Начало » Новини » Страната

Отбелязаха Деня на биологичното производство с празник в София

Запазва се тенденцията за увеличаване на българските биопроизводители
Синор.БГ / 29.09.2024 г.
Отбелязаха Деня на биологичното производство с празник в София

Снимка: МЗХ

Министерството на земеделието и храните и Българска Асоциация „Биопродукти” отбелязаха Деня на биологичното производство, в „Южния парк” в София, съобщиха от дирекция „Връзки с обществеността и протокол” в агроведомството. Събитието е част от инициативата на Европейската комисия за честване на биологичното производство в държавите-членки от ЕС.

Заместник-министърът на земеделието и храните д-р Лозана Василева, която откри празника, заяви че се запазва тенденцията за увеличаване на българските биопроизводители, както и на произведените здравословни продукти, предлагани на  потребителите у нас и в чужбина. Пред медии Василева обясни, че е регистриран ръст на площите под контрол, които достигат до 145 хил. хектара или близо 3% от общата земеделска площ в страната. С 60% се увеличават  отглежданите зеленчуци, основно домати и пипер.  Нараства и биопроизводството на мед с 20 %, а с около 20 хил. са се увеличили пчелните семейства.

По думите ѝ МЗХ насърчава биоземеделието чрез интервенциите от Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2023-2027 г. Подпомагането е насочено както към сертифицираните биопроизводители, така и към тези в преход. "Те ще могат да кандидатстват по всички инвестиционни интервенции за подпомагане с допълнително предимство спрямо стопаните с конвенционално производство", подчерта заместник-министърът.

На празника над 30 производители от страната представиха своите биопродукти – сезонни плодове и зеленчуци, млечни и месни продукти, биосокове, вино, ядки, халви и др. Гостите имаха възможност да опитат и закупят продукти за подсилване на имунната система, биологичен мед и пчелни продукти, биошоколад,  сладки и солени продукти и биокозметика.

Фокус на събитието бяха децата, които имаха възможност да участват в тематичниарт-ателиета, творчески работилници, игри и да получат награди. Проведе се и кулинарно училище за готвене с биопродукти, в което те научиха здравословни рецепти и добиха нови кулинарни умения.

За всички участници телевизионният готвач Ути Бъчваров приготви есенна зеленчукова супа, както и конфитюр от есенни плодове.

Отбелязаха Деня на биологичното производство с празник в София
3942
 

Последни материали
Виж
Рапичният скритохоботник обаче е по-разпространен от миналата година
Фермерите в Германия разшириха засетите площи с есенна рапица
Близо 5000 фермери са подали заявления за почти 300 000 декара
Обещават изплащане на основното подпомагане за измръзванията до края на месеца
Изясняват се причините за поява на огъня и размерът на щетите
Пожар в доспатско село унищожи 4 кубика дърва и земеделски инвентар
В ден с групов лов на дива свиня на местната дружина в района
Откриха 2 трупа на сърни в багажника на колата на ловец в Монтанско
С над 150-процентов ръст на фермерите и площите в сектора за година
Област Шумен показва отлични резултати в биологичното производство
Продължава предлагане на стара пшеница и търсене на фуражна
Седмичен обзор на Софийска стокова борса
Свързани материали
Виж
По време на изложението АГРА 2025
Обявиха плана за биологичното производство до 2030 г.
Ще подпомага новите и малките и средни предприятия
ЕК подкрепя иновативни дружества с нов център за биотехнологии и биопроизводство
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
ЕК предприема действия за насърчаване на биотехнологиите и биопроизводството в ЕС
МЗХ за биопроизводството: Виждат се подобрения в законодателната рамка и условията за развитие на бизнеса
През 2024 г. очакваме увеличение на биопроизводството в България
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини