Начало » Новини » Света
14.09.2024 г.

Г-20 прие Пътната карта за устойчиво рибарство и аквакултури на ФАО

Г-20 прие Пътната карта за устойчиво рибарство и аквакултури на ФАО

Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО) приветства включването на рибарството, аквакултурите и семейното земеделие в тазгодишните приоритети на Г-20. В речта си на срещата на министрите на земеделието на Г-20 в Мато Гросо, Бразилия, генералният директор на ФАО Ку Донгю подчерта необходимостта от устойчив растеж в секторите на рибарството и аквакултурите, за да се отговори на нарастващото търсене на храни в световен мащаб и да се преодолеят хранителните дефицити, особено в развиващите се страни.

„Стратегията на ФАО за синя трансформация има за цел да гарантира, че водните хранителни системи ще продължат да изхранват нарастващото население на света“, каза той.

Министерската декларация на работната група по селско стопанство на Г-20, официално призна тази седмица Пътната карта за синя трансформация на ФАО за периода 2022-2030 г. като ключова рамка за постигане на дългосрочна устойчивост в секторите на рибарството и аквакултурите. В декларацията се изтъкват и важни инструменти на ФАО, като Насоките за устойчиви аквакултури, Насоките за устойчив дребномащабен риболов и Споразумението за мерките на държавата на пристанището.

Понастоящем водните храни осигуряват на повече от 3,3 млрд. души поне 20 % от средния им прием на животински протеини на глава от населението, както и важни биоусвоими микроелементи. Аквакултурите са и най-бързо развиващият се сектор за производство на храни в света.  Аквакултурите поддържат около 600 милиона. Ку обясни, че Пътната карта за синя трансформация на ФАО има за цел да запази водните хранителни системи устойчиви, издръжливи и приобщаващи, като решава проблеми като свръхулова и влошаването на околната среда.

Пътната карта препоръчва холистичен подход към водните хранителни системи, като се застъпва за устойчива интензификация на аквакултурите, засилено управление на рибарството, намаляване на загубите и разхищението на храни, стратегии за адаптиране към изменението на климата и смекчаване на последиците от него, както и за по-силно управление и инвестиции в сектора. Тази визия има за цел да осигури питателна водна храна за всички, като същевременно защитава водните екосистеми и подкрепя тези, чийто поминък зависи от тях.

Генералният директор на ФАО също така подчерта значението на спазването на международните норми за максимално увеличаване на приноса на системите за водни храни. Той отбеляза, че 79 страни, представляващи 105 членове на ФАО, са се ангажирали със Споразумението за мерките на държавата на пристанището - важен инструмент в борбата с незаконния, нерегулиран и недеклариран риболов (ННН). Той благодари на министрите за сътрудничеството с ФАО за увеличаване на глобалния капацитет за прилагане на споразумението и насърчи по-нататъшното сътрудничество на Г-20 в борбата с ННН риболов.

„ФАО очаква с нетърпение да работи с членовете на Г-20 в рамките на „Синята трансформация“ и в навечерието на конференцията на ООН за океаните през 2025 г.“, добави той.

Семейния риболов: ключът към глобалната продоволствена сигурност

Семейните стопанства съставляват над 90 % от стопанствата в света, те са гръбнакът на селскостопанските хранителни системи и играят жизненоважна роля за развитието на селските райони, намаляването на бедността и устойчивото производство на храни.

Генералният директор приветства признаването от страна на Г-20 на важността на семейните ферми и потвърди ангажимента на ФАО да ги подкрепя чрез разработване на политики, иновации и изграждане на капацитет.

Той също така изтъкна ръководеното от ФАО Десетилетие на семейните ферми на ООН (2019-2028 г.) - съвместна инициатива, насочена към укрепване на семейните ферми чрез целенасочени политики и инвестиции в съответствие с Целите за устойчиво развитие.

Ку подчерта, че ФАО подкрепя правителствата в оценката на законодателната и политическата рамка и програмите за семейно фермерство в техните страни. По същия начин Организацията работи в тясно сътрудничество с местни организации и институции за оценка на нуждите на семейните ферми в конкретни региони и държави, като включва всички съответни партньори в многостранните процеси.

Г-20 прие Пътната карта за устойчиво рибарство и аквакултури на ФАО
1275
 

Последни материали
Виж
Министерски съвет
Подговен и одобрен е документа с искане за спиране на вноса на яйца от Украйна
Министерството осигури дървесина
Животновъда Николай Добрев, чиято ферма пострада от пожарите утре ще получи едра строителна дървесина
Къде и какви сидерати трябва да се сеят в края на лятото
Атанас Урджанов е новия председател на Националния съвет по храните
Всички заведения за хранене трябва да информират за имитиращи млечни продукти в храната
Износът на пшеница се очаква да достигне 11 млн. 500 хил. тона
От началото на сезона Украйна вече е продала 21% от планирания годишен износ на зърно
Свързани материали
Виж
Риболовът в ЕС продължава да изпреварва аквакултурите по добив
Германия въведе забрана за улов на европейската змиорка
Над 4000 шарана пуснаха в района на Ямбол
Зарибиха Пазарджишки язовир с шарани
За риболов без валиден билет и с прекомерен и незаписан улов за деня
Двама бракониери отнесоха 3 акта за нарушения в Пазарджишко
От 15 април 2024 г. влиза в сила забраната за улов на риба
Списък със свободните за риболов водоеми през 2024 г. по области
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини