Начало » Новини » Страната
29.09.2024 г.

Отбелязаха Деня на биологичното производство с празник в София

Запазва се тенденцията за увеличаване на българските биопроизводители
Отбелязаха Деня на биологичното производство с празник в София

Снимка: МЗХ

Министерството на земеделието и храните и Българска Асоциация „Биопродукти” отбелязаха Деня на биологичното производство, в „Южния парк” в София, съобщиха от дирекция „Връзки с обществеността и протокол” в агроведомството. Събитието е част от инициативата на Европейската комисия за честване на биологичното производство в държавите-членки от ЕС.

Заместник-министърът на земеделието и храните д-р Лозана Василева, която откри празника, заяви че се запазва тенденцията за увеличаване на българските биопроизводители, както и на произведените здравословни продукти, предлагани на  потребителите у нас и в чужбина. Пред медии Василева обясни, че е регистриран ръст на площите под контрол, които достигат до 145 хил. хектара или близо 3% от общата земеделска площ в страната. С 60% се увеличават  отглежданите зеленчуци, основно домати и пипер.  Нараства и биопроизводството на мед с 20 %, а с около 20 хил. са се увеличили пчелните семейства.

По думите ѝ МЗХ насърчава биоземеделието чрез интервенциите от Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2023-2027 г. Подпомагането е насочено както към сертифицираните биопроизводители, така и към тези в преход. "Те ще могат да кандидатстват по всички инвестиционни интервенции за подпомагане с допълнително предимство спрямо стопаните с конвенционално производство", подчерта заместник-министърът.

На празника над 30 производители от страната представиха своите биопродукти – сезонни плодове и зеленчуци, млечни и месни продукти, биосокове, вино, ядки, халви и др. Гостите имаха възможност да опитат и закупят продукти за подсилване на имунната система, биологичен мед и пчелни продукти, биошоколад,  сладки и солени продукти и биокозметика.

Фокус на събитието бяха децата, които имаха възможност да участват в тематичниарт-ателиета, творчески работилници, игри и да получат награди. Проведе се и кулинарно училище за готвене с биопродукти, в което те научиха здравословни рецепти и добиха нови кулинарни умения.

За всички участници телевизионният готвач Ути Бъчваров приготви есенна зеленчукова супа, както и конфитюр от есенни плодове.

Отбелязаха Деня на биологичното производство с празник в София
2314
 

Последни материали
Виж
За зърнените култури като цяло увеличението е с 6 на сто, при рапицата – 2,3 на сто
Германия разшири с 12 на сто площите с есенна пшеница
Създават експертен съвет за обсъждане на особеностите
Осигуряват изследвания вместо обезщетения за болните овце от Меди-Висна
Чери домати от Италия са причинили епидемията от салмонела в ЕС
За социални заведения в община Хасково
Пчеларско сдружение дари 150 килограма мед за поредна година
Промени в наредбата за превоз на непреработена земеделска продукция
Баница с кисело зеле и праз
Свързани материали
Виж
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
ЕК предприема действия за насърчаване на биотехнологиите и биопроизводството в ЕС
МЗХ за биопроизводството: Виждат се подобрения в законодателната рамка и условията за развитие на бизнеса
През 2024 г. очакваме увеличение на биопроизводството в България
Експерти разясняват
След 21 юли ще бъдат качени образците на плановете за паша и торене
Ще бъдат отличени най-добрите и иновативни биопроизводители
До 14 май се кандидатства за наградите за биопроизводство на ЕС
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини