Начало » Хоби земеделие » Малката градина
18.09.2024 г.

Къде и какви сидерати трябва да се сеят в края на лятото

Къде и какви сидерати трябва да се сеят в края на лятото

Внасянето в почвата на органични торове от животински произход оказват благоприятно влияние върху нейната структура, плодородие и качество на произведената продукция. Липсата им до голяма степен може да се компенсира с отглеждането на сидерати, защото земята постоянно има нужда от свежа органична материя. Това торене обикновено наричаме зелено.

Къде и какви сидерати трябва да се сеят?

В края на лятото е препоръчително да се сеят култури, които могат да оцелеят при зимни условия – зимна ръж, фий и овес. Тези видове сидерати са  особено полезни за участъци с тежка почва. Плътната, влакнеста коренова система на житните растения подобрява структурата – земята става на фини бучки и позволява след механична обработка да се увеличи пропускливостта, като се насити максимално с въздух.

Зимна ръж трябва да се сее на участъци, на които се планира през следващата година да се отглеждат култури, които ще се засаждат през май – краставици, домати и тиквички. Препоръчително е смес от фий и овес да се засява там, където ще се отглежда зеле (ранно или късно) и ранни картофи.

Преди засяване на сидератните култури се внасят по 25 г гранулиран суперфосфат и 20 г калиев хлорид на 1 квадратен метър. Благодарение на торовете растенията ще се развиват по-активно и ще формират по-богата зелена маса. Минералните соли, абсорбирани от сидератните култури, ще бъдат свързани в тъканите им, а след вграждане на зелената маса в почвата – те няма да могат да бъдат отмити и отнесени от водата. През следващия сезон, когато зелената маса се минерализира, фосфорът и калият постепенно ще станат достъпни за усвояване от културата, засадена на мястото. Благодарение на това те ще съдействат за увеличаване на добивите без загуби.

Количествата семена от зимна ръж или смес от фий и овес са около 20 г за 1 кв. м. Те могат да се разпръснат и след това се заравят в земята с помощта на гребло или по обичайния начин при използване на механизация. При сухо време е задължително да се полива, така че кълновете да се покажат възможно най-скоро. За по-добро братене на житните култури посевите след поникване могат да се подхранят с амониева селитра – 5 г на 1 кв. м.

След спиране на растежа на зелената маса поради застудяване, растенията от фий и овес се косят, раздробяват и заорават. Ръжта може да се остави на участъка, защото при благоприятни условия ще продължи да увеличава зелената маса. В началото на април също се коси, раздробява и заорава.

За площи, които е необходимо и трябва да бъдат варувани, препоръчително е да се да се засява синап или маслодайна ряпа като сидерат. Те не се нуждаят от много топлина и могат да продължат да се развиват дори след първите слани. Когато температурите се понижат и растежът им се преустанови, зелената маса се коси, добавят се подходящи варуващи материали и се заравят в земята.

Важно е да знаем, че през следващия сезон на това място могат да се сеят зеленчуци, които не принадлежат към семейство Зелеви.

Правилният избор на сидерат ще помогне за подобряване структурата на почвата, за нейното обогатяване, подходящо за съответната култура.

Къде и какви сидерати трябва да се сеят в края на лятото
2196
 

Последни материали
Виж
Горещото време натисна добивите, украинският мед подбива цената на родния
Пчеларите в Кюстендилско изпращат изключително тежка година
Тахов: Субсидиите към животновъдите се изплащат регулярно и своевременно
Тунис провежда нова процедура днес за 125 000 тона мека пшеница
Хлебната пшеница поскъпна на търга в Йордания
Произведената рапица е намаляла с 8 н сто спрямо миналата година
Оценките за реколтата от пшеница във Франция се понижават за сметка на царевицата
За пчеларите от Враца и района
Утре може да посетите демонстрационен семинар в пчелина на Димитър Ганчев
Стерилизирана царска туршия
Свързани материали
Виж
За да не получим антиефект
Съвместимост на сидератите със зеленчуците
След прибиране на реколтата
Пет от най-бързите сидерати за есенно зелено торене
Полезно за градинарите
Какво не знаем за ползите от глината в градината?
Според изследване на учени от Станфърдския университет
Сидератите са в състояние да понижат добивите от царевицата и соята
Какво да засадим след лука през август – няколко основни култури
Нулевата обработка на почвата и сидератите са разумните практики
Високите цени на торовете подтикват фермерите към дългосрочни решения
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини