Начало » Пазари » Зърно
21.06.2024 г.

Пазарът на пшеницата колабира

Анализ на пазара
Пазарът на пшеницата колабира

С това заглавие започнаха в понеделник своите пазарни коментари практически всички големи информационни агенции. „Цените стремително надолу поведе борсата в Чикаго. Реколтната преса в САЩ депресира пазара.” Според борсовите анализатори „макроикономическият контекст също натежава върху американските зърнени култури, тъй като курса на щатския долар се покачва и провокира засилването на интереса към продажби на фючърсния пазар”. Влиянието на тези фактори беше подсилено от информации за навлизане на дъждовeн фронт в пострадалите от суша региони на Южна Русия, основни доставчици на пшеница за износ.

Освен това, в края на миналата седмица Министерството на земеделието на Украйна увеличи прогнозата си за добив от зърнени храни в страната през 2024/25г. от 52,4 млн.т  до 56,0 млн.т. Планката за пшеница е вдигната до 21 млн.т, а износа – до 15,0 млн.т.  Тези числа определено изненадаха пазара, тъй като само преди една седмица експертите от Министерството на земеделието на САЩ (USDA) редуцираха прогнозата за размера на новата украинска реколта от 21 млн.т до 19,5 млн.т, като в същото време намалиха перспективата на  украинския износ  до 13 млн.т. Да не забравяме, че пазара все още преживява   шокиращото решение на турското правителство  за спиране на  вноса на пшеница от 21 юни най-малко до 15 октомври. Всъщност спирането на турския внос практически изцяло неутрализира влиянието на информациите за  влошено състояние на руската реколта, които предизвикаха  ценово рали. Според федералния център Agroexport към 19 май Турция е закупила 6,7 милиона тона пшеница от Русия. Ако руската пшеница не може да се продава в Турция, тя ще трябва да се предлага другаде, което  може да намали търсенето  на европейско и американско зърно.

В крайна сметка през юни, под пресата на изброените по-горе фактори цените на пшеницата в Чикаго и Париж изцяло заличиха спечеления през май ценови аванс.

През периода 1 - 19 юни цената на юлския контракт пшеница в Чикаго се понижи  с драстичните 35 долара  - до $214/т. По данни на Международния съвет  по зърното, в края на май  мека червена зимна пшеница се предлагаше за износ от Щатите по $270/т FOB, а към 19 юни цената й спадна до $234-235/т.  ($275/т FOB към 17.06.23 г.).

Сривът на цените на пшеницата в Чикаго оказа силно негативно влияние върху европейския пазар. На борсата в Париж (Euronext)  септемврийският контракт мелничарска пшеница поевтиня с 32 евро от началото на месеца, до EUR226,75 на 20 юни, което повтаря цената от 2 май, преди старта на ценовото рали.

Френските анализатори споделят, че дори понижението на курса евро/долар под 1,070 в петък, провокирано от политическата несигурност във Франция, не беше достатъчно, за да подкрепи цените на европейското зърно, които продължиха да следват низходящия чикагски тренд.

Цена пшеница

„Изненадващо бързият напредъкът  в прибирането на новата реколта от пшеница  в Съединените щати (с 13 на сто над нормалното за сезона темпо) и  успешното прибиране на реколтата от  ечемик в района на Черно море засенчват европейските проблеми” коментират от Argus. Преди всичко това се отнася за френската реколта.  

Според доклада на FranceAgriMer от петък, делът на посевите от мека пшеница в „добро до отлично“ състояние във Франция е  само 62 на сто, което е най-слабият показател от 2020 г. (85% към 17.06.23 г.) 

COCERAL: Производство на мека пшеница в  ЕС-27, в млн. тона

Производство пшеница

На 13 юни 2022 г. Европейската организация на търговците със зърнени храни, маслодайни семена, растителни масла и шротове (COCERAL) коригира своята прогноза за добив от мека пшеница в ЕС  през 2024 г. от 123,23 млн.т до 122,64 млн.т, което е с 3,36 млн.т по-малко в сравнение с резултата набелязан за текущия сезон. Основната причина за това са поради влошените неблагоприятни агрометеорологични условия, перспективите за производството на пшеница във Франция и Германия. На 18 юни европейската аналитична агенция  Strategie Grains свали планката още по-надолу - до  121,8 млн. т. което е най-слабият показател от 2020/21 г., когато европейското производство също пострада  от поройните дъждове по време на  вегетационния период.

Въпреки силния натиск отвъд Океана (Чикаго) сред участниците в зърнената търговия в Европа напоследък все по-настойчиво се говори за стабилизиране на пазара след динамичния спад. Технически анализ на динамиката на ценовото развитие  в Париж подсказва, че септемврийският фючърс ще получи силна подкрепа при доближаване до нивото от EUR 220 за тон. Анализаторите очакват, че „цените на европейската пшеница през 2024/25 г. ще бъдат по-високи в сравнение с текущия сезон, но ще останат конкурентни на фона на по-слабите реколти и намаляването на износа от Русия и Украйна”.   

Игор Валентович

Пазарът на пшеницата колабира
4847
 

Последни материали
Виж
Заради свити площи и неблагоприятни метеорологични условия
В Германия очакват спад на реколтите от пшеница и рапица
Най-големият плод тази година е с диаметър 37 милиметра
Кюстендил изпраща празника на черешата с детски работилници и кулинарно състезание
В момента тези близо 8 декара се водят общинска нива
В Садово искат възстановяване на ракетна площадка за борба с градушките
От частен имот са иззети месо от животното, ловни трофеи и оръжия
Откриха незаконен лов на дива свиня в землището на Момчиловци
При ечемика ръстът още по-голям
Средните добиви при пшеницата в Монтанско са със 120 килограма повече
За 10 години прасетата са намалели почти наполовина, фермите – с една четвърт
Спадът в поголовието от свине и броя на свинефермите в Германия продължава
Свързани материали
Виж
Заради свити площи и неблагоприятни метеорологични условия
В Германия очакват спад на реколтите от пшеница и рапица
При ечемика ръстът още по-голям
Средните добиви при пшеницата в Монтанско са със 120 килограма повече
Закупените количества са малки при ръст на цените спрямо търга в Египет
Българската пшеница е сред вероятните победители на търга в Алжир
Йордания отново закупи само половината от планираните количества
Българската пшеница пак е сред победителите на търга в Египет
Тайван договори на търг над 100 000 тона хлебно зърно с произход от САЩ
Тайланд купи скъпо украинска фуражна пшеница
Коментар на Грейнстор по доклада на USDA за юни
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини