Начало » Новини » Света
19.06.2023 г.

BASF подобрява изследователско-развойната си дейност с по-мощен суперкомпютър

Проекти извън сферата на научната и развойна дейност също ще се възползват от иновацията
BASF подобрява изследователско-развойната си дейност с по-мощен суперкомпютър

sinor.bg

Заводът на химическия концерн BASF в Лудвигсхафен вече разполага с нов суперкомпютър, който  е с 3 петафлопа изчислителна мощност и ще замени предшественика си, притежаващ 1,75 петафлопа, съобщиха от компанията.

„Дигиталните технологии са сред най-важните инструменти за бъдещото разширяване на нашите изследователски и развойни възможности“, посочи д-р Мелани Маас-Брунер, член на Борда на изпълнителните директори и главен технологичен директор на BASF. Тя подчерта, че в наши дни, за да се изработят най-обещаващите полимерни структури, избирайки от хилядите възможни опции, е необходима изчислителна мощност над средната.

„През последните пет години работихме много успешно по целия свят с нашия суперкомпютър Curiosity. Това ни позволи значително да съкратим времето за разработка на иновативни молекули и химични съединения и по този начин да ускорим пускането на пазара на нови продукти“, каза Маас-Брунер.

Новият суперкомпютър е произведен от Hewlett Packard Enterprise (HPE) и работи с AMD процесори (CPU). Има иновативна концепция за охлаждане, базирана на охлаждането на топла вода. Системата абсорбира топлината в суперкомпютъра директно там, където се генерира и я транспортира, което значително намалява необходимата енергия и следователно оперативните разходи. Новият суперкомпютър на BASF, наречен Quriosity като своя предшественик, е най-големият суперкомпютър в света, използван за индустриални химически изследвания. Предишният суперкомпютър ще бъде обновен от HPE със степен на възстановяване над 95%.

BASF също така разчита на допълнителна мощ за облачни изчисления, ако е необходимо

В допълнение към собствения си суперкомпютър, BASF планира и да използва облачна изчислителна мощност. „Това хибридно решение ни предлага възможно най-добрата техническа и оперативна гъвкавост“, каза Маас-Брунер. „Позволява ни да обработваме заявки, изискващи изключително голяма процесорна мощност, както и да работим по специални задачи, за които нашият собствен суперкомпютър не е предназначен.

Суперкомпютърът дава възможност за фундаментално нови изследователски подходи

Като дигитален инструмент суперкомпютърът спестява значително време. Изчисления, които в миналото биха отнели около година, могат да бъдат извършени от суперкомпютъра само за няколко дни. Това не само намалява времето за разработване на продукта. „Ние успяхме да идентифицираме и използваме скрити преди това за нас връзки, за да стимулираме напълно нови изследователски подходи“, каза Маас-Брунер. „Моделирането, виртуалните експерименти и симулациите стават все по-сложни и изискват повече изчислителна мощност. С новия суперкомпютър, който е приблизително два пъти по-бърз, сега можем да предоставим на нашите изследователи необходимата изчислителна мощност.“

От 2017 г. цялата компания използва Quriosity

Суперкомпютърът Quriosity е внедрен в BASF от 2017 г. Оттогава той е изпълнявал средно по 20 000 задачи на ден и се използва от повече от 400 служители по целия свят. В областта на личната грижа, например, сложните симулации на суперкомпютъра помагат на изследователите да разберат по-добре състава на продуктите и по-точно да предвидят кои козметични съставки се съчетават оптимално по между си, за да се постигне желания ефект. Симулациите също помагат за планиране и оптимизиране на реакционните процеси. Например разпределението на веществата и температурата в реактора могат да бъдат симулирани и тази информация може да се използва за непрекъснато подобряване на производството. В ранния етап от развитието на продуктите за растителна защита, суперкомпютърът може бързо да идентифицира подходящите съединения, които ще бъдат ефективни и екологични, използвайки молекулярно моделиране. Суперкомпютърът се използва и в проекти извън изследователската и развойна дейност. Помага, например, да се оптимизира динамиката на флуидите на растителните компоненти в производствените операции.

BASF подобрява изследователско-развойната си дейност с по-мощен суперкомпютър
3292

Последни материали
Виж
Християнски празници
На 6 декември празнуваме Никулден!
Маркетинг мениджърът на компанията за Балканите Иван Дражев
Corteva Agriscience™ с поредица иновации в борбата с плевелите
След срещата на 3 ноември т.г.
Доста от 15-те предложения на НАЗ към премиера вече се изпълняват
Предложенията на компанията за 2024 и 2025 г.
Тайтън Машинъри изненадва с техника, базирана на изкуствен интелект
До 31 декември стопаните предоставят дневник за паша по интервенция „Хуманно отношение към животните“
Форум
Обещават лесен достъп за повече производители до пазара
Свързани материали
Виж
Ваня Горчева поема глобална позиция след изключителните успехи, постигнати в България
„БАСФ - Решения в Земеделието” с нов Бизнес Мениджър за България
Приаксор® - Фунгицид №1 за второ третиране в житни култури!
Ревикеар® - Фунгицидът за премиум опазване на флаговия лист и класа в житни култури!
Пулсар® Плюс: Големият ПЛЮС + в борбата с плевелите и Синята китка
БАСФ с иновативна серия от интегрирани решения за устойчиво земеделие
Архитект® - Първият растежен регулатор и фунгицид в слънчогледа
С Архитект® на БАСФ получавате по-високи добиви и по-добро качество на продукцията!
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2023
Essential SSL
RSS новини