Начало » Новини » Страната
15.07.2024 г.

Цените на техниката, допустими за покупка по лозарската програма

До 12 август върви обществено обсъждане
Цените на техниката, допустими за покупка по лозарската програма

Снимка: sinor.bg

С промени в Наредба 14 за условията и реда за предоставяне на финансова помощ по интервенциите в лозаро-винарския сектор, включени в Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2023 – 2027 година, от агроминистерството правят важни корекции, свързани с одобреното от Брюксел първо изменение на плана. До 12 август по промените в наредбата ще се приемат предложения от всички лозари.

Това, което основно касая лозарите е свързано с покупката на гроздокомбайни, прикачен инвентар за обработка на лозовото насаждение и други машини за наблюдение и обработка, които не са транспортни средства и които следва да бъдат включена като допустими в обхвата на интервенция „Инвестиции в лозаро-винарския сектор“, четем в мотивите към наредбата.

Включват се изрични текстове за отказ или частичен отказ от изплащане на финансовата помощ, което лозарите могат да правят, а също се облекчават условията на санкционен режим през мониторинговия период по интервенциите, в случаите, когато е установено частично неспазване на задълженията на ползвателите на финансова помощ. По този начин ще се осигури спазването на принципа на пропорционалност на санкцията спрямо тежестта и повтаряемостта на нарушенията от страна на бенефициерите, като се вземе предвид и необходимостта от възпиращ ефект от тяхното налагане.

До два месеца след подписване на договора за предоставяне на финансова помощ, но не по-късно от 10 работни дни преди края на съответната финансова година, ползвателите на финансова помощ подават искане за авансово плащане и към него прикачат в системата сканирани или подписани с КЕП разходооправдателни документи (фактури, платежни нареждания и банкови извлечения, заверени от банката). В срок от 3 работни дни от подаване на искането за авансово плащане ползвателите на финансова помощ предоставят в оригинал банкова гаранция, учредена в полза на ДФЗ, в размер 110 на сто от исканата за авансово изплащане сума, със срок на валидност не по-малко от 4 месеца след изтичане на срока за изпълнение на всички дейности по договор.“. Не се допуска с искането за авансово плащане да се заяви различен процент на авансовото плащане от този, посочен в заявлението за предоставяне на финансова помощ.“.

Максималният размер на заявените разходи по проект не може да надвишава:

1. 250 000 лв. за кандидати по чл. 73, ал. 1, т. 1 и 750 000 лв. за кандидати по чл. 73, ал. 1, т. 2, 3, 4 и 5 - когато проектът е едногодишен;

2. 500 000 лв. за кандидати по чл. 73, ал. 1, т. 1 и 1 000 000 лв. за кандидати по чл. 73, ал. 1, т. 2, 3, 4 и 5 - когато проектът е двугодишен;

3. 750 000 лв. за кандидати по чл. 73, ал. 1, т. 1 и 1 250 000 лв. за кандидати по чл. 73, ал. 1, т. 2, 3, 4 и 5 - когато проектът е тригодишен.“.

Ето и пределните цени на активите, допустими за подпомагане по тази програма за една машина:

За плуг максималната цена може да бъде 933,34 лв. За дискова брана - 5 300 лв., за култиватор - 3 395 лв., за фреза - 7 300 лв., за косачка - 7 150 лв., за шредер (мулчер) - 7 375 лв., за отклоняваща секция - 10 245лв.

За продълбочител (торачка) с торовнасяща уредба таванът на цената е 3 225 лв., за тороразхвърляща машина - 1 443,75 лв.

При техниката за резитба максималната цена за машина за контурна резитба (тример) е 19 500 лв., за машина за предварителна резитба - 59 640,10 лв., машина за повдигане и връзване на леторасли - 58 850 лв., машина за обезлистване - 47 400 лв.

При растителната защита пръскачките (навесни и/или прикачни) максимум трябва да струват 6 970 лв. При машините за прибиране на реколтата - прикачни гроздокомбайни – максимална цена от 377 385 лв.

При машини за наблюдение и пръскане - селскостопански дронове максималната цена е 32 457,92 лв. за един брой. При дронове за наблюдение – 362, 08 лв.

При лозя до 100 дка максимално допустимият брой от цялата техника е само по една машина.

За лозови терени от 100 до 500 декара повечето машини са по една. Покупка на две машини е допустимо при фрезите, отклоняващите секции, продълбочител (торачка) с торовнасяща уредба, машини за повдигане и връзване на леторасли, за обезлистване и за пръскачки при растетилната защита по по 2 машини.

Ако проектът ви е за лозя над 500 дка площ, тогава за по-голямата част от техниката са допустими по две машини. Само по една машина се допуска за комбайни и за машина за предварителна резитба. Три машини може да купите само за отклоняващите секции, продълбочител (торачка) с торовнасяща уредба, за тример,заа машини за повдигане и връзване на леторасли, за обезлистване и за пръскачки навесни и прикачни.

Цените на техниката, допустими за покупка по лозарската програма
2590
 

Последни материали
Виж
Предстои да бъдат определени ставките по преходната национална помощ
Увеличени добиви на тютюн и износ за 115 млн. евро отчитат тютюнопроизводителите
210 подадени проекта за над 184 млн. лв. ще бъдат оценявани по подмярка 4.2
До 15 ноември е отворен приемът на заявления за преструктуриране на лозята
Предвидени са 37 обучения в страната
Активно ще се рекламират родните биологични храни
Финансирана по програма LIFE
Международна конференция за възстановяването на горите
Компенсациите заради войната в Украйна
Еврокомисията разреши на България да отпусне 325 млн. лв. помощ за фермерите
Свързани материали
Виж
До 15 ноември е отворен приемът на заявления за преструктуриране на лозята
Започват приеми на проекти за инвестиции в лозаро-винарския сектор
Наредба за прилагане на подпомагането до 2027 г.
Субсидията за преструктуриране на лозята е до 75 на сто от стойността на проекта
Заповед на министъра
Фиксирани са бюджетите за преструктуриране на лозята от 2025 до 2027 г.
Удължиха срока на разрешенията за засаждане и презасаждане на лозя в ЕС
В горещините
Бдителността на лозарите не бива да отслабва – опасността от болести не е минала!
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини