търсете на https://www.basf.com/bg/

Изявления за бъдещето и прогнози

Това съобщение съдържа изявления, ориентирани към бъдещето. Тези изявления се базират на текущи оценки и прогнози на Управителния съвет и на наличната в момента информация. Изявленията, ориентирани към бъдещето, не са гаранция за бъдещите развития и резултати, описани в тях. Те зависят от редица фактори, включват различни рискове и несигурности, и се основават на предположения, които може да се окажат неточни. BASF не поема задължение да актуализира изявленията, ориентирани към бъдещето, съдържащи се в това съобщение, извън законовите изисквания.

BASF задава нова посока с корпоративната си стратегия и поддържа високо ниво на дивиденти
1188
 

Последни материали
Виж
Усилената охрана на нивата привлякла вниманието на полицаите
В Гърция откриха плантация с 8000 растения канабис, скрити сред царевица
При слънчогледа ръстът спрямо миналия сезон падна под 6 на сто
Средните добиви от царевицата в Добричко се покачват с напредването на жътвата
Какви мерки за борба със заболяването можем да предприемем
Пероноспорозата по краставиците е сред първите есенни проблеми в градината
Земеделски министри се събраха в Бон на конференция за устойчивото управление на горите
След 1 януари водоплаващ дивеч може да се ловува и в сряда
С дирекцията за директните плащания
От 7 октомври ще има нови телефони за връзка с фонд „Земеделие“
Свързани материали
Виж
Методът TripleS прозрачно оценява продуктовия портфейл
BASF увеличи с 12 милиарда евро продажбите си на иновативни продукти
Проекти извън сферата на научната и развойна дейност също ще се възползват от иновацията
BASF подобрява изследователско-развойната си дейност с по-мощен суперкомпютър
Кандидатствайте!
BASF отново ще награди стартъпи и новатори в България
Фокусиран върху иновациите
Български хъб за храни е сред първите шест в конкурса BASF INNOVATION HUB 2022
В областта на стратегията “От фермата до трапезата“
BASF приема заявления за финансиране на стартъпи и иновативни проекти в България
Прогнозиран и вече потвърден върхов потенциал на продажбите в размер на над 7.5 млрд. евро.
Земеделските иновации на BASF ще подпомогнат продоволствената сигурност, климата и околната среда
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини