Начало » Новини » Страната
27.07.2024 г.

Удължиха до 30 септември срокове по 7 интервенции за агроекология

Също и срокове по 3 точки при подаване на заявления за подпомагане на площ и животни
Удължиха до 30 септември срокове по 7 интервенции за агроекология

Наредбата за изменение на Наредба №10 от 2023 г. за условията и реда за прилагане на интервенциите в областта на околната среда и климата и хуманно отношение към животните, включени в националния Стратегически план за развитието на земеделието и селските райони за периода 2023-2027 г., е публикувана в Държавен вестник.

1. При „Ангажименти за предоставяне на услугата по опрашване чрез преместване и временно разполагане на пчелни семейства (подвижно пчеларство)” вместо до 30 юли, както е досега, в срок до 30 септември на съответната година кандидатът предоставя информация и документ чрез Системата за електронно управление (СЕУ) за земеделския парцел с номер от Интегрираната система за администриране и контрол (ИСАК), на който се извършва опрашването, и номера на животновъдния обект.

2. При „Подпомагане отглеждането на сортове, устойчиви към климатични условия чрез практики за интегрирано производство”, земеделските стопани, заявили подпомагане, ежегодно в срок до 30 септември въз основа на номерата на земеделските парцели в ИСАК предоставят в „Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ) чрез СЕУ информация и копия на официалните документи за закупените и използваните стандартни или сертифицирани семена съобразно оптимални разходни норми за единица площ съгласно приложение №4.

3. Земеделските стопани, кандидатстващи по интервенцията „Насърчаване използването на култури и сортове, устойчиви към климатичните условия”, са допустими, когато са предоставили в ДФЗ чрез СЕУ ежегодно в срок до 30 септември. По същата интервенция земеделският стопанин предоставя до 30 септември на ДФЗ чрез СЕУ информацията за заявените за подпомагане земеделски парцели за съответната година и копие на документите по ал.1, т.3, буква „а” и по чл. 49, ал.1, т.3.

4. Земеделските стопани, кандидатстващи по интервенцията „Опазване на застрашени от изчезване местни сортове, важни за селското стопанство”, са допустими, когато ежегодно в срок до 30 септември въз основа на номерата на земеделските парцели в ИСАК са предоставили в ДФЗ чрез СЕУ информация и копия на официалните документи за закупени сертифицирани и/или стандартни семена и/или посадъчен материал съобразно минималните разходни норми за единица площ (на хектар) съгласно приложение №11 към чл.27, ал.2, т.3 и чл. 44, ал.1, т.3 от Наредба №3 от 10 март 2023 г. за условията и реда за прилагане на интервенциите под формата на директни плащания, включени в Стратегическия план, за проверките, намаления на плащанията и реда за налагане на административни санкции. Земеделските стопани, бенефициеннти по тази интервенция, предоставят до 30 септември на ДФЗ чрез СЕУ информация за заявените за подпомагане земеделски парцели за съответната година и копие на документа по ал.1, т.3 и 4 и чл.53, ал.1, т.3.

5. „Традиционни практики за сезонна паша (пасторализъм)” – земеделските стопани предоставят в срок до 30 септември на ДФЗ чрез СЕУ копия на документите по ал.7, като посочват номерата на земеделските парцели от ИСАК за съответната кампания.

6. При „Поддържане на местообитанията на червеногушата гъска (Branta ruficollis), Кръстат (царски) орел и Египетски лешояд в орнитологични важни места в обработваеми земи” земеделските стопани по ал.1, т.2 предоставят до 30 септември в ДФЗ чрез СЕУ информация и копие от 5-годишен план за управление на площите, заявени за подпомагане.

7. „Възстановяване и поддържане на деградирали пасищни територии” – земеделскияте стопани предоставят на ДФЗ чрез СЕУ в срок до 30 септември на първата година на подаване на заявлението за подпомагане информация и копие от плана за сеитба.

Освен това се удължава от 3 на 5 седмици срокът по други 3 точки от Наредба  №4 от 30 март 2023 г. за условията и реда за подаване на заявления за подпомагане по интервенции за подпомагане на площ и за животни. Заявление за подпомагане може да бъде подадено и редактирано не по-късно от 25 календарни дни. След изтичането им срокът за предоставяне на документи по 3 точки се променя от 3 на 5 седмици, включително:

1. Предоставяне на план за управление на хранителните вещества по екосхемата за запазване и възстановяване на почвения потенциал по чл.40, ал.1, т.2 от Наредба № 3 от 2023 г. и копие от дипломата на агронома, който го е изготвил

2. Предоставяне на план за паша по екосхемата за екстензивно поддържане на постоянно затревените площи по чл.43, ал.1 от Наредба № 3 от 2023 г. и копие от диплома на ветеринарен лекар, зооинженер или агроном

3. Предоставяне на документ, доказващ, че насаждението е в период на плододаване по чл.25, ал.4 от Наредба № 3 от 2023 г.

Удължиха до 30 септември срокове по 7 интервенции за агроекология
3604
 

Последни материали
Виж
Нови обвиняеми от Европейската прокуратура за измама на ДФЗ
Наградата е част от програмата на Полша за подкрепа на пчеларите
Излъчиха „Пчелар на годината“ в Полша
В три области се забраняват пашата, търговията и транспортът на овце и кози
Предстоящо
Пето издание на Националния събор „Млечният път на България през вековете“
Еврокомисията откри приема на 15 октомври
До 16 януари 2025 г. ще се кандидатства за информационните мерки по ОСП
Предстои да бъдат определени ставките по преходната национална помощ
Увеличени добиви на тютюн и износ за 115 млн. евро отчитат тютюнопроизводителите
Свързани материали
Виж
Възможностите за подобряване на СЕУ и очертаването на площите обсъдиха фермери с експерти на МЗХ
Кандидатите за приспособяване към климатичните условия пък са едва 3-ма
Само 63-ма родни фермери са поискали субсидии за климатично устойчиви сортове
По интервенциите в Стратегическия план
До 30 септември пчеларите с договор под условие могат да подават заявления за плащане
ДФЗ допълнително ще определи до кога заявленията трябва да бъдат приведени в краен статус
В СЕУ е отворен приемът на заявления по интервенциите за пчеларство
Кандидатите с отговор „Не“ във второ класиране по някои интервенции могат да подпишат договори под условие
ДФЗ: Всички одобрени разходи за пчелни майки и отводки ще бъдат финансирани
Публикувани са калкулатор за размера на кредита и ръководство за подаване на заявленията
До 23 юли пчеларите кандидатстват за кредити от ДФЗ
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини