Начало » Важно за фермера » Пчеларство
19.09.2024 г.

Пчеларите в Кюстендилско изпращат изключително тежка година

Горещото време натисна добивите, украинският мед подбива цената на родния
Пчеларите в Кюстендилско изпращат изключително тежка година

В Кюстендилско годината беше изключително тежка и за пчелите, и за пчеларите, заяви в интервю за Българската телеграфна агенция Тихомир Стоицов, председател на браншовия пчеларски съюз „Пчела"-Кюстендил. По думите му основната причина за ниския добив на мед в региона са неблагоприятните метеорологични условия. Той изтъкна, че единственото положително нещо за пчеларите през годината е това, че пчелните семейства са успели рано да сменят зимните с пролетните пчели, което е довело до бързо развитие на семействата.

Председателят на браншовия съюз посочи, че растенията са започнали да цъфтят с около месец по-рано от обичайното, а когато пчелите е трябвало да се развиват в овощната паша, семействата са били много силни, но времето не е позволило да я усвоят. След това в периода на акацията, която е първата стокова паша, времето е било дъждовно, което е предизвикало роево настроение в семействата.

„Колегите с по-малко семейства и които имаха възможност да ги проверяват на 7-8 дни, успяха да ги запазят в работно състояние и не допуснаха да излети рой, а тези, които имат повече или нямат тази възможност, тъй като пчелините са отдалечени, пуснаха доста роеве, това отслаби допълнително семействата", обясни Стоицов, според когото месеците май и юни са били тежки за пчели и пчелари. Той подчерта, че след този период с повишаването на температурите растенията са спрели да отделят нектар, което е довело до прекратяване на яйценосната дейност на майките в голяма част от пчелните семейства. Това се е отразило негативно на семействата и добивите на мед в област Кюстендил.

„В районите, където периодично падаха някакви, макар и краткотрайни дъждове, колегите успяха да съберат добиви, близки до нормалните за нашия регион, между 5 и 10 кг, а в другите, където дъждовете липсваха и особено в полските райони, там добивите са между 0 и 3-4 кг, което е трагедия", сподели председателят на съюза.

По думите му породата пчели, която се отглежда в България, не е пригодена за горещите условия, каквито бяха през това лято. Пчелите са еволюирали и са се пригодили към даден регион, към климата, влажността и към времето на отделяне на нектар от растенията, и когато се получи такава аномалия със засушаване за месец или повече, нектарът в растенията спира, а пчелите се стараят да оцелеят като семейство. Те спират отглеждането на млади пчели, за да остане храна за колонията.

Според Стоицов в такава ситуация пчеларят няма какво да направи, освен да се надява, че следващата година ще е по-умерена и с нормални превалявания. Той съобщи, че вече много пчелари се отказват и продават не само семействата, а целите пчелини заедно с инвентара за обслужването им. По думите му пчеларството се превръща в скъпо хоби. Подържат стопанствата си само тези, които са успели да получат финансиране по програма на Държавен фонд "Земеделие".

В момента цената на меда е ниска, каза председателят на съюза. По негови данни буркан мед се продава около 15 лв., но купувачите са малко, a цената им се струва висока. Той разказа, че има търговци, които купуват мед от други краища на страната, където пък пчеларите имат проблеми с реализацията на произведения мед, а цената на едро е около 3,50 лв.

По думите му една от причините търговците да не изкупуват български мед на едро е вносът на мед от Украйна. 

Като решение на проблемите за българския пчелар Стоицов предлага сдружаване, минимизиране на разходи и по-добър маркетинг. Той определи участието в изложения и базари на производителите с по-малки пчелини като удачен вариант за реализация на продукцията. Според него възможността за личен контакт между крайния потребител и пчеларя изгражда доверие. 

Пчеларите в Кюстендилско изпращат изключително тежка година
662
 

Последни материали
Виж
Съвет на ЕС
България ще поиска спиране на вноса на яйца от Украйна
В Системата за мониторинг площ ще се проследява наличие на оран във всички декларирани затревени площи
С цел популяризиране на местното производство и туризма
В събота се провежда празникът на самоковския картоф
Горещото време натисна добивите, украинският мед подбива цената на родния
Пчеларите в Кюстендилско изпращат изключително тежка година
Тахов: Субсидиите към животновъдите се изплащат регулярно и своевременно
Тунис провежда нова процедура днес за 125 000 тона мека пшеница
Хлебната пшеница поскъпна на търга в Йордания
Свързани материали
Виж
Продукцията е върната на собственика, тече досъдебно производство
Разкриха кражба на 230 кила домати от зеленчукова градина в Кюстендилско
Спасени от опожаряване са 2 сгради
Пожар изпепели товарен автомобил с 60 бали фураж в Кюстендилско
Най-големият плод тази година е с диаметър 37 милиметра
Кюстендил изпраща празника на черешата с детски работилници и кулинарно състезание
При липсата на работна ръка и нежелание за изкупуване от фирмите
Прибирането на реколтата от череши в Кюстендилско е пред провал
За да получат по-ниска цена за втора поредна година
В Кюстендилско купувачите ще могат да си наберат сами черешите
От 23 до 25 юни
Посетете празника на черешата в Кюстендил!
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини