Начало » Пазари » Зърно
15.07.2024 г.

Цените на пшеницата в Европа и САЩ пикираха надолу

Силно депресиращо влияние върху цените
Цените на пшеницата в Европа и САЩ пикираха надолу

В средата на юни сред участниците в зърнената търговия в Европа и САЩ започнаха да преобладават нагласи за стабилизиране на пазара на пшеницата след продължителен спад. На 21 юни, на база графичния анализ на динамиката на ценовото развитие  (Пазарът на пшеницата колабира) прогнозирах, че септемврийският фючърс пшеница ще получи силна подкрепа при доближаване до ключовата зона на техническа подкрепа на борсата в Париж - нивото от EUR 220 за тон.

Котировка пшеница

Както се вижда от ценовата диаграма котировките в Париж достигнаха до това равнище на 25 юни, което провокира вълна от покупки на фючърсния пазар, тъй като спекулантите започнаха масово да прибират печалби, изкупувайки продадени на доста по-високи цени контракти. В началото на юли цената на септемврийския фючърс се изкачи до EUR230-231,50 тон, но за трайно обръщане на тренда във възходяща посока нямаше достатъчен позитивен потенциал от страна на фундаменталните фактори. Силно депресиращо влияние върху цените оказаха най-вече информациите за необичайно високи темпове в прибирането на новата реколта в САЩ, а и в Русия се заговори за по-високи от очакваните само преди няколко седмици добиви. Основен повод за безпокойство на Стария континент беше неблагоприятните перспективи за производство на мека пшеница във Франция, но положението в други европейски държави се подобри и Strategie Grains в края на миналата седмица увеличи прогнозата си за добива от мека пшеница в ЕКС през 2024/25 г. с 500 хил. тона до 122.3 млн.т. Близо три седмици наблюдавахме относителен баланс между факторите, действащи в подкрепа на пазара и факторите с отрицателен за ценовото развитие знак. При доближаване на цените до нивото от 220 евро за тон спекулантите купуваха пазара, а при изкачване до 230 евро следваше засилване на спекулативните продажби.

В края на миналата седмица Министерството на земеделието на САЩ (USDA) изненада пазара с увеличение на прогнозата за глобалния добив и запасите от пшеница през 2024/25 г.

Производство на пшеница в света в млн.т

Производство пшеница

* FAS USDA 12 July2024

 В доклада за състоянието на световния зърнен баланс оповестен на 12 юни експертите от USDA вдигнаха прогнозната летва с 5,44 млн.т, в сравнение с данните отпреди един месец – до 796,19 млн.т, което е 7,24 млн.т повече в сравнение с 2023/24 г. (788,95 млн.т – 2023/24 г. и 789,00 млн.т – 2022/23 г.). Позитивната корекция е в резултат от по-оптимистичните перспективи за производството на пшеница в САЩ, Аржентина и Канада. Оценката на глобалните крайни запаси от пшеница беше увеличена с 4,97 до 257,24 млн.т, докато очакванията на търговските среди гравитираха към   252 млн.т, като най-голямо увеличение в рамките на 2024/25 г. се очаква в САЩ  - с 22 на сто (2,64 млн.т)  до 23,3 млн.т, а това е най-високото равнище от 5 години насам.

Оповестяването на изненадващо високите прогнозни данни предизвика срив на цените на борсата в Чикаго, което незабавно рефлектира и върху европейския пазар. Под пресата на масираните продажби на 15 юли при откриване на борсата в Париж цената на септемврийския фючърс мелничарска пшеница се понижи до EUR216  за тон. В краткосрочен план, като зона на техническа подкрепа се очeртават ниските априлски нива  от EUR 212,50-214 за тон. 

Игор Валентович

Цените на пшеницата в Европа и САЩ пикираха надолу
3368
 

Последни материали
Виж
При пшеницата увеличението достига 84 на сто и е двойно при ечемика
Износът на зърно от Украйна нарасна наполовина от началото на сезона
Оферти за участие се приемат до 10 септември
Египет обяви нов търг за внос на слънчогледово и соево масло
Сушата и падналите на места градушки съсипаха реколтата
Гроздоберът в Стралджанско подрани при тройно по-ниски добиви
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 6-12 септември 2024 година
Времето се променя към неустойчиво с валежи от стопанско значение
Новият украински селскостопански министър е Витали Ковал
България имала интерес от внос на зърно и сухо мляко от Украйна
Закупено бе само половината от планираното количество
Фуражният ечемик поскъпна на търга в Йордания
Свързани материали
Виж
При пшеницата увеличението достига 84 на сто и е двойно при ечемика
Износът на зърно от Украйна нарасна наполовина от началото на сезона
С постоянно месечно наблюдение и промени при необходимост
В Украйна съгласуваха максималните количества пшеница за износ
Износът на пшенично брашно обаче нараства с една трета на месечна база
Турция сви 7 пъти вноса на пшеница само през първия месец от забраната
Производството на пшеница в ЕС пада с близо 10 млн. тона
Обзор на Софийска стокова борса
ССБ: Повишава се търсенето на фуражна пшеница
Агростатистика
Фючърсните цени на пшеницата за септември падат до 194,5 евро на тон
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини