Начало » Новини » Страната

Отбелязаха Деня на биологичното производство с празник в София

Запазва се тенденцията за увеличаване на българските биопроизводители
Синор.БГ / 29.09.2024 г.
Отбелязаха Деня на биологичното производство с празник в София

Снимка: МЗХ

Министерството на земеделието и храните и Българска Асоциация „Биопродукти” отбелязаха Деня на биологичното производство, в „Южния парк” в София, съобщиха от дирекция „Връзки с обществеността и протокол” в агроведомството. Събитието е част от инициативата на Европейската комисия за честване на биологичното производство в държавите-членки от ЕС.

Заместник-министърът на земеделието и храните д-р Лозана Василева, която откри празника, заяви че се запазва тенденцията за увеличаване на българските биопроизводители, както и на произведените здравословни продукти, предлагани на  потребителите у нас и в чужбина. Пред медии Василева обясни, че е регистриран ръст на площите под контрол, които достигат до 145 хил. хектара или близо 3% от общата земеделска площ в страната. С 60% се увеличават  отглежданите зеленчуци, основно домати и пипер.  Нараства и биопроизводството на мед с 20 %, а с около 20 хил. са се увеличили пчелните семейства.

По думите ѝ МЗХ насърчава биоземеделието чрез интервенциите от Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2023-2027 г. Подпомагането е насочено както към сертифицираните биопроизводители, така и към тези в преход. "Те ще могат да кандидатстват по всички инвестиционни интервенции за подпомагане с допълнително предимство спрямо стопаните с конвенционално производство", подчерта заместник-министърът.

На празника над 30 производители от страната представиха своите биопродукти – сезонни плодове и зеленчуци, млечни и месни продукти, биосокове, вино, ядки, халви и др. Гостите имаха възможност да опитат и закупят продукти за подсилване на имунната система, биологичен мед и пчелни продукти, биошоколад,  сладки и солени продукти и биокозметика.

Фокус на събитието бяха децата, които имаха възможност да участват в тематичниарт-ателиета, творчески работилници, игри и да получат награди. Проведе се и кулинарно училище за готвене с биопродукти, в което те научиха здравословни рецепти и добиха нови кулинарни умения.

За всички участници телевизионният готвач Ути Бъчваров приготви есенна зеленчукова супа, както и конфитюр от есенни плодове.

Отбелязаха Деня на биологичното производство с празник в София
3635
 

Последни материали
Виж
Финансиран по Околна среда
Горските ще изпълняват проект за НАТУРА в Югозападна България
Преговори по финансовата рамка 2028-2034 г.
ЕК отстъпва за обединяване на финансирането по ОСП и регионалните фондове
За транспорт на изложбени продукти
МЗХ пусна обществена поръчка за 200 хил. лв. за логистика при европейски изложения
Подготовка за зимата
Как правилно да съхраняваме плодовете и зеленчуците заедно
Нова кабина, нов дизайн и нови мощности поставят по-висок стандарт в пръскането
Три нови пръскачки представя AGRIFAC
Насоки за каниддатстване – трета част
При данъчни задължения до 50 000 лв. пак може да се получат субсидии
Свързани материали
Виж
По време на изложението АГРА 2025
Обявиха плана за биологичното производство до 2030 г.
Ще подпомага новите и малките и средни предприятия
ЕК подкрепя иновативни дружества с нов център за биотехнологии и биопроизводство
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
ЕК предприема действия за насърчаване на биотехнологиите и биопроизводството в ЕС
МЗХ за биопроизводството: Виждат се подобрения в законодателната рамка и условията за развитие на бизнеса
През 2024 г. очакваме увеличение на биопроизводството в България
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини