Начало » Новини » Страната
29.09.2024 г.

Отбелязаха Деня на биологичното производство с празник в София

Запазва се тенденцията за увеличаване на българските биопроизводители
Отбелязаха Деня на биологичното производство с празник в София

Снимка: МЗХ

Министерството на земеделието и храните и Българска Асоциация „Биопродукти” отбелязаха Деня на биологичното производство, в „Южния парк” в София, съобщиха от дирекция „Връзки с обществеността и протокол” в агроведомството. Събитието е част от инициативата на Европейската комисия за честване на биологичното производство в държавите-членки от ЕС.

Заместник-министърът на земеделието и храните д-р Лозана Василева, която откри празника, заяви че се запазва тенденцията за увеличаване на българските биопроизводители, както и на произведените здравословни продукти, предлагани на  потребителите у нас и в чужбина. Пред медии Василева обясни, че е регистриран ръст на площите под контрол, които достигат до 145 хил. хектара или близо 3% от общата земеделска площ в страната. С 60% се увеличават  отглежданите зеленчуци, основно домати и пипер.  Нараства и биопроизводството на мед с 20 %, а с около 20 хил. са се увеличили пчелните семейства.

По думите ѝ МЗХ насърчава биоземеделието чрез интервенциите от Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2023-2027 г. Подпомагането е насочено както към сертифицираните биопроизводители, така и към тези в преход. "Те ще могат да кандидатстват по всички инвестиционни интервенции за подпомагане с допълнително предимство спрямо стопаните с конвенционално производство", подчерта заместник-министърът.

На празника над 30 производители от страната представиха своите биопродукти – сезонни плодове и зеленчуци, млечни и месни продукти, биосокове, вино, ядки, халви и др. Гостите имаха възможност да опитат и закупят продукти за подсилване на имунната система, биологичен мед и пчелни продукти, биошоколад,  сладки и солени продукти и биокозметика.

Фокус на събитието бяха децата, които имаха възможност да участват в тематичниарт-ателиета, творчески работилници, игри и да получат награди. Проведе се и кулинарно училище за готвене с биопродукти, в което те научиха здравословни рецепти и добиха нови кулинарни умения.

За всички участници телевизионният готвач Ути Бъчваров приготви есенна зеленчукова супа, както и конфитюр от есенни плодове.

Отбелязаха Деня на биологичното производство с празник в София
1762
 

Последни материали
Виж
В стремежа си да догони водачите на пазара Сърбия и Полша
Украйна поставя нови рекорди в износа на замразени малини
Първата по рода си среща за млади фермери в България
Чрез иновации БАСФ планира до 2030 г. дигитализация върху 4 млрд. декара и 30% спад на вредните емисии
Йордания пак отмени търга за внос на хлебна пшеница
Алжир е закупил малка част от планираните количества фуражна царевица
Правителството одобри промени в данъчните закони за 2025 г.
До 2030 г. корпоративният данък при de minimis ще продължи да бъде преотстъпван
Закон за храните
МС одобри промени за уреждане на продажбите на минерални води
Звено за анализи
В Пловдив ще отрият Институт за системни иновации в храните и виното
Свързани материали
Виж
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
ЕК предприема действия за насърчаване на биотехнологиите и биопроизводството в ЕС
МЗХ за биопроизводството: Виждат се подобрения в законодателната рамка и условията за развитие на бизнеса
През 2024 г. очакваме увеличение на биопроизводството в България
Експерти разясняват
След 21 юли ще бъдат качени образците на плановете за паша и торене
Ще бъдат отличени най-добрите и иновативни биопроизводители
До 14 май се кандидатства за наградите за биопроизводство на ЕС
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини