Начало » Новини » Света
19.06.2023 г.

BASF подобрява изследователско-развойната си дейност с по-мощен суперкомпютър

Проекти извън сферата на научната и развойна дейност също ще се възползват от иновацията
BASF подобрява изследователско-развойната си дейност с по-мощен суперкомпютър

sinor.bg

Заводът на химическия концерн BASF в Лудвигсхафен вече разполага с нов суперкомпютър, който  е с 3 петафлопа изчислителна мощност и ще замени предшественика си, притежаващ 1,75 петафлопа, съобщиха от компанията.

„Дигиталните технологии са сред най-важните инструменти за бъдещото разширяване на нашите изследователски и развойни възможности“, посочи д-р Мелани Маас-Брунер, член на Борда на изпълнителните директори и главен технологичен директор на BASF. Тя подчерта, че в наши дни, за да се изработят най-обещаващите полимерни структури, избирайки от хилядите възможни опции, е необходима изчислителна мощност над средната.

„През последните пет години работихме много успешно по целия свят с нашия суперкомпютър Curiosity. Това ни позволи значително да съкратим времето за разработка на иновативни молекули и химични съединения и по този начин да ускорим пускането на пазара на нови продукти“, каза Маас-Брунер.

Новият суперкомпютър е произведен от Hewlett Packard Enterprise (HPE) и работи с AMD процесори (CPU). Има иновативна концепция за охлаждане, базирана на охлаждането на топла вода. Системата абсорбира топлината в суперкомпютъра директно там, където се генерира и я транспортира, което значително намалява необходимата енергия и следователно оперативните разходи. Новият суперкомпютър на BASF, наречен Quriosity като своя предшественик, е най-големият суперкомпютър в света, използван за индустриални химически изследвания. Предишният суперкомпютър ще бъде обновен от HPE със степен на възстановяване над 95%.

BASF също така разчита на допълнителна мощ за облачни изчисления, ако е необходимо

В допълнение към собствения си суперкомпютър, BASF планира и да използва облачна изчислителна мощност. „Това хибридно решение ни предлага възможно най-добрата техническа и оперативна гъвкавост“, каза Маас-Брунер. „Позволява ни да обработваме заявки, изискващи изключително голяма процесорна мощност, както и да работим по специални задачи, за които нашият собствен суперкомпютър не е предназначен.

Суперкомпютърът дава възможност за фундаментално нови изследователски подходи

Като дигитален инструмент суперкомпютърът спестява значително време. Изчисления, които в миналото биха отнели около година, могат да бъдат извършени от суперкомпютъра само за няколко дни. Това не само намалява времето за разработване на продукта. „Ние успяхме да идентифицираме и използваме скрити преди това за нас връзки, за да стимулираме напълно нови изследователски подходи“, каза Маас-Брунер. „Моделирането, виртуалните експерименти и симулациите стават все по-сложни и изискват повече изчислителна мощност. С новия суперкомпютър, който е приблизително два пъти по-бърз, сега можем да предоставим на нашите изследователи необходимата изчислителна мощност.“

От 2017 г. цялата компания използва Quriosity

Суперкомпютърът Quriosity е внедрен в BASF от 2017 г. Оттогава той е изпълнявал средно по 20 000 задачи на ден и се използва от повече от 400 служители по целия свят. В областта на личната грижа, например, сложните симулации на суперкомпютъра помагат на изследователите да разберат по-добре състава на продуктите и по-точно да предвидят кои козметични съставки се съчетават оптимално по между си, за да се постигне желания ефект. Симулациите също помагат за планиране и оптимизиране на реакционните процеси. Например разпределението на веществата и температурата в реактора могат да бъдат симулирани и тази информация може да се използва за непрекъснато подобряване на производството. В ранния етап от развитието на продуктите за растителна защита, суперкомпютърът може бързо да идентифицира подходящите съединения, които ще бъдат ефективни и екологични, използвайки молекулярно моделиране. Суперкомпютърът се използва и в проекти извън изследователската и развойна дейност. Помага, например, да се оптимизира динамиката на флуидите на растителните компоненти в производствените операции.

BASF подобрява изследователско-развойната си дейност с по-мощен суперкомпютър
4236
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
Портфолиото и промоциите на БАСФ за 2024 г. при житни – точен избор в условията на климатични промени!
Световната кампания на БАСФ идва със силна подкрепа за фермерите, в точния момент
Божидар Бонев, продуктов мениджър за маслодайни култури, семена и растителна защита в БАСФ-Решения в земеделието
Хибридите слънчоглед на БАСФ - при новите реалности потенциалът за добив е само половината от успеха
Архитект® – още един голям и иновативен проект на БАСФ, реализиран в партньорство с българските фермери
БАСФ - иновации и партньорство за успешно българско земеделие
Ваня Горчева поема глобална позиция след изключителните успехи, постигнати в България
„БАСФ - Решения в Земеделието” с нов Бизнес Мениджър за България
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини