Начало » Пазари » Зърно
21.06.2024 г.

Пазарът на пшеницата колабира

Анализ на пазара
Пазарът на пшеницата колабира

С това заглавие започнаха в понеделник своите пазарни коментари практически всички големи информационни агенции. „Цените стремително надолу поведе борсата в Чикаго. Реколтната преса в САЩ депресира пазара.” Според борсовите анализатори „макроикономическият контекст също натежава върху американските зърнени култури, тъй като курса на щатския долар се покачва и провокира засилването на интереса към продажби на фючърсния пазар”. Влиянието на тези фактори беше подсилено от информации за навлизане на дъждовeн фронт в пострадалите от суша региони на Южна Русия, основни доставчици на пшеница за износ.

Освен това, в края на миналата седмица Министерството на земеделието на Украйна увеличи прогнозата си за добив от зърнени храни в страната през 2024/25г. от 52,4 млн.т  до 56,0 млн.т. Планката за пшеница е вдигната до 21 млн.т, а износа – до 15,0 млн.т.  Тези числа определено изненадаха пазара, тъй като само преди една седмица експертите от Министерството на земеделието на САЩ (USDA) редуцираха прогнозата за размера на новата украинска реколта от 21 млн.т до 19,5 млн.т, като в същото време намалиха перспективата на  украинския износ  до 13 млн.т. Да не забравяме, че пазара все още преживява   шокиращото решение на турското правителство  за спиране на  вноса на пшеница от 21 юни най-малко до 15 октомври. Всъщност спирането на турския внос практически изцяло неутрализира влиянието на информациите за  влошено състояние на руската реколта, които предизвикаха  ценово рали. Според федералния център Agroexport към 19 май Турция е закупила 6,7 милиона тона пшеница от Русия. Ако руската пшеница не може да се продава в Турция, тя ще трябва да се предлага другаде, което  може да намали търсенето  на европейско и американско зърно.

В крайна сметка през юни, под пресата на изброените по-горе фактори цените на пшеницата в Чикаго и Париж изцяло заличиха спечеления през май ценови аванс.

През периода 1 - 19 юни цената на юлския контракт пшеница в Чикаго се понижи  с драстичните 35 долара  - до $214/т. По данни на Международния съвет  по зърното, в края на май  мека червена зимна пшеница се предлагаше за износ от Щатите по $270/т FOB, а към 19 юни цената й спадна до $234-235/т.  ($275/т FOB към 17.06.23 г.).

Сривът на цените на пшеницата в Чикаго оказа силно негативно влияние върху европейския пазар. На борсата в Париж (Euronext)  септемврийският контракт мелничарска пшеница поевтиня с 32 евро от началото на месеца, до EUR226,75 на 20 юни, което повтаря цената от 2 май, преди старта на ценовото рали.

Френските анализатори споделят, че дори понижението на курса евро/долар под 1,070 в петък, провокирано от политическата несигурност във Франция, не беше достатъчно, за да подкрепи цените на европейското зърно, които продължиха да следват низходящия чикагски тренд.

Цена пшеница

„Изненадващо бързият напредъкът  в прибирането на новата реколта от пшеница  в Съединените щати (с 13 на сто над нормалното за сезона темпо) и  успешното прибиране на реколтата от  ечемик в района на Черно море засенчват европейските проблеми” коментират от Argus. Преди всичко това се отнася за френската реколта.  

Според доклада на FranceAgriMer от петък, делът на посевите от мека пшеница в „добро до отлично“ състояние във Франция е  само 62 на сто, което е най-слабият показател от 2020 г. (85% към 17.06.23 г.) 

COCERAL: Производство на мека пшеница в  ЕС-27, в млн. тона

Производство пшеница

На 13 юни 2022 г. Европейската организация на търговците със зърнени храни, маслодайни семена, растителни масла и шротове (COCERAL) коригира своята прогноза за добив от мека пшеница в ЕС  през 2024 г. от 123,23 млн.т до 122,64 млн.т, което е с 3,36 млн.т по-малко в сравнение с резултата набелязан за текущия сезон. Основната причина за това са поради влошените неблагоприятни агрометеорологични условия, перспективите за производството на пшеница във Франция и Германия. На 18 юни европейската аналитична агенция  Strategie Grains свали планката още по-надолу - до  121,8 млн. т. което е най-слабият показател от 2020/21 г., когато европейското производство също пострада  от поройните дъждове по време на  вегетационния период.

Въпреки силния натиск отвъд Океана (Чикаго) сред участниците в зърнената търговия в Европа напоследък все по-настойчиво се говори за стабилизиране на пазара след динамичния спад. Технически анализ на динамиката на ценовото развитие  в Париж подсказва, че септемврийският фючърс ще получи силна подкрепа при доближаване до нивото от EUR 220 за тон. Анализаторите очакват, че „цените на европейската пшеница през 2024/25 г. ще бъдат по-високи в сравнение с текущия сезон, но ще останат конкурентни на фона на по-слабите реколти и намаляването на износа от Русия и Украйна”.   

Игор Валентович

Пазарът на пшеницата колабира
5324
 

Последни материали
Виж
Очаква се ДФЗ да утвърди бюджет за обезщетенията
Над 20 хил. дка и над 250 пчелни семейства са опожарени в община Болярово
В СЕУ вече се подават заявления за авансово плащане по интервенцията „Преструктуриране и конверсия на лозя“
Във ферма с над 49 000 животни в iеверна Добруджа
Потвърдиха първо огнище на чума по дребните преживни животни в Румъния
За капак и поливането е ограничено заради недостига на електроенергия
И в Украйна зеленчуците се пържат на полето
Текат масови проверки за чума по овце и кози в Гърция
Мнението на бранша
Петков: Само мегаагенция може да организира изваляването на облаците от Черно море над Добруджа
Свързани материали
Виж
Ръст е постигнат и в доставките за чужбина на пшеница, ечемик и ръж
Украйна изнесе първия си милион тона царевица през новия сезон
Йордания пак взе само половината от планираните 120 000 тона
Българската пшеница е сред победителите и на търга в Алжир
Втора година да продаваш под себестойност е много зле
Дори при 6,5 млн. тона пшеничена реколта фермерите няма да покрият загубите от пролетните култури
Българското зърно отново е с най-атрактивната цена
Египет напазарува 770 хил.тона черноморска пшеница
Засетите площи с царевица и слънчоглед нарастват на годишна база
В Сърбия очакват по-слаби реколти от пшеница, малини и череши
Силно депресиращо влияние върху цените
Цените на пшеницата в Европа и САЩ пикираха надолу
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини