Начало » Пазари » Зърно
31.07.2024 г.

Цените на пшеницата ще се покачат в по-дългосрочна перспектива

Цените на пшеницата ще се покачат в по-дългосрочна перспектива

Под натиска на реколтната преса цените на пшеницата в САЩ продължават да падат и депресират европейските котировки. Вчера при закриване на борсата в Париж (Euronext) цената на мелничарската пшеница ерозира до EUR215/т. Търговците коментират, че освен негативния ценови тренд в Чикаго за понижението на цените в Европа в значителна степен допринесе и слабата активност на експортния фронт на фона на макроикономическата несигурност на континента. Експертите от земеделската кооперация „ПУСК”, създадена в рамките на Всеукраинската аграрна рада обаче са убедени, че в по-дългосрочна перспектива цените на пшеницата в Украйна и на международните пазари ще тръгнат във възходяща посока, подкрепени от  спада на производството в ЕС, Русия и Украйна. Интерфакс - Украйна информира, че по време  на брифинга на ПУСК експертите от аналитичния отдел на кооперацията акцентираха върху твърд тон в развитието на цените на пшеницата в Украйна въпреки започналата жътва и низходящия тренд в Чикаго и Париж.

Според украинските експерти на пазарите при доставки на база CPT през изминалите седем дни е регистриран  ръст на цените с $5-6 за тон, докато при  CIF цените - само с $1. Обикновено цените CIF първи се покачват, което често сигнализира за проблеми с доставките за изпълнение на договорите. В случая обаче за да осигурят необходимите количества търговците явно бързат да мотивират производителите с по-високи изкупни цени (в нашия случай с 5-6 долара). Такъв локален ценови дисбаланс може да продължи около две седмици. 

Според прогнозата на ПУСК през следващата седмица изкупните цени на пшеницата в морските пристанища на Одеса  ще се движат в диапазон 175-189 $/т на база CPT, а на база CIF Constanta - 205-215 $/т. На тези, които не планират да продават пшеница през близките седмици, анализаторите препоръчват да не обръщат внимание на текущите колебания. Юли традиционно е нестабилен месец за зърнените пазари. В същото време в по-дългосрочна перспектива цените на пшеницата ще се покачат. Влошените добиви от пшеница в редица основни държави производителки ще е основен фактор за движение на цените във възходяща посока. „Европейските зърнени пазари демонстрират нестабилност. В ЕС се очаква производството на пшеница да намалее с 10 млн. тона, в Руската федерация - с 10 млн. тона, а в Украйна - с 3-4 млн. тона. Само в САЩ  се очаква значимо  увеличение на производството с 4 млн. тона, но то няма да покрие спада в ЕС и Руската федерация. Следователно е вероятно световните цени да се повишат на фона на съкращения на производството“, прогнозират експерти.

Източник: InterFax Ukraine Ціни на українську пшеницю зростатимуть через світове зниження виробництва зерна 

София, 31 юли 2024 г.

Цените на пшеницата ще се покачат в по-дългосрочна перспектива
12869
 

Последни материали
Виж
Стационарните телефони на ДФЗ отново работят
Годишно увеличение на разходите за труд в еврозоната
Най-голямо увеличение на разходите за заплати е регистрарано в Хърватия и България
Откриха академичната учебна година в Лесотехническия университет
Смесена туршия
Трета част
Употребата на хербициди в борбата с плевелите
Рекордните температури продължават и през август и годината досега е най-топлата в историята на земното кълбо
Свързани материали
Виж
Китай разследва дъмпинг с канадска рапица, фютчърсите реагираха
Обзор на Софийска стокова борса
ССБ: Повишава се търсенето на фуражна пшеница
Експерти очакват поскъпване на пшеницата през втората половина на септември
Силно депресиращо влияние върху цените
Цените на пшеницата в Европа и САЩ пикираха надолу
Рязко понижение на цените на пшеницата на руския пазар
Анализ на пазара
Пазарът на пшеницата колабира
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини