Начало » Новини » Коментари
31.07.2024 г.

Лозари и винари се събраха на протест заради безумна наредба за двойно замерване на гроздето

Блокирано е кръстовище край Бургас
Лозари и винари се събраха на протест заради безумна наредба за двойно замерване на гроздето

Снимка: НЛВК

Стотици лозари и винопроизводители от Бургаска област излязоха днес на протест днес, за да изразят недоволството си от наредба на Министерството на финансите, която ги принуждава предварително да декларират по електронен път обраните количества грозде, като информацията трябва да се подаде към Националната агенция по приходите (НАП), съобщиха от Националната лозаро винарска камара. Става въпрос за наредба Наредба Н-5 от 29 септември 2023 г. за условията и реда за осъществяване на фискален контрол върху движението на стоки с висок фискален риск, срещу която преди повече от половин година възнегодуваха и производителите на плодове и зеленчуци.

Протест лозари

Днес беше блокиран част от главния път Бургас-Слънчев бряг в района на Поморие в знак на несъгласие. Протестиращите, начело с председателя на Националната лозаро-винарска камара (НЛВК) Йордан Чорбаджийски и кмета на Поморие Иван Алексиев настояват за незабавни промени в сектора, които да гарантират оцеляването на българското винопроизводство, съобщиха от НЛВК.

Въпросната наредба предвижда при транспорта на винено грозде от лозята до предприятията количествата да подлежат на предварително деклариране по електронен път. В декларацията освен множеството реквизити (превозни средства, шофьори и т.н.) трябва да е е описано и точното количество на виненото грозде, така че лозарите трябва да имат кантари на място, което означава разходи за покупката им. Понеже декларациите трябва да бъдат с електронен подпис, фермерите масово "ще изгорят", тъй като интернет покритието в редица региони е много лошо, което означава, че прехвалената ни електронна система ще ги направи нарушители.

Тази наредба на практика е неприложима, защото в лозята няма както ток и обхват, още по-малко интернет, така и квалифицирани хора, които да оперират с техниката. Докато трае целия този процес гроздето ще ферментира в камионите. Надяваме се, че в Народното събрание от 240 човека има немалко, които разбират от земеделие и знаят, че това в нашия сектор е неприложимо. Също така се надяваме да бъдат вкарани промени в закона и наредбата да отпадне“, обясни Йордан Чорбаджийски, председател на НЛВК. Той припомни, че по смисъла на закона за данъчните складове, преработвателните предприятия в страната така или иначе подлежат на проверка на страната на Агенция "Митници".

Протест лозари

Решението на НАП има за цел да се бори със сивия сектор, но вкарва производителите на винено грозде в един омагьосан кръг. Лозаро-винарския сектор е изключително важен и ако той бъде унищожен по този начин, особено за община Поморие това ще бъде пагубно. Понеже държавата я няма, ние от местната власт сме тук за да подкрепим всички тези хора, които се трудят на полето и ще направим всичко възможно да им помогнем“, каза кмета на Поморие Иван Алексиев.

Днес протест имаше само в района на Поморие, но протестиращите обясниха, че ако не се стигне до адекватни решения в най-кратки срокове, то ще бъдат принудени да започнат ефективни протести и в столицата.

Лозари и винари се събраха на протест заради безумна наредба за двойно замерване на гроздето
3642
 

Последни материали
Виж
Стационарните телефони на ДФЗ отново работят
Годишно увеличение на разходите за труд в еврозоната
Най-голямо увеличение на разходите за заплати е регистрарано в Хърватия и България
Откриха академичната учебна година в Лесотехническия университет
Смесена туршия
Трета част
Употребата на хербициди в борбата с плевелите
Рекордните температури продължават и през август и годината досега е най-топлата в историята на земното кълбо
Свързани материали
Виж
На 29 август в МФ има среща с бранша по наредба H-5
Чорбаджийски: Заради сушата гроздето олеква, а цените скочиха с 25 процента
Люти чушлета с грозде
Блокира се работата на преработвателите с ненужни изисквания
Лозари готвят протест срещу наредба на НАП за претегляне на гроздето в масивите
В СЕУ вече се подават заявления за авансово плащане по интервенцията „Преструктуриране и конверсия на лозя“
До 16 юни е отворен вторият прием на заявления за инвестиции в екологични съоръжения в лозаро-винарския сектор
Предстоящо
На изложението Macfrut 2024 в Италия очаквайте симпозиум за десертното грозде
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини