След значим спад в производството на свинско месо в Европейския съюз през последните 2 години, през тази година вече има признаци на възстановяване, сочат данни на Европейската статистическа служба (Евростат). Според тях броят на свинете в държавите-членки на ЕС като цяло, изпратени за клане между януари и април включително, нараснал с 2% спрямо същия период на миналата година до 74,85 млн. глави, а теглото им надхвърля регистрираното през същия период на 2023 г. с 3,7%, достигайки 6,95 млн. тона.
Особено силно е нарастването в производството на свинско в Хърватия – с 12,8%, следвана от България с 12,7%, Полша с 10,9% и Унгария с 10,3%. Големите производителки на свинско в ЕС също отчитат ръст, като в Испания, Нидерландия и Дания той е с 2,8%, в Германия – с 2,9%, във Франция – с 3,1%, в Италия – с 3,2% и в Белгия с 5,3%. Особено значим е ръстът в Дания, тъй като закланите свине са с 200 хил. по-малко в сравнение с първите 4 месеца на миналата година. Средното им тегло обаче е с 6 килограма повече.
Само няколко държави-членки на ЕС отчитат спад в производството на свинско, като сред тях са Латвия, Словакия, Словения и Гърция. Спадът се колебае между 1,6% в Латвия и 18,4% в Гърция.